Kradel identitete in jemal kredite

Stanislav Stagoj na tuje ime odpiral espeje in se zadolževal. Žrtev Marjan Klopčič se je le za las izognil rubežu.
Fotografija: Stanislav Stagoj se je precej speciliziral v krajo identitet posameznikov. Foto: Igor Mali
Odpri galerijo
Stanislav Stagoj se je precej speciliziral v krajo identitet posameznikov. Foto: Igor Mali

»Če ima oseba tvojo davčno številko, ima vse.« Tako preprosto ti lahko goljuf, seveda, če mu na upravnih enotah uspe prelisičiti še tamkajšnje uslužbenke, da mu na povsem drugo ime izdajo osebno izkaznico ali prometno dovoljenje z njegovo fotografijo, po besedah Marjana Klopčiča skoraj uniči življenje. »Nikoli prej me ni doletela izvršba oziroma da bi bil v takem postopku. Ampak ko enkrat padeš v to, se ti svet sesuje. Sprašuješ se, kako boš to rešil. Poleg tega ti nihče ne verjame. Niti žlahta ne. Češ, kaj si izmišljuješ,« Klopčič tako danes podoživlja dogodke iz konca leta 2016 in začetka naslednjega leta, ko je iz dneva v dan ugotavljal, da je postal žrtev prevaranta.

Marija Vrisk, zagovornica Stanislava Stagoja Foto: Igor Mali
Marija Vrisk, zagovornica Stanislava Stagoja Foto: Igor Mali

Natančneje, 58-letnega Stanislava Stagoja iz okolice Dobrne, po poklicu lesnega tehnika, ki je brez dohodkov in premoženja. Ta se je, dokler ga niso za več let zaprli na Dob, precej specializiral za krajo identitet posameznikom. Pa ne, kot bi si vsak danes predstavljal, s pomočjo svetovnega spleta, temveč prek izdelave uradnih osebnih dokumentov, na katerih je bila njegova fotografija, izpisano ime pa od posameznih žrtev. Tako je 11. novembra 2016 na Upravni enoti Žalec na Klopčičevo ime dobil novo osebno izkaznico in vozniško dovoljenje. Maja naslednjega leta je podobno dobil novo osebno izkaznico na ime B. K. na Upravni enoti Ljubljana, mesec pozneje pa še na ime B. G. na Upravni enoti Slovenska Bistrica. Tako je poleg Klopčiča ogoljufal še več drugih posameznikov, med drugimi Franca Runovca in Sama Galeta. Prvi in drugi sta mu tako posodila skupaj 40.000 evrov, denar sta celo zavarovala s hipoteko na Stagojevo premoženje, a se je seveda izkazalo, da je od oškodovane osebe, izpisane na osebni izkaznici.
Tožilka Katarina Šilec je prepričana, da je Stagoj storil štiri kazniva dejanja zlorabe osebnih podatkov in tri kazniva dejanja goljufije. Foto: Igor Mali
Tožilka Katarina Šilec je prepričana, da je Stagoj storil štiri kazniva dejanja zlorabe osebnih podatkov in tri kazniva dejanja goljufije. Foto: Igor Mali

Začelo se je s PIN-številko

Kako je Stagoj prišel do Klopčiča? Zakaj je zlorabil prav njegove osebne podatke, ča pa ga Klopčič, kot ta pravi, sploh nikoli ni poznal oziroma je njegovo fotografijo prvič videl šele na policiji? Pred celjsko okrajno sodnico Sašo Kovačič, kjer zaradi štirih kaznivih dejanj zlorabe osebnih podatkov, seveda na škodo Klopčiča, in v posledici tega treh kaznivih dejanj goljufije sodijo Stagoju, je Klopčič pojasnil, da je njegove podatke dobil po tem, ko jih je poslal celjskemu podjetju, kjer so urejali posojila na bankah v tujini. Za to podjetje naj bi Stagoj občasno delal. »Po esemesu sem dobil od njega sporočilo, da bo on urejal posojilo. Predstavil se je kot Stanislav Stagoj in tudi s svojim naslovom. To je bilo približno kakšen mesec pred tistim, ko sem dobil obvestilo z Delavske hranilnice,« je še razložil Klopčič.
Klopčič ne more verjeti, kako lahko je Stagoj na upravni enoti dobil vozniško dovoljenje in osebno oizkaznico na njegovo ime. FOTO: Marko Feist
Klopčič ne more verjeti, kako lahko je Stagoj na upravni enoti dobil vozniško dovoljenje in osebno oizkaznico na njegovo ime. FOTO: Marko Feist

Da se za njegovim hrbtom dogaja nekaj nenavadnega, je ugotovil konec leta 2016, ko je na svoj takratni dom v Kranju prejel obvestilo celjske enote Delavske hranilnice, v katerem je bila PIN-številka za novo izdano bančno kartico. Čudil se je, kako je to mogoče, saj se pri banki ni oglasil niti ni pri njih odprl računa. Na banki so mu pojasnili, da imajo tam zavedeno kopijo njegove osebne izkaznice, ta pa je bila novejšega datuma kot njegova prava. »To je nemogoče,« jim je takoj odgovoril in dosegel, da je bil račun blokiran. Čez dva dni je še od celjske izpostave Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) prejel obvestilo, da je zaprl espe. Takoj je poklical tja in jim sporočil, da je to nemogoče, saj nikoli v življenju ni odpiral espeja. Vmes je tudi s Telemacha dobil nov račun. Na srečo se je že prej dogovoril, da mu jih pošiljajo po elektronski pošti. Račun ni bil samo dvakrat višji kot običajno, tudi naslov je bil spremenjen, in sicer iz kranjskega v žalskega. Odpravil se je na Telemach, tam pa so mu pojasnili, da je bil v njegovem imenu celo sklenjen aneks k naročnini, in sicer je nepridiprav vzel še en mobilni telefon.
Da bi preveril, kaj se dogaja, je šel na kranjsko upravno enoto in izvedel, da je bila na Upravni enoti Žalec najprej preklicana njegova prava osebna izkaznica, nato pa narejena nova, seveda s Stagojevo fotografijo. Uradna oseba, ki mu je izdala nove dokumente, je bila pri pregledu fotografije očitno premalo pozorna in mu je izdala nova dokumenta. »Nobena ni odprla zgodovine oziroma starejših fotografij, kjer bi videla, da nekaj ni v redu. Ni opravila svojega dela, na koncu pa za to ni prejela niti ene sankcije,« je bil v pogovoru za Novice že pred časom ogorčen Klopčič.

Izvršba za izvršbo

No, sledil je nov šok. Z zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so mu na začetku leta 2017 sporočili, da mu bodo zaradi odprtja espeja znižali pokojnino. To se na srečo nato ni zgodilo. Na njegov naslov so pozneje začele prihajati izvršbe za neplačane obroke posojil, ki jih je v njegovem imenu po različnih krajih po Sloveniji sklenil Stagoj. Za prav vsako izvršbo je moral pisati uradne dopise na sodišče, da se je za las izognil rubežu. Ker pa je Stagoj s ponarejenim vozniškim dovoljenjem vozil pijan in ga je pri tem ustavila policija, je dobil plačilni nalog v višini 600 evrov in 8 kazenskih točk. No, po pritožbi se je tudi to razčistilo.
Marjanu Klopčiču je prevarant ukradel identiteto. FOTO: Marko Feist
Marjanu Klopčiču je prevarant ukradel identiteto. FOTO: Marko Feist

V primeru, ki poteka pred celjskim sodiščem, naj bi se tako Stagoj pri enem od celjskih podjetij izposodil 800 evrov, pri drugem je prišel do 474,58 evra vrednega vijačnega vrtalnika, pri tretjem iz Metlike pa do blaga v skupni vrednosti 3885,82 evra. Seveda vse s Klopčičevo ukradeno identiteto. Obtoženi se je na sodišču zagovarjal z molkom. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije