MUČENJE ŽIVALI

Komu so napoti mucki?

Objavljeno 25. april 2020 16.14 | Posodobljeno 25. april 2020 16.14 | Piše: Oste Bakal

Prleku ustrelili že tretjega, dva sta poginila. Storilcem grozi zapor.

Našli so ga v ribniku. FOTO: Oste Bakal
Nič krive in nič dolžne štirinožne človekove prijateljice so na severovzhodu države postale tarča nevestnih objestnežev. »Kdor danes vandalsko strelja na živali, bo jutri streljal tudi na ljudi, na soseda, znanca, celo najbližjega svojca,« poudarja prekmurska veterinarka Smiljana Nabergoj iz Veterinarskega inženiringa Moravske Toplice, ki ima veliko izkušenj pri reševanju ustreljenih mačk, psov, sov, štorkelj in drugih živali. In medtem ko lendavski policisti iščejo neznanca, ki je z zračnim orožjem v Hotizi pri Lendavi ustrelil mačka, se je podobna zgodba začela odvijati v Podgradju v Prlekiji, dober streljaj iz središča prleške prestolnice Ljutomer.
 

Dogodek prijavil policiji


Na nas se je obrnil zaskrbljen krajan Podgradja, ki so mu neznanci (ali neznanec) v zadnjem času ustrelili že tretjega mačka. Kot nam je povedal, so na velikonočno soboto opazili, da je maček prišel domov poškodovan. Na telesu ima vidno strelno rano, vendar je na srečo preživel. Takšne sreče pa na žalost nista imela njihova prejšnja dva kosmatinca, saj je nanju v zadnjih letih prav tako streljal in ju pokončal. Mačka so jim ustrelili že pred petimi leti, našli pa so ga zakopanega v gozdu blizu svojega doma. Enako se je zgodilo lani, ko so jim ustrelili drugega, našli pa so ga odvrženega v bližnji ribnik. Tokrat so jim ustrelili že tretjega, a je k sreči preživel. Kot pravi žalostni lastnik, ki je dogodek prijavil tudi policiji, je vse skupaj šlo predaleč in nekdo očitno zlorablja orožje in strelja na domače živali. In zato bi vsekakor moral odgovarjati pred zakonom.
image
Imel je vidno rano. FOTO: Oste Bakal

Zakon o zaščiti živali v 15. členu pravi, da je prepovedano streljanje živali ne glede na vrsto orožja oziroma strelne naprave. Če je ravnanje storjeno naklepno in zaradi tega nastanejo hujše poškodbe ali gre za nepotrebno ali neprimerno usmrtitev, se šteje, da gre za mučenje živali.
Tokrat so jim ustrelili že tretjega kosmatinca, ki pa je k sreči preživel.


Po kazenskem zakoniku pa se ta, kdor surovo ravna z živaljo ali ji po nepotrebnem povzroča trpljenje, kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta oziroma do treh, če muči več živali, mučeno žival trajno pohabi ali na krut način povzroči njen pogin. Pri nas se sicer še ni ustvarila sodna praksa, po kateri bi storilcu izrekli najstrožjo kazen, ki je po prepričanju ljubiteljev živali tudi sicer premila. 
Deli s prijatelji