Kljub prepovedi kurijo

Na Dolenjskem v času prepovedi 18 požarov. Ne obremenjujte gasilcev in policistov.
Fotografija: Kljub prepovedi je v tem času veliko intervencij zaradi kurjenja v naravi. FOTO: PGD Dolenja Trebuša
Odpri galerijo
Kljub prepovedi je v tem času veliko intervencij zaradi kurjenja v naravi. FOTO: PGD Dolenja Trebuša

V času razglašene velike požarne ogroženosti, torej od 20. marca, so policiste z območja Policijske uprave Novo mesto obvestili o 18 požarih v naravnem okolju in osmih požarih v različnih objektih. V večini primerov požarov v naravnem okolju je šlo za kršitve, ko so neodgovorni občani kljub prepovedi požigali travo in podrast. »Policisti so zbrali obvestila in izdali plačilne naloge zaradi kršitve uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju,« je pojasnila Alenka Drenik, tiskovna predstavnica PU Novo mesto.

V ponedeljek nekaj pred drugo popoldne je zagorelo v Ponikvah, ker je domačin pri svoji baraki zakuril plevel in odpadno vejevje. Ko je ogenj ugasnil, je odšel domov približno 80 metrov stran, zatem pa je burja razpihala žerjavico in ogenj se je razširil na barako. Ostrešje je v celoti zgorelo. Ogenj so pogasili gasilci, nastala je manjša škoda. Neprevidneža bodo oglobili.

O tovrstnih dogodkih je včeraj poročal tudi tiskovni predstavnik PU Nova Gorica Dean Božnik. Predvčerajšnjim ob 10.41 je namreč zagorelo pri Mirenskem gradu v občini Miren-Kostanjevica. Izkazalo se je, da je moški kuril suhe veje, vnela se je trava. Na srečo je šlo le za manjši požar, pogasili so ga člani PGD Kostanjevica in JZ GRD Nova Gorica. Kršitelju so izdali plačilni nalog. Prislužil pa si ga je tudi moški, ki je zakuril včeraj zjutraj v bližini Stopnika na Tolminskem.

Policiste so o nevarnem početju občana obvestili ob 6.17; izkazalo se je, da je domačin na rahlo travnati brežini zakuril obrezane veje. Šlo je za manjši nadzorovani požar, ki sicer ni nikogar ogrožal. Policisti kljub temu vse znova opozarjajo, naj se držijo prepovedi kurjenja v naravi in naj ne obremenjujejo dodatno gasilcev in policistov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije