FIZIČNI OBRAČUN

Ker ga moti gnoj, pretepel sosedo Sašo R.?

Znana predstavnika Romov na Črnomaljskem naj bi napadla sosedo Sašo Rozman. Zvonko Golobič in Lilijana Tudija obtožbe zanikata in pravita, da je začela Saša.
Fotografija: Udarce naj bi dobila v glavo. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Udarce naj bi dobila v glavo. FOTO: Marko Feist

LOKVE – »Kot predstavnik Romov bi nam moral pomagati, ne pa da nam nagaja, da kar pretepa in grozi!« Tako Samo Fras z Lokev pri Črnomlju obdolži svojega soseda Zvonka Golobiča, predsednika Zveze za razvoj romske skupnosti iz Črnomlja. Po Frasovem mnenju Golobiča moti predvsem to, da se ukvarja s kmetijstvom za svojo hišo. Seveda brez gnoja ne gre in prav ta naj bi bil, če gre verjeti Frasu in njegovi ženi Saši Rozman, povod, da je bila Saša 24. julija letos pred trgovino Tuš v Črnomlju pretepena. Krivca naj bi bila Golobič in njegova žena Lilijana Tudija.

»Začelo se je nekje pred tremi meseci. Imamo malo kmetijo in Golobiču gre ves ta čas na živce smrad,« nam razloži Rozmanova. Zaradi tega je Golobič že obvestil inšpekcijo. A ker mu naj ne bi uspele, je, tako navaja sogovornica, začel iz hiše, ki stoji na hribu nad Frasovo in Rozmanovo, kričati, da njemu to smrdi, poleg tega naj bi tudi fotografiral Samovega strica, ko je delal v hlevu.V sredo, 24. julija, sta se naša sogovornika s svojima dvema otrokoma, starima štiri in šest let, odpravila v trgovino Tuš v Črnomlju. Ko so stopili iz trgovine, se spominja Rozmanova, so Zvonka in Lilijano videli sloneti pri svojem vozilu.

Slabe bivanjske razmere za živali naj bi bile razlog za spor med sosedoma. FOTO: Marko Feist
Slabe bivanjske razmere za živali naj bi bile razlog za spor med sosedoma. FOTO: Marko Feist
»Začela sta kričati na nas. Nisem se želela odzvati, zato sem šla do svojega avtomobila, da bi se takoj odpeljali,« razloži Rozmanova. Nadaljuje, da se je Zvonko odpravil proti Samu, Lilijana pa proti njej, ki se je želela z otroki usesti v zadnji del avtomobila. »Vrata mi je potegnila!« Nato naj bi jo Lilijana začela tepsti po obrazu in groziti, da jo ubije, ko se naslednjič vidita. Lilijano je odrinila stran, nakar je za vrata potegnil Golobič. »S strani me je boksnil v glavo,« trdi Rozmanova. A to naj bi naredil tako, da tega niso mogle posneti nadzorne kamere. »Naslednjič, ko ne bo tiste kamere gor, te bom ubil,« ji je menda še zagrozil Golobič. Otroka sta bila zaradi tega v šoku. »Ali nas bodo res ubili?« sta spraševala starše. Saša in Samo sta nato odšla na policijo in dogodek prijavila. To so nam potrdili tudi na PU Novo mesto: »24. julija v popoldanskem času sta se na Policijski postaji Črnomelj zglasili dve osebi in policistoma naznanili, da naj bi ju pred prodajalno v Črnomlju napadli in pretepli dve znani osebi. Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil in ugotavljanje vseh okoliščin dogodka.« Rozmanova je zaradi bolečin v glavi obiskala zdravnika. O vsem skupaj, kot sta prepričana, se bo moralo ukvarjati tudi sodišče.

Stali na vročem soncu

Zvonko Golobič in njegova žena Lilijana Tudija zanikata, da naj bi napadla soseda. FOTO: Bojan Rajšek
Zvonko Golobič in njegova žena Lilijana Tudija zanikata, da naj bi napadla soseda. FOTO: Bojan Rajšek
»Vse to skupaj je le napihovanje,« pa nam pred svojo hišo, ki stoji nad Sašino in Samovo, zatrdita Zvonko in Lilijana. Oba zanikata napad. Razložita nam, da sta takrat tja prišla po plinsko jeklenko. A zabojnika pred trgovino, v katerem so, trgovec ni mogel odpreti, saj sta soseda prav pred vrata parkirala svoje vozilo. Dokler se nista vrnila iz trgovine, sta morala čakati na vročini. »Pekli smo se na soncu,« pravi Zvonko ter doda, da je soseda hotel le v »edukativnem smislu« opozoriti, naj avta tako v prihodnje ne parkirata več. Nakar je Saša prijela Lilijano za roko. »Ona je začela,« pravi Lilijana. Zvonko doda, da so bile ves čas Sašine prve besede, ki jih izreče kot za dober dan: »Kurba, prasica.«

Samo pravi, da sosedoma Zvonku in Lilijani ves čas smrdi gnoj.<br />
FOTO: Marko Feist
Samo pravi, da sosedoma Zvonku in Lilijani ves čas smrdi gnoj.
FOTO: Marko Feist
Lilijana je bila leta 2016 tudi kandidatka za novomeško romsko svetnico, a je od kandidature odstopila. Pravi, da gre sosedoma v nos, ker so ju prijavili na inšpekcijo zaradi mučenja živali. Zvonko pa doda, da so s prijavo na inšpekcijo želeli vse urediti po uradni poti. »Ves čas samo išče, kako bi lahko prišel do denarja, in to z različnimi igricami,« pravi Zvonko in zanika, da naj bi fotografiral Samovega strica. »Jaz sem samo fotografiral, v kakšnem stanju živijo živali.« Spomni še na to, da je bil Samo med obtoženimi v zadevi kraje denarja ženici Jožefi Grčman. Tožilstvo je julija letos zoper Frasa in še dva soobtožena zaradi pomanjkanja dokazov obtožbo umaknilo. Tako da je bil za krajo Jožefinih prihrankov obsojen le 48-letni Safet Nemec z Lokev pri Črnomlju. Dobil je pogojno kazen 13 mesecev zapora v preizkusni dobi treh let, v enem letu pa mora Grčmanovi vrniti 13.900 evrov.

Z vprašanji, ali je bila pri Frasu doma res veterinarska inšpekcija, in če da, kaj je ta ugotovila, smo se obrnili tudi na Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Odgovorili so nam, da nam odgovora ne morejo posredovati, saj ni pravne podlage za razkritje prej omenjenega, ker se nanaša na konkretno osebo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije