Ker ga je namenoma povozil, gre v zapor

Harizu Softiću leto in devet mesecev zapora. Po popivanju z avtom hudo poškodoval Ivana.
Fotografija: Hariz Softić je trdil, da je šlo za nesrečo. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Hariz Softić je trdil, da je šlo za nesrečo. FOTO: Marko Feist

Eno leto in devet mesecev bo za zapahi 28-letni Hariz Softić iz Ljubljane, ki je 1. junija lani ob pol devetih zjutraj med divjanjem na območju križišča Celovške ceste in Ruske ulice z avtomobilom povozil Ivana A. Š. in mu hudo ranil nogo. Obsojen je bil zaradi povzročitve hude telesne poškodbe. Softić je vseskozi trdil, da tega ni storil namenoma, a mu sodišče ni verjelo. Kot je dejala sodnica Maja Povhe, sicer po nesreči ne bi pobegnil, avta pustil na nekem parkirišču in bil dva dni pri prijatelju. Po petih dneh so ga policisti dobili v neki gostilni.

Sprva očitek poskusa uboja

Softiću so sprva očitali celo poskus uboja, nato pa omilili očitke. Obtoženec je na sodišču pojasnjeval, da je Ivana nekaj ur prej prvič srečal v Klubu 12 v Šentvidu. Potem ko so odšli iz lokala, je njemu in še enemu dekletu, ki je bilo takrat z Ivanom, ponudil prevoz do središča mesta. Čeprav se je vmes dvakrat ustavil, Ivan avta kljub Softićevim večkratnim prošnjam ni hotel zapustiti. Med vožnjo naj bi ga Ivan, ki prihaja iz Hrvaške, živi pa v Sloveniji, zmerjal in žalil.


Softić je v Ruski ulici ustavil, šel v prtljažnik po leseno palico za biljard in z njo grozil, a ga ni udaril. Po krajšem prepiru je oškodovanec Softića s pestmi pobil na tla. Nato sta šla do Celovške ceste. Softić se je vrnil v avto in z njim zapeljal nazaj na Celovško, jo diagonalno prečkal in ustavil tik pred Ivanom in dekletom, ki sta stala na pločniku. »Moj namen je bil, da ga prestrašim, ker me je brutalno pretepel,« je zatrdil Softić. Nato je speljal proti Gorenjski in se kmalu vrnil ter z avtomobilom sredi ceste zadel Ivana.
Dogajalo se je v križišču Celovške ceste z Rusko ulico. FOTO: Marko Feist
Dogajalo se je v križišču Celovške ceste z Rusko ulico. FOTO: Marko Feist

Oškodovanec je povedal, da se med vožnjo proti središču niso ustavili, je bil pa ta čas, kot je opisal, zelo mučen, saj je moral poslušati njegove žaljivke na račun svoje hrvaške pripadnost pa tudi grožnje, da ga bo ubil. Softića je res udaril, a le zaradi groženj in ker je mislil, da ga bo napadel s palico, a udarci niso bili zelo močni.

Dekle, ki je bilo v njuni družbi, je povedalo, da je Hariz ni hotel izpustiti iz avtomobila, in to je bil povod za prepir. Hariz je s palico grozeče zamahoval, Ivanu je grozil tudi, »da ga bo fental«, in mu očital, da jo hoče le izkoristiti. A je dejala, da si je želela domov z Ivanom in je Harizu to tudi povedala. Sodišče je oškodovanca s premoženjskopravnim zahtevkom, vrednim več kot 63.000 evrov, napotilo na pravdo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije