POLICISTI MOLČIJO

Kdo je nesrečnik brez dlani?

Najdba pri Ljubljanici pripada moškemu. O vsem drugem policisti molčijo.
Fotografija: Jožef Č. je na obrežju Ljubljanice res naletel na del človeškega telesa. Foto: S. N.
Odpri galerijo
Jožef Č. je na obrežju Ljubljanice res naletel na del človeškega telesa. Foto: S. N.

LJUBLJANA - Kdo ve, ali so uslužbenci ljubljanskega operativno-komunikacijskega centra na prvo žogo zares verjeli Jožefu Č. iz Zaloga, ko je ta 20. decembra ob 11.38 na 113 sporočil, na kaj je v Kašlju naletel med sprehodom ob Ljubljanici: na škatlo prve pomoči, ki jo je odprl, prisegel pa bi, da je v njej zagledal človeško dlan. Verjetno so se spomnili tudi na predlansko odkritje kosti v Hrastniku, od koder je bilo ravno tako prijavljeno, da so našli kosti človeške roke, strokovnjaki pa so nato ugotovili, da so pripadale psu.

Le potrdili, da je človeška

Toda na Kašeljsko cesto so takoj pohitele prve patrulje, ob ogledu vsebine škatle, na ovojnici katere naj bi pisalo v srbsko-hrvaškem jeziku, pa so na to območje poklicali tudi ogledno skupino sektorja kriminalistične policije, vodnike službenih psov, preiskovalno sodnico in mrliškega oglednika.
Prva ugotovitev na terenu je bila potrditev oglednika, da gre skoraj zagotovo za del leve roke od zapestja navzdol, ki naj bi bila stara že nekaj tednov ali še več, a je sodnica kajpak odredila tudi sodno obdukcijo. Preiskava terena se je nadaljevala naslednji dan, vendar pa naj policisti v okolici razen te škatle z domnevno človeško dlanjo ne bi odkrili ničesar sumljivega. In čeprav naj bi takoj uradno stekle aktivnosti v zvezi s preiskovanjem suma kaznivega dejanja uboja, so na Policijski upravi Ljubljana s podatki zelo previdno nastopali v javnosti. »Po do zdaj zbranih obvestilih in dosedanjih ugotovitvah bi lahko šlo za del človeškega telesa, vendar bo to z gotovostjo potrjeno šele z obdukcijo,« je tedaj sporočila njihova uradna govorka Nataša Pučko.
Zdaj je lahko potrdila, da je bil v škatli prve pomoči zares del človeškega telesa. »V zvezi z vprašanji lahko ta trenutek potrdimo to, da gre za človeško dlan, in sicer moško. Preostale okoliščine kriminalisti še preverjajo, zato več informacij ne moremo posredovati,« pravi Pučkova, ki zaradi interesa preiskave ne odgovori na naše vprašanje, ali so se kriminalisti v zvezi s preiskavo dogodka povezali s tujimi varnostnimi organi in torej preiskovali v smeri, da nesrečniku dlani sploh niso amputirali v Sloveniji.

Fotorobot z deponije

Zadnji mesec lanskega leta na Slovenskem ni odmevala le najdba dlani v Ljubljani, ampak tudi izjava prebivalke enega od prekmurskih romskih naselij, da je konec novembra brskala po deponiji odpadkov v Dolgi vasi pri Lendavi, v neki črni vrečki pa naletela na človeško glavo. To naj bi jo tako prestrašilo, da je zbežala domov in molčala, do policistov pa odšla šele teden dni pozneje. Čeprav je na deponiji stekla intenzivna preiskava, niso odkrili ničesar sumljivega.
Pozneje je tiskovna predstavnica Policijske uprave Murska Sobota Suzana Rauš sporočila: »Šestega decembra smo vas obvestili, da naj bi bil na enem izmed odlagališč odpadkov v Pomurju del človeškega telesa, in sicer ženska glava. Policisti in kriminalisti so opravili ogled prizorišča, a niso našli nobenih delov človeškega telesa, zato je bil na podlagi opisa ženske glave, ki naj bi jo 29. novembra na deponiji videla občanka, izdelan fotorobot. Policisti pozivamo vse, ki bi prepoznali osebo na fotografiji in sumijo, da je postala žrtev kaznivega dejanja, naj o tem takoj obvestijo najbližjo policijsko postajo oziroma pokličejo na telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.«
In ker famozne ženske glave (če ta ni zrasla le v ženskini domišljiji) še vedno niso našli, je tudi ta poziv še vedno v veljavi.
Boštjan Celec

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije