ČRNA KRONIKA

Karierni tat Denis bo bivanje za rešetkami še podaljšal

Dolgo je hodil po robu in kradel..
Fotografija: Dolgo je hodil po robu in kradel. FOTO: Fotokita, Getty Images
Odpri galerijo
Dolgo je hodil po robu in kradel. FOTO: Fotokita, Getty Images

Pisali smo že o nepoboljšljivem povratniku Denisu Derviševiću, ki je tako dolgo hodil po robu in kot sraka kradel po Ljubljani, dokler tožilstvo in sodišče nista imela več potrpljenja z njim in ga je slednje zaradi serije tatvin poslalo v zapor za tri leta in deset mesecev. Na njegovo smolo pa so na dan prišli še nekateri drugi njegovi grehi iz preteklosti, zaradi katerih bo karierni tat bivanje za rešetkami še malo podaljšal.

Dajali so mu eno priložnost za drugo, zdaj pride v poštev le zapor. FOTO: Uroš Hočevar
Dajali so mu eno priložnost za drugo, zdaj pride v poštev le zapor. FOTO: Uroš Hočevar

Dervišević je namreč že leta 2015 preplezal ograjo terase gostinskega lokala Žabec in vlomil vrata. Sprožil se je sicer alarm, a ga to ni pregnalo, temveč je mirno odtrgal omarico alarmne naprave ter jo tako onesposobil, nato pa sunil omaro z zaklenjeno kovinsko blagajno, v kateri je bil dnevni izkupiček, ter cigarete in nekaj viskija. Februarja 2017 je vstopil v blok v Ziherlovi ulici in vlomil v več kleti. Tam ni našel ničesar, kar bi bilo vredno odnesti, zato je ostalo le pri poskusu tatvine. Med nečednim početjem ga je zalotil stanovalec. Ta je, ko je v kleti opazil človeka, ki ga ni poznal, šel z njim do sosednjega bloka in ga vprašal, kdo je. Tat se je zlagal, da je študent, najemnik iz sedmega nadstropja. Stanovalca je zanimalo, čigavo stanovanje najema, tedaj pa ga je Dervišević odrinil po stopnicah veže bloka ter zbežal. Možakar je poletel po stopnicah in se (na srečo le lažje) poškodoval. Bil je podplut in bolela so ga rebra, en mesec pa je bil nezmožen za delo. Obtoženec je sicer v tem delu zanikal, da bi se moškega sploh dotaknil, a ga je na laž postavila kamera v bloku.

V bloku ga je zalotil stanovalec. FOTO: Getty Images
V bloku ga je zalotil stanovalec. FOTO: Getty Images

Prav obtoženčeva predkaznovanost in dejstvo, da je bil zaradi kaznivih dejanj že večkrat obsojen na pogojne zaporne kazni oziroma so mu namesto zapornih kazni naložili delo v splošno korist, sta imela bistveno vlogo pri odločitvi, kakšno kazen obtožencu nameniti tokrat. Za sodišče ni bilo dvoma in mu je za vlom v lokal izreklo 8 mesecev zapora, za vlom šest, za povzročitev lahke telesne poškodbe pa še 4 mesece zapora. Upoštevaje še eno pravnomočno sodbo, s katero je bil obsojen na leto in štiri mesece zapora v vmesnem času, in že omenjeno kazen treh let in desetih mesecev zapora bo Dervišević tako za zapahi kar šest let in pet mesecev.

Specializiran za tatvine

Kazen je visoka, a sodniki seveda niso mogli mimo dejstva, da se obtoženi že od leta 2010 kontinuirano ukvarja s kriminalom večinoma »premoženjske narave«. Obsojen je bil tudi že za roparske tatvine in lahke telesne poškodbe, sicer pa je specializiran prav za raznorazne tatvine. Sodišča so mu izrekla tako pogojne kot zaporne kazni, nobena pa nanj očitno ni imela pričakovanega učinka, kar po mnenju sodnikov kaže na »negativni odnos do spoštovanja družbenih norm in soljudi, zato pozitivna prognoza, da torej kaznivih dejanj ne bo več ponavljal, ni podana«.

Glede na to tako pride v poštev le zaporna kazen. Je pa sodišče upoštevalo, da je obtoženi krivdo priznal in s tem pripomogel k hitrejši rešitvi primera, v določeni meri pa tudi obžalovanje, ko je pokazal določeno kritičnost do lastnega ravnanja. Glede na to, da so bila kazniva dejanja, za katera je bil obsojen zdaj, storjena že dolgo tega, je na mestu tudi opozorilo obrambe, da se ga ne obravnava kot specialnega povratnika zaradi pozneje storjenih kaznivih dejanj. Obtoženec je na sodišču sicer poudaril, da je oče in da je njegova družina v slabi ekonomski situaciji, a to po mnenju sodnikov ne more biti opravičilo za vztrajno izvrševanje kaznivih dejanj. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas