ZARADI PARKIRNE KAZNI

Kaplja čez rob: pacient (85) napadel medicinsko sestro

Objavljeno 21. oktober 2020 05.30 | Posodobljeno 21. oktober 2020 07.04 | Piše: Drago Perko, Aleksander Brudar

V Zdravstvenem domu Trebnje znorel zaradi parkirne kazni. Policija potrdila, da so proti 85-letniku že stekli postopki.

Zgodil se je obsojanja vreden incident. FOTO: Drago Perko
Časi so zahtevni. Ljudje v sebi nosijo stiske in probleme. Ko gre kaplja čez rob, sledi eksplozija, praviloma pa nastradajo ljudje, ki niso nič krivi. Za nasilje ni opravičila, pa naj bo fizično ali verbalno. Tudi zato so vsi upravičeno skočili pokonci, ko se je v ponedeljek zvečer razširil glas, da so zapele pesti v Zdravstvenem domu Trebnje.
image
DRAGO PERKO V Trebnjem so uredili parkiranje, za vse pa veljajo jasno napisana pravila. FOTO: Drago Perko

»Danes okrog treh popoldne je starejši moški napadel zaposleno v ZD Trebnje (ne vem, točno, kaj dela, je pa bila zamaskirana na polno) zaradi kazni, ki jo je prejel zaradi parkiranja. Prišel sem šele na koncu, tako da sem videl, kako nori zunaj in znotraj ZD, verbalno zunaj, znotraj pa je menda bil udarec ... sploh ga ni mogla umiriti, vseskozi ga je opozarjala zaradi maske in varnostne razdalje. Ko sem zapuščal lekarno, sem videl prihajati dva policista ... upam da ga bodo izsledili in bo dobil primerno kazen!!!!« je pisalo v zapisu, objavljenem na facebooku.
Do smrti zabodel zobozdravnico
V zadnjih letih smo bili v Sloveniji priča kar nekaj napadom na zdravstvene delavce. Najhujša sta se zgodila 29. novembra 2007 in 22. avgusta 2016. V prvem je umrla 33-letna zobozdravnica Senka Špoljar, ki jo je v ordinaciji na ljubljanski Kotnikovi zabodel 29-letni Novomeščan. V drugem 36-letni zdravnik Luis Guillermo Martinez Bustamante iz izolske bolnišnice, na katerega je streljal 70-letni Darko Gregorič iz Sv. Antona. Pred šestimi leti, 3. novembra 2014, je šel z nožem nad zdravnico na Psihiatrični kliniki Ljubljana (PKL) njen takratni 55-letni pacient. K sreči je zdravnica napad preživela. Tako kot medicinska sestra v ZD Piran, ki jo je 11. februarja 2016 dolgoletni zasvojenec z mamili in duševni bolnik kar 22-krat zabodel. Marca letos bi se na PKL skoraj zgodila velika tragedija, saj je eden od tamkajšnjih pacientov začel zaposlenim groziti s plinsko (zračno) pištolo. K sreči so moškega še pravi čas obvladali. A. B.


In žal se je zgodilo natančno tako. »Medicinska sestra je na srečo v redu. Je pa bila v šoku. Najprej jo je gospod verbalno napadel, nato pa tudi fizično. Vstopil je v Zdravstveni dom Trebnje, bil je brez maske, in ni vzdrževal ustrezne razdalje. Gre za mlado medicinsko sestro na začetku poklicne poti, zato je ta dogodek zanjo še bolj stresen,« opis dogodka začne Vera Rozman, direktorica ZD Trebnje.
 

Listek kaplja čez rob?


»Gospod je na avtomobilu dobil obvestilo o prekršku zaradi napačnega parkiranja od občinskega redarstva (ni označil ure prihoda). Zdravstveni dom nima sicer nič z dodeljeno kaznijo, vendar tega ni želel razumeti. Medicinska sestra na vhodni triaži ga je poskušala pomiriti, celo ven je šla z njim, če je redar še na parkirišču. Stalno je opozarjala, da si mora nadeti masko. Gospod se je za njo še enkrat vrnil v ZD, odložil obvestilo o prekršku, po hrbtu udaril medicinsko sestro in zapustil zdravstveni dom. Po dogodku smo poklicali policijo, ta se je hitro odzvala. Primer smo jim predali v obravnavo,« Rozmanova opiše dramo, ki se je zgodila. Napadena medicinska sestra se ne želi izpostavljati. Verjetno je edino, kar si želi, da bi čim prej pozabila na ta dogodek.
Pacienti imajo čedalje več tudi neupravičenih in nerealnih zahtev.


»Policisti PP Trebnje so bili 19. 10. okoli 15. ure obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v zdravstveni ustanovi v Trebnjem. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih naj bi se kršitelj v prostorih nedostojno vedel, z dlanjo po hrbtu udaril uslužbenko in zapustil kraj dogodka. Policisti so ugotovili njegovo identiteto in nadaljujejo ugotavljanje vseh okoliščin. Zoper 85-letnika bodo na podlagi zbranih obvestil ukrepali v skladu s pooblastili,« so na Policijski upravi Novo mesto potrdili, da so zoper 85-letnika že stekli postopki.
 

Vedno več verbalnih napadov


Da so prav medicinske sestre na primarnem nivoju v teh zaostrenih časih vse bolj na udaru pacientov, nam je včeraj potrdila predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavica Mencinger. Povedala nam je, da se povečuje predvsem verbalno nasilje. »To je dejstvo. Pacienti so vse bolj nestrpni,« pravi sogovornica in dodaja, da se sestre vse bolj bojijo tudi fizičnega nasilja. Hkrati dodaja, da povsem razume nemoč pacientov, ki denimo prek telefona težko pridejo do svojega zdravnika. A, kot nadaljuje, se to ne dogaja za to, ker medicinske sestre ne bi želele sprejemati klicev, ampak ker so kot prvo telefonske linije prezasedene in kot drugo preobremenjene. Samo ena medicinska sestra v ambulanti težko hkrati sprejema klice, obravnava paciente in zraven še na primer izdaja recepte. Prav zato pristojne že nekaj časa pozivajo k spremembi normativov, tako da bi lahko ob zdravniku v ambulanti delali dve in ne samo ena medicinska sestra. Kot da vse to ni dovolj, pa doživljajo pritiske tudi od zdravstvene zavarovalnice, ki jih, kot nam razloži Mencingerjeva, »nadzoruje, ali dvigujejo telefone«.

»Fizičnega nasilja v zadnjih letih ni bilo. Velikokrat pa se dogaja grobo verbalno nasilje. Samo obvladovanju komunikacijskih veščin naših zaposlenih se gre zahvaliti, da se večkrat ne zgodi fizično nasilje. Pacienti imajo čedalje več tudi neupravičenih in nerealnih zahtev. Vse nakopičene težave zdravstva in frustracije, ki iz tega nastanejo, prenašajo na naše zdravstveno osebje, ki se samo trudi v danih okoliščinah čim bolj zadovoljiti njihova pričakovanja,« pa trenutne razmere v zdravstvu še opiše Rozmanova.
Razvrednotenje dela
»V obdobju, ko se v Sloveniji spopadamo s preprečevanjem širjenja okužb s covidom-19, smo na Zdravniško zbornico Slovenije od zdravnikov prejeli kar nekaj pisnih prijav nasilnih dogodkov, ki so povezani z novonastalimi razmerami. V svojih pisnih in telefonskih prijavah navajajo, da so med postopki obravnave pacientov deležni kričanja, prepiranja, žaljenja, nadlegovanja oz. ustrahovanja, celo groženj. Prisotno je tudi nesramno in nespoštljivo vedenje,« so nam na naša vprašanja odgovorili z Zdravniške zbornice Slovenije. Zdravniki še poročajo, da to občutijo kot razvrednotenje poklicne vloge, izgubo občutka varnosti na delovnem mestu in so čezmerno vznemirjeni zaradi možnosti ponovitve nasilnega dogodka. Na zdravniški zbornici se zavedajo vse močnejše stiske prebivalcev, še posebno pri tistih, ki imajo težave pri vzpostavitvi telefonskega kontakta z ordinacijami za posvet ali naročanje na obravnavo. »Vendar prosimo, bodimo vsi strpni in spoštljivi v komunikaciji. Zdravniki se v teh okoliščinah, ki smo jim vsi prvič priča v takšnem obsegu, trudijo zagotoviti zdravstveno oskrbo vsem, ki jo potrebujejo. A so tudi oni ob teh nadpovprečnih in trajnih obremenitvah utrujeni, zaskrbljeni in kdaj brez dobrih odgovorov na vsa vprašanja.«


Glede na vse povedano se upravičeno zastavlja vprašanje, ali bo 85-letnik, ki se je v ponedeljek tako grobo znesel nad nič krivo medicinsko sestro, zmogel vsaj toliko poguma, da bo prišel v ZD Trebnje in se ji opravičil za svoje grobo dejanje.
 
Deli s prijatelji