KONEC PISANJA

Julijo Adlešič na Igu obiskala tašča (FOTO)

Objavljeno 03. december 2019 19.52 | Posodobljeno 03. december 2019 19.52 | Piše: Gordana Stojiljković

Sebastien Abramov in Julija Adlešič si ne smeta več pisati. Ostajata za zapahi.

Tina Huskić Colarič je prejšnjo sredo na Igu obiskala Julijo. FOTO: Marko Feist
Odkar sta se marca letos za zapahi znašla trenutno najbolj znana pripornika Sebastien Abramov in njegovo dekle Julija Adlešič, so pisma med njima nemoteno romala s Povšetove na Ig in obratno. Pojavljala so se vprašanja, kako je to mogoče, saj naj bi bil pripor tudi ukrep, ki bi komunikacijo med soobdolženimi onemogočal. Vse do začetka sojenja v zadevi odžagana roka, ko je sodnica Vesna Podjed temu dopisovanju naredila nepreklicni konec.

image
Julija Adlešič je sodišče prosila, ali jo lahko v priporu obišče Sebastien Abramov (v ozadju desno). FOTO: Igor Mali

Zdaj pa smo izvedeli, da je Julijo Adlešič prejšnjo sredo v priporu obiskala Tinka Huskić Colarič, Abramovova mama, ki je v tej zadevi prav tako soobdolžena. Kot nam je zaupala Monika Adlešič, mama obdolžene Julije, ki ji zaradi očitkov o petih poskusih zavarovalniške goljufe grozi do osem let zapora, je Julijo prejšnjo sredo želel obiskati brat, a je ostal pred zaprtimi vrati. »Ker je bila pri njej na obisku že Tinka, so njega zavrnili, češ da žal ne more k njej, ker je tisti dan že imela obisk,« nam je zgroženo zaupala Adlešičeva.

Sojenje v Žalcu
Dvanajstega decembra se bo nadaljevalo – ker so od zadnje obravnave pretekli trije meseci, pa začelo znova – sojenje Abramovu na žalskem okrajnem sodišču. Na zatožno klop je sedel po tistem, ko ga je zaradi suma goljufije ovadila Sarina mama Nada Veber. Kot smo že poročali, je zanj dvignila krediti v znesku 18.000 evrov, vrnil ji je le tisočaka, preostalo pa pobasal v žep.

Najprej smo se obrnili na Zavod za prestajanje kazni zapora Ig, kjer so nam odgovorili, »da se obiski pripornice tako kot pri vseh pripornikih izvajajo v skladu z odločitvami sodišča«. Potem smo se z vprašanji obrnili na ljubljansko okrožno sodišče, kjer smo izvedeli, da je bila Julija tista, ki je prosila sodišče, ali jo lahko v priporu obišče Tinka Huskić Colarič. To je storila po tistem, ko je predsednica senata, kot je zapisala Anja Slak z ljubljanskega okrožnega sodišča, »s sklepom zavrnila prošnjo obtožene pripornice Adlešičeve za obisk soobtoženega pripornika Abramova«. Sodnica je tako Huskić Colaričevi izdala enkratno dovolilnico za obisk Julije.
 

Podaljšan pripor


Medtem tako Abramov kot Adlešičeva ostajata za zapahi. Tako je namreč odločil senat ljubljanskega okrožnega sodišča, ki jima je za dva meseca vnovič podaljšal pripor zaradi ponovitvene nevarnosti, v katerem sta sicer od 6. marca letos. Julija naj bi si zaradi petih poskusov zavarovalniške goljufije, vredne več kot milijon in 200.000 evrov, odrezala levo roko, poleg Abramova in Julije pa obtožnica bremeni še njegovo mamo Tinko in očeta Gorazda Colariča. Obtožnica je postala pravnomočna že poleti, odvil se je tudi predobravnavni narok, na katerem so se vsi štirje izrekli za nedolžne in podali dokazne predloge ter predloge za izločitev po mnenju obrambe nedovoljenih dokazov.
Sodna preiskava v Celju še poteka
Medtem ko je bil Abramov že v priporu, se je začel odvijati tudi klobčič glede sumljive smrti 24-letne Sare Veber s Pernovega pri Žalcu 15. marca 2015. Vebrova je bila namreč v času tragičnega dogodka dekle Sebastiana Colariča – ta se je vmes preimenoval v Sebastiena Abramova in vse od njene smrti zatrjuje, da je šlo za nesrečo, ko je ravnal z orožjem. Celjski policisti so kmalu po aferi odrezana roka spisali ovadbo, tožilci pa obtožnico, ki Abramovu očita umor. Višje sodišče v Celju je sicer tudi v tem primeru ugodilo pritožbi Abramovovega zagovornika na sklep preiskovalnega sodnika v zvezi z zahtevo za izločitev po mnenju obrambe nezakonito pridobljenih dokazov. Iz spisa so tako romali zvočni posnetki, ki jih je posnela Vebrova.       


Sodnica je ugodila predlogu Abramovovega zagovornika Mitje Pavčiča in iz spisa izločila nekatere dokaze, ker so bili pridobljeni nezakonito. Gre za zapisnike o zaslišanju staršev Adlešičeve, ker naj ne bi bila poučena, da zoper Abramova zaradi instituta pravne dobrote (kadar pričaš proti sorodnikom), ker je v zunajzakonski skupnosti z njuno hčerko, nista bila dolžna pričati, ter izvedenska mnenja, ki so bila podana tudi na podlagi izjav njenih staršev. 
Deli s prijatelji