ODREZANA ROKA

Julija objokana, smrkal tudi njen Romeo

Objavljeno 06. junij 2020 11.00 | Posodobljeno 06. junij 2020 11.00 | Piše: Gordana Stojiljković

Zunajzakonska partnerica Gorazda Colariča obrnila ploščo. Obtožena med obravnavo v solzah.

nadaljevanje sojenja v zadevi odrezana roka Juliji Adlešič in Sebastienu Abramovu, Ljubljana, 27.5.2020
»Nočem gledati fotografij, že te posnetke sem komaj poslušal,« je na vprašanje, ali si je treba ogledati fotografije s kraja dogodka, kjer si je Julija Adlešič odrezala roko s krožno žago, odgovoril Sebastien Abramov.
image
Moj inteligenčni količnik je 154, nisem noben norec, je povedal Sebastien Abramov. FOTO: Marko Feist

Med poslušanjem posnetka, na katerem obtoženi Gorazd Colarič posreduje informacije o dogodku reševalcem na 112, so namreč solze premagale do zdaj vsaj na zunaj ledeno Julijo. To je opazil njen zagovornik Boris Grobelnik in ji podal robčke, nato pa so solze premagale tudi Abramova, ki si jih je obrisal kar z zaščitno masko, ki smo si jo lahko včeraj prisotni v dvorani končno sneli zaradi še vedno dovolj velike varne razdalje, preden mu je mama Tinka Huskič podala robčke.

Priča Hafnerjeva: Zlagala sem se

Sodišče je hotelo zaslišati dve priči, a se je ena iz zdravstvenih razlogov opravičila, kot drugo pa je povabilo Silvo Hafner, zunajzakonsko partnerico Gorazda Colariča, ki je sicer že bila zaslišana v preiskavi, v kateri je Adlešičevo in Abramova obremenila, na sodišču pa zaradi instituta pravne dobrote ni želela pričati, saj proti zakoncu ali partnerju oziroma sorodniku nisi dolžan pričati. Njeno ponovno zaslišanje je na zadnjem naroku predlagal Abramov, sodišče pa mu je sledilo. Tako kot je Colarič na sojenju popolnoma spremenil svojo izjavo o kritičnem dogodku – da je delal po navodilih Julije in Sebastiena, je povedal celo v televizijsko kamero – je tudi Hafnerjeva včeraj na sodišču povedala, da se je v preiskavi enostavno zlagala.
Ko sem prišla ven, sem videla Julijino roko na škarpi.


»Midva sva že dopoldne začela žagati, potem pa se je pripeljala Julija, da bi mi pomagala, saj smo se dogovorili za ponovoletno večerjo. Gorazd je žagal, jaz sem nosila, Julija je pomagala. Šla sem na wc, ker imam težave, ko sem slišala, kako je Gorazd zavpil: Ne! Ko sem prišla ven, sem videla Julijino roko na škarpi,« je pripovedovala Hafnerjeva. Sodišču je pojasnjevala, da je v preiskavi pričala drugače zato, ker so ji grozili policisti, da jo bodo zaprli za osem let: »Hodili so tudi po trikrat na teden, običajno okoli 23. ure, ko so v temi uleteli in mi svetili v oči, tako da nikogar od njih ne bi prepoznala. Ustrašila sem se, imam bolnega otroka, za katerega moram skrbeti 24 ur na dan,« je še povedala. In vztrajala: bila je nesreča. O zvezku, v katerega je zapisovala različne stvari, je bilo ob imenu Sandi (Abramov) zapisano: 120 evrov za žago. »To drži, da sem mu posodila denar, a denarja od njega ne bom zahtevala,« je še pojasnila.

Colarič prej domov

Je pa bil včeraj po enomesečni odsotnosti zaradi bolezni znova prisoten Colarič, ki je med drugim dejal, »da ste imeli srečo, da nisem škripnil«. Ob ogledu fotografij žage, s katero so dogodek rekonstruirali na Nacionalnem forenzičnem laboratoriju, je imel kup pripomb. Med drugim ga je zmotilo, da so s tem tipom žage rezali svinjske parklje (simulacija prereza kosti). Zaradi slabega počutja je narok predčasno zapustil, še prej pa je njegov zagovornik prosil sodišče, naj izda dovolilnico za Colariča ter Hafnerjevo in njenega sina za obisk Abramova v priporu.

Odvetnik Adlešičeve Boris Grobelnik je predlagal, naj izvedenec pregleda originalno žago, medtem ko se je sodni senat odločil, da postavi novega izvedenca medicinske stroke, in sicer travmatologa. Kot je znano, je izvedenec sodne medicine Jože Balažic že podal mnenje, a je povedal, da je način delovanja sile pri amputaciji rok domena travmatologov. Sodišče je predstavilo tudi odgovore zavarovalnic Sava, Ergo in Merkur, ki so natančneje razložili pogoje in višino izplačil, ki bi jih lahko prejela Julija, vse tri pa so navedle, da zavarovalne police od lanskega poletja ne veljajo več.
1
milijon in 200 tisoč evrov bi lahko z odrezano roko zaslužila četverica obtoženih.


»To sem sam predlagal sodišču, zato se sprašujem, zakaj smo še vedno v priporu, če police ne veljajo več. Ne razumem, že 10, 11 mesecev. Na čem sodišče gradi ponovitveno nevarnost?« se sprašuje Abramov, ki je včeraj dopolnil zagovor s pojasnilom, da ni »noben norec, manipulator, psihični bolnik, krvnik, biser med psihopati, kot me v medijih označujeta neka kvazipsihologa Roman Vodeb in Andrej Perko. Na forenziki v Mariboru sem bil dva dni in so največji specialisti ugotovili, da nisem, izmerili pa so mi tudi inteligenčni kvocient, ki je 154.« 
Deli s prijatelji