NA ZAHRBTEN NAČIN

Roman (34) umiral v mukah, Jasmin (24) ga je še kar zbadal: svojci v šoku

Objavljeno 31. maj 2020 07.23 | Posodobljeno 31. maj 2020 07.27 | Piše: Aleksander Brudar

Jasmin Suljić na zahrbten način umoril Romana Komaca. Svojci slednjega šokirani, da se v zapor seli le za 18 let.

Jasmin Suljić se je izgovarjal, da je bil napaden.
Najbližjim sorodnikom, prijateljem in znancem Romana Komaca iz Bovca se je 2. oktobra lani porušil svet. V zgodnjih jutranjih urah je 34-letniku pred vrati njegovega stanovanja življenje vzel deset let mlajši Jasmin Suljić iz Bosne in Hercegovine, ki je kot kuhar delal v eni od znanih bovških gostiln. »Šlo je za maščevanje zaradi ljubosumja,« je bil po prepričanju odvetnika družine pokojnika Francija Matoza Suljićev glavni razlog za umor.

image
Komac je bil priljubljen didžej, vozil je kombi z rafti za agencijo za vodne in adrenalinske športe.

»Naklep je očitno 1. oktobra lani v njem dozorel. Najprej je v avtu nasilno obračunal s punco, nato pa ponoči še z Romanom, saj so se pojavile govorice, da naj bi ga varala z njim,« je še povedal.

Prosil za odpuščanje
Jasmin Suljić je v sklepnih besedah sicer prosil Romanovo družino, naj mu oprosti, saj da se je hotel z njim le pogovoriti, ne pa mu storiti kaj tako krutega. Sodnica Tatjana Komac mu je po izreku sodbe svetovala, naj preneha uživati alkohol in droge, sicer bo »vaše življenje šlo samo še navzdol«.

Ta teden je bilo več kot očitno razočaranje Romanove družine in prijateljev, ko so od novogoriške okrožne sodnice Darinke Kogoj izvedeli, da se Suljić za 18 let seli v zapor. »V takšnem šoku sem, da v tem trenutku ne vem niti, kako mi je ime,« je pred sodiščem povedala njegova sestra Tatjana Komac, ki so ji družbo delali Bovčani s transparenti. Na njih je med drugim pisalo »30 let je premalo« in »Pravica za Yowza«. Roman je bil namreč zelo znan tudi kot DJ Yowz.
 

Ni užival v trpljenju žrtve


Sodnica je pojasnila, da so obtoženega spoznali za krivega storitve umora na zahrbten način v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti »od prvega vboda naprej«, ne pa tudi na grozovit način, kot je poudarjalo tožilstvo. Kakšno uro pred dogodkom je Suljić znancu Dimitriju Miheliču vzel večji vojaški nož, torej, kot poudari sodnica, hladno orožje. Nato se je odpravil do Komaca, pri čemer je imel nož skrit pod majico.

Ko je nekaj čez polnoč ugotovil, da Roman ni sam v stanovanju (tam je bil še prijatelj Blaž Mihelič), ga je zvabil na dvorišče in 12-krat zabodel. Zabadati pa ga ni prenehal »niti potem, ko je oškodovanec že obležal na tleh popolnoma nemočen in se v mukah boril za življenje«. Sodnica je poudarila, da mu je žrtev očitno zaupala in ni niti pomislila, da se bo čez nekaj trenutkov zgodilo to, kar se je. Oziroma da se niti braniti ni mogel.

V takšnem šoku sem, da v tem trenutku ne vem niti, kako mi je ime.

»Vi (Suljić, op. a.) govorite o napadu, odvetnica celo o silobranu. Ampak ni bilo napada in ne silobrana,« dodaja Kogojeva in spomni na ugotovitve izvedenke psihiatrične stroke Ingrid Velikonja, da niti količina alkohola v krvi ni mogla bistveno vplivati na Suljićevo presojo ter da je obtoženi napadel v afektu zaradi besa. »Da gre k Romanu, se je zavestno odločil, drugo pa je storil v afektu. V poplavi čustev mu je odpovedal nadzor. Ni užival v trpljenju žrtve, ker tega ni storil namensko,« je ugotavljala izvedenka.

Da nobena poškodba na pokojniku ni bila obrambna, je menil izvedenec za sodno medicino Gregor Haring. »Usodne so bile rane v hrbet, ki jih je napadalec povzročil, ko je bila žrtev že na tleh, a še pri zavesti,« je strnil svoje ugotovitve.
 

K dejanju ga ni napeljal znanec


Tožilka je za Suljića predlagala 25 let zapora, njegova obramba pa je menila, da dejanja ni storil načrtno in na grozovit način. Sam je v zagovoru povedal, da je Komaca tik pred usodnimi zabodi vprašal, ali je imel kaj z njegovo punco. »Odvrnil mi je, da sem glupi Bosanec, jebal mi je mater, spraševal, kdo mi govori kaj takega. Rekel sem, da Dimitrij. Udaril me je v glavo, padel sem. Šel je name. Poprijel me je strah, spomnim se, da sem ga zabodel v levo ramo. Ven je prišel Blaž in nekdo me je še enkrat udaril. Potem pa mi je na oči padla tema, ničesar več se ne spominjam tam do dveh ali pol treh.« Tedaj so v najeto sobo, v kateri je živel z dekletom Kemijo, prišli policisti in ga aretirali.

12 - krat je Jasmin Suljić zabodel Romana Komaca.

Sodnica je pri odmeri kazni upoštevala, da je dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, da doslej še ni bil kaznovan, in tudi njegove življenjske razmere »zlasti v otroštvu, ki so zagotovo vplivale na vašo osebnost«. Po drugi strani ni potrdila njegovega zagovora, da ga je v vse skupaj napeljal prav Dimitrij Mihelič.

»Izvedeni dokazi ne kažejo na to, da bi bil Dimitrij v sporu z oškodovancem, saj so prav vse priče povedale, da sta prijatelja, da sta se dobro razumela,« je pojasnila. Suljić bo do pravnomočnosti sodbe ostal v priporu, nato pa lahko zaprosi, da 18-letno kazen prestaja v svoji državi. 
Deli s prijatelji