TRAGEDIJA BREZ PRIMERE

Pretresljive besede mame: Sina je odplaknilo zakonito, po predpisih

Objavljeno 07. avgust 2020 06.59 | Posodobljeno 07. avgust 2020 10.15 | Piše: Gordana Stojiljković

Jaša se je utopil zaradi ekonomskega izračuna. Tako je o smrti 10-letnega Jaše Šavlija v javnem pismu zapisal Tomaž Urbančič iz Brodarskega društva Solkan. Nenadnih dvigov vode je na Soči iz leta v leto več.

Desetletni Jaša si je želel preplavati reko Sočo, a ga je ta, ko je v nekaj minutah zaradi dviga zapornic strahovito narasla, odnesla v smrt. FOTO: Dejan Javornik
Izpoved staršev v Soči utopljenega 10-letnega Jaše, Ane in Andraža Šavlija, ki sta v javnem pismu okrcala tako ravnanje delavk CSD Severna Primorska, ki po njunih izjavah niso dovolile telefonskega stika z njunima 6 in 12 let starima sinovoma, ta sta bila poleg starih staršev priča dogodku, kot policije, ki da ju je o sinovi nesreči obvestila nekaj ur pozneje in ne takoj, je sprožila pravi stampedo prelaganja odgovornosti. Obe pristojni ministrstvi, za delo in notranje, sta sicer sprožili inšpekcijski nadzor nad delom na terenu, kaj bo ta pokazal, pa je seveda drugo vprašanje. Po vsej verjetnosti bo obveljala misel mame pokojnega dečka, ki je za Slovenske novice med drugim povedala, da ji »je sina odplaknilo zakonito, po predpisih«.

image
Skrušeni starši so medijem zaupali, kako nečloveško naj bi ukrepali pristojni na CSD in policiji. FOTO: Dejan Javornik
Občina za večjo varnost

Medtem pa se je poleg nekaterih psihiatrov oziroma psihologov, ki so v medijih javno opozorili na travme, ki jih lahko takšno ravnanje povzroči tako pri otrocih kot starših, ki izgubijo svoje najbližje, zganila novogoriška občina. Zaradi tragičnega dogodka, ki ni bil edini v zadnjih letih, so napovedali ukrepe za večjo varnost kopalcev. Tako so že za letošnjo sezono napovedali postavitev stebričkov z barvno lestvico, s katerimi bodo označili vodostaj, ko elektrarna odpira zapornico. Prihodnje leto bodo po napovedih župana Klemna Miklaviča postavili brv in omejili športne aktivnosti, razmišljajo pa tudi o vzpostavitvi zvočnega signala. Do napovedanih ukrepov so kritični v Društvu primorskih arhitektov, ker da ne odpravljajo ekstremnih vsakodnevnih nihanj vode, »ki so temeljni vzrok teh utopitev in so posledica delovanja državne Hidroelektrarne Solkan ter imajo svoje vzroke v ekonomskem izračunu poslovanja«. Po njihovem prepričanju je treba upoštevati vpliv takšnega delovanja elektrarne na prostor reke in ljudi v njem ter ga ustrezno prilagoditi. Kot poudarjajo, se je območje današnjega Kajak centra v Solkanu kot prostor za kopanje uporabljalo davno, preden je bila leta 1984 zgrajena Hidroelektrarna Solkan. Zato je po njihovem mnenju treba upoštevati, da je elektroenergetska izraba Soče samo ena od njenih rab. Najavljene rešitve pa, kot so navedli, izhajajo iz predpostavke, »da je energetska izraba Soče nadrejena vsem preostalim rabam reke in prostora ob njej, kajti niti eden od napovedanih ukrepov se ne dotika obratovanja same elektrarne v Solkanu«.


 

Pretok se poveča za šestkrat

Zdaj so se z javnim pismom dečku v slovo poklonili tudi v Brodarskem društvu Solkan. Kot je zapisal vodja Tomaž Urbančič, »kriv ni nov center ali njemu prilagojen tok vode, kakor se danes vse prevečkrat sliši. Ni kriva narava. Ni kriva turbulentna reka Soča. Krivo je obnašanje ljudi. Krivo je pomanjkanje empatije. Ljudje odločajo o dvigu gladine reke, tudi o tem, da reka nenadoma poplavi stari jez in večino okolice, tudi ko je dan jasen in ko nikjer v povodju Soče ni padavin. Odloča ekonomski izračun. V bistvu je to tisto, zaradi česar je izgubil življenje mladi deček.« Nenadnih dvigov vode je na Soči iz leta v leto več, še navaja, in to večkrat na dan. »Gladina vode se lahko hitro in brez opozorila dvigne. Lahko obsediš sredi vode na skali, ki bo tudi vsak hip poplavljena. Z večjim pretokom postanejo 'valovi' – brzice za plavalca težje obvladljive. Predstavljajmo si, da se pretok sredi toplega, lepega, sončnega dne, ko na jezu mrgoli kopalcev, z manj kot 20 kubičnih metrov na sekundo dvigne na 120 kubičnih metrov na sekundo. Pretok se v nekaj minutah poveča za več kot šestkrat. Tudi moč brzic se poveča za šestkrat. Kopanje, ki je bilo, recimo, pred 10 minutami primerno tudi za otroke, postane naenkrat nevarno tudi za odraslega kopalca. In vse to se zgodi brez opozorila,« je še zapisal. »Elektriko potrebujemo. Potrebujemo jo vsi. Toda enostransko reševanje te potrebe ne more biti prava rešitev, čeprav je rečna voda še tako cenjen obnovljiv vir energije. Ob spletu nesrečnih okoliščin je enostransko upravljanje obnovljivega vira energije neobnovljivo vzelo življenje malega dečka.« Vztrajanje lastnikov hidroelektrarne, da krivda ni njihova, saj da imajo koncesijo, je mogoče razumeti tudi kot stanje duha v naši današnji slovenski družbi, pojasnjuje: »Nobena koncesija, to je dovoljenje, da izrabljaš nekaj, kar je skupno dobro, ne bi smela pomeniti dovoljenja, da pozabiš na skupno dobro in da pozabiš, da skupno dobro koristi tudi drugim.«

Soča v Solkanu nič več na seznamu kopalnih voda?

Območje kopalnih voda Soča v Solkanu je v skladu s pripravljenim predlogom novih strokovnih podlag, ki jih je pripravil Inštitut za vode RS v letu 2020, predvideno za izvzem s seznama kopalnih vod, pojasnjujejo na ministrstvu za okolje (MOP). "Strokovne podlage so trenutno še v internem usklajevanju v okviru organov MOP, pozneje bodo šle tudi v usklajevanje z javnostmi (torej tudi z občinami) in preostalimi ministrstvi," so med drugim zapisali. Kot so še dodali, so na MOP pristojni za preverjanje kakovosti kopalnih voda, za varstvo pred utopitvami pa so pristojni na ministrstvu za obrambo oziroma v Upravi RS za zaščito in reševanje ter lokalna skupnost.
Deli s prijatelji