ŽALJIVI TVIT

Janša prišel na sodišče in se soočil z novinarkama

Na celjskem sodišču se je začelo ponovno sojenje Janši zaradi razžalitve novinark.
Fotografija: Janša se je udeležil obravnave, zastopal ga je odvetnik Matoz (desno). FOTO: Špela Kuralt, Delo
Odpri galerijo
Janša se je udeležil obravnave, zastopal ga je odvetnik Matoz (desno). FOTO: Špela Kuralt, Delo

Na Okrožnem sodišču v Celju se je danes začelo ponovno sojenje predsedniku SDS in premierju Janezu Janši zaradi očitkov o razžalitvi novinark RTV Slovenija. Celjsko višje sodišče je namreč leta 2019 razveljavilo sodbo okrožnega sodišča, ki je Janšo zaradi razžalitve obsodilo na pogojno zaporno kazen, in jo vrnilo v novo sojenje.

Janša je danes dejal, da ostaja pri prvotnem zagovoru, ki ga je podal na prvem sojenju leta 2018. V predvajanem posnetku takratnega zagovora je dejal, da so tožbe zoper njega absurdne, saj je njegov zapis na tvitu iz marca 2016, v katerem je med drugim zapisal, da na »neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š.«, videlo le okoli 100 ljudi.

image_alt
Janša skozi stranska vrata prišel na sodišče, a se je že na začetku zapletlo


Poudaril je, da je Eugenija Carl v prispevku o članih skupine Legija smrti na facebooku, ki je bil predvajan marca leta 2016, izrekla kopico laži o članih SDS, vse to pa pod mentorstvom takratne urednice informativnega programa Mojce Šetinc Pašek.

Za Janšo je bil prispevek Carlove kaplja čez rob. Da sta skupaj s Šetinc Paškovo sejali sovraštvo do drugače mislečih, je takrat dejal. Janša tudi ne verjame, da sta v njegovem tvitu prepoznali očitek spolne prostitucije, očital pa jim je večletno negativno poročanje o stranki SDS, katere predsednik je. V prvotnem zagovoru je Janša še dejal, da je bil zaradi tvita pogrom nad njim in ne nad novinarkama.


Mojca Šetinc Pašek (levo) in Eugenija Carl zasebno tožita Janeza Janšo zaradi tvita, ki ga je objavil marca 2016. FOTO: Špela Kuralt, Delo
Mojca Šetinc Pašek (levo) in Eugenija Carl zasebno tožita Janeza Janšo zaradi tvita, ki ga je objavil marca 2016. FOTO: Špela Kuralt, Delo
Carlova: Janšev tvit zame groba zame žalitev, to je storil naklepno


Pri prvotnih zagovorih sta vztrajali tudi Carlova in Šetinc Paškova. Kot je leta 2018 dejala Carlova, je bil Janšev tvit zanjo groba žalitev, ne kritika novinarskega dela. Šlo je po njenih besedah za njeno ponižanje in žaljenje v javnosti, Janša pa je vse to storil naklepno. Njegovo izjavo, da je tvit videlo okoli 100 ljudi, je v prvotnem zagovoru označila za sprenevedanje. Prizadelo jo je tudi, da jo je Janša imenoval cenena vlačuga. Po njenih besedah niti kraljica Elizabeta ne bi mogla prenesti takšnih besed.

Šetinc Paškova je v zagovoru leta 2018 zavrnila Janševe navedbe, da ga je s svojimi prispevki žalila in blatila. Dejala je, da jo je Janša prizadel kot žensko, njegov tvit pa je razumela kot grožnjo njenemu novinarskemu delu. Zavrnila je tudi navedbe Janše, da je bila na mesto urednice politično nastavljena. Dodala je še, da je Janša izvajal grobe pritiske na novinarje in da ni mogla verjeti, da je sposoben takšnega gnusnega zapisa.


Matoz podal 25 dokaznih predlogov, sojenje se bo nadaljevalo


Janšev zagovornik Franci Matoz je danes podal 25 dokaznih predlogov, pooblaščenec novinark Tomaž Bajec pa je tudi vložil nekaj novih listinskih dokazov, do katerih se zdaj mora opredeliti sodni senat. Sojenje pa se bo predvidoma nadaljevalo 29. junija brez navzočnosti Janše.


Carlova: Obramba se trudi diskvalificirati in diskreditirati moje novinarsko delo


Carlova je danes za STA povedala, da se je na današnjem sojenju jasno pokazalo, v katero smer bo šel obtoženi, torej v diskvalifikacijo in diskreditacijo njenega novinarskega dela ter v obrat prizme, da je žrtev tvita Janša, ne novinarki.

Šetinc Paškova se je strinjala z oceno Carlove in dodala, da je tako že bilo na prvem sojenju, ko je Matoz podal dokaze, ki z žaljivim tvitom niso imeli nobene zveze.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije