ODŠKODNINA

Iztok je bil v priporu 357 dni, umora je oproščen, zdaj toži državo

Objavljeno 21. september 2019 21.30 | Posodobljeno 21. september 2019 21.30 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Iztok Flis je bil v priporu 375 dni, zahteva 45.000 evrov odškodnine. Sestra umorjenega gostilničarja Pinteriča se spominja najtežjih dni.

Iztok Flis Fotografije: Tanja Jakše Gazvoda
KRŠKO – Iztok Flis iz Brestanice od države terja 45.000 evrov, ker je bil 375 dni v priporu, potem pa pravnomočno oproščen očitkov, da je ubil znanega gostilničarja, 67-letnega Vlada Pinteriča iz Dolenje vasi pri Krškem. Državno odvetništvo mu je, kot smo izvedeli, ponudilo vsega 3000 evrov, saj je s priporom odslužil tudi kazen zaradi posedovanja orožja, a glede na velika razhajanja je pričakovati, da poravnava ne bo uspešna. Zato bo o zahtevku o odškodnini verjetno tehtalo sodišče.

3000 evrov mu je ponudilo državno odvetništvo.

Pred dobrimi petimi leti je Posavje pretresla vest o umoru priljubljenega gostilničarja, ki je štiri desetletja vodil pivnico Zvezda v Dolenji vasi pri Krškem. Čeprav je že imel pogoje za upokojitev, ga je delo za točilnim pultom veselilo, zato je v svojem poslu vztrajal.

Truplo v rjuhi

image
Zgodilo se je v pivnici Zvezda v Dolenji vasi pri Krškem.
»Ob petkih je imel zaprto, zato je k nam prihajal na kosilo. Bili smo kot ena družina, pomagali smo drug drugemu. Ker v petek ni prišel kot običajno, ga je najprej klicala hčerka, a se ni oglasil. Potem sem ga večkrat še jaz. Do njegovega doma je šel vnuk, a se na klice ni odzival, ko pa je vnuk povedal, da je njegov avto doma, njega pa ni bilo videti, mi je postalo sumljivo. S hčerko sva ga našli umorjenega, zavitega v rjuho, in nikoli ne bom pozabila prizora, ko sva ga našli. Še vedno ga imam pred očmi, kot bi bilo včeraj, in dokler kaj takšnega ne doživiš, si ne moreš predstavljati, kak šok je to, kako hudo je,« je pred dnevi ob našem obisku obujala spomine na enega najtežjih trenutkov v svojem življenju Mihaela Kristina Ivanšek, Vladova sestra, ki živi v sosednji vasi, Starem Gradu, vsega pol kilometra od Vladovega doma v Dolenji vasi, kjer je zrasla tudi sama.

»To hišo je kupil najin oče in že prejšnji lastnik Lapuh je imel v njej gostilno, tako da je oče nadaljeval njegovo delo. Potem je prišla vojna, družina je bila izgnana, po vrnitvi domov pa je bila notranjost hiše povsem uničena. Oče jo je moral povsem obnoviti. Ko se je oče upokojil, je gostilno prevzel Vlado, takrat je ravno prišel iz vojske,« je nadaljevala Vladova sestra, ki še danes ne more razumeti, kaj je lahko človeku, da vzame življenje nekomu, ki mu ni storil nič žalega, da torej človeka ubije le zaradi denarja. Vlado namreč ni bil v sporu, vse račune je imel poravnane. Tistega, ki je dvignil roko nad njega, je gnal le pohlep po denarju. Koliko je imel Vlado prihranjenega, ni znano. Je pa tisti, ki ga je ustrelil v spalnici, za sabo dobro počistil sledi, celo pobrisal je po tleh in hišo zaklenil, prav tako vrata spalnice in shrambe, kamor je odvlekel truplo, pospravil tulec, še Vladova postelja je bila postlana.

Uničeni dokazi

image
Vlado je pokopan v Artičah, kjer so pokopani tudi njegovi starši.
Po trimesečni preiskavi so 9. oktobra 2014 odvzeli prostost takrat 45-letnemu Iztoku Flisu, seveda je zanj preiskovalni sodnik odredil pripor. Flis na sodišču umora ni priznal, je pa povedal, da je občasno zahajal v ta lokal. Pinteriča je poznal več kot dvajset let, v baru Zvezda je bil dobra dva meseca pred zločinom celo vpleten v pretep, a nazadnje naj bi bil v tem lokalu štiri dni pred umorom. V predprostoru so forenziki našli njegove biološke sledi, v treh mešanih vzorcih so bile njegove. Za dva madeža so z veliko verjetnostjo trdili, da pripadata Flisu. V dolgotrajnem sojenju je bilo zaslišanih več deset prič, pred izrekom sodbe je okrožni državni tožilec Bogdan Matjašič za umor predlagal 28 let zapora, Flisov zagovornik Bojan Klakočar pa je izpostavil, da obtožba temelji zgolj na govoricah, ne materialnih dokazih. Enako je menil sodnik, saj so bili edini neposredni dokazi sledi DNK, a še ti nepopolni, po mnenju sodišča in Klakočarja pa so bili policijski postopki speljani slabo in z napakami, saj so bili dokazi na kraju zločina v glavnem uničeni in prehojeni. Tako so se na primer že pred kriminalističnim zavarovanjem po predprostoru sprehajali vsaj en policist in dva gasilca, en madež je bil zavarovan prvi dan, takrat so sicer opazili več manjših, a te so zavarovali tretji dan.

Oproščen za umor, obsojen za orožje

Flis je bil na krškem okrožnem sodišču oproščen, odločitvi je pritrdilo tudi višje sodišče: dokazi, ki so jih imeli, ne omogočajo zanesljivega sklepanja, da sledi nedvomno pripadajo obtožencu in da so nastale potem, ko je Pinterič 10. julija 2014 zvečer po odhodu zadnjih gostov zaklenil lokal, niti ne omogočajo sklepa, da je obtoženec umoril gostilničarja.

Ker torej ni bilo neposrednih obremenilnih dokazov in ne sklenjenega kroga indicev, ki bi omogočali trdno sklepanje, da je Flis umoril Pinteriča, je tudi višje sodišče podvomilo, v dvomu pa je bilo treba odločiti v korist obtoženca.

Na Policijski upravi Novo mesto imajo poleg umora Pinteriča odprta še dva umora, oba sta se zgodila v Posavju. »Primer umora podjetnika Edvarda Klobase, ki se je zgodil leta 2007 v Brestanici na njegovem domu, je še vedno aktualen. Preiskavo vodi Nacionalni preiskovalni urad. Trenutno še ni nobenih novih informacij, ki bi jih lahko delili z javnostjo. Še vedno ostaja odprt tudi primer Odenkirchen iz Krškega, ki se je zgodil na Sotelskem leta 1997. Po nam znanih podatkih naj bi preiskava potekala v Nemčiji, pri nas pa ni nobenih novih informacij, ki bi jih lahko delili z javnostjo,« je še dodal Perc.

»Flisu za očitano dejanje, tudi če bi se pojavili še novi dokazi, po 10. členu ZKP ni mogoče ponovno soditi, ker je bil pravnomočno oproščen,« so nam ob odločitvi višjega sodišča pojasnili na okrožnem tožilstvu v Krškem. »Policijska preiskava umora Vlada Pinteriča se je zaključila s kazensko ovadbo in privedbo osumljenca na sodišče,« je na vprašanja, ali je primer Pinterič še odprt, odgovoril Robert Perc s Policijske uprave Novo mesto. Če bo seveda kak indic peljal v drugo smer, bodo to vsekakor preverili.

Še vedno ga imam pred očmi, kot bi bilo včeraj, in dokler kaj takšnega ne doživiš, si ne moreš predstavljati, kakšen šok je to.

Kdaj in ali se bo začela pravda na sodišču zaradi odškodnine, je težko reči, najprej se bosta obe strani poskusili poravnati, če sporazuma ne bo mogoče doseči, pa bo lahko Flis vložil tožbo. Na strani države je vsekakor dejstvo, da je bil Flis pravnomočno obsojen zaradi dveh kaznivih dejanj v zvezi z eksplozivnimi napravami in snovmi ter predelano pištolo, zaradi česar je bil obsojen na eno leto zapora. Kazen je pravzaprav odslužil s priporom, je pa vprašanje, kakšna kazen bi mu bila izrečena, če ne bi bil obtožen še umora. Ko so policisti aretirali Flisa, so v hišni preiskavi našli kar 13 kilogramov sestavin, iz katerih je mogoče izdelati strelivo, dva električna vžigalnika, 10 metrov električnih vodnikov, ki bi omogočali aktivacijo eksploziva z razdalje, a Flis je povedal, da je bil rudarski tehnik in miner, zato je imel eksploziv in druge pripomočke. Našli so tudi predelano malokalibrsko pištolo, ki naj bi jo kupil na sejmu v Samoborju. Kot je pokazala preiskava, usodni strel ni bil izstreljen iz te pištole. 
Deli s prijatelji