HITER ZASLUŽEK

Izsiljevali z domačimi posnetki

Objavljeno 12. avgust 2020 22.09 | Posodobljeno 12. avgust 2020 22.09 | Piše: Jure Predanič

Dobili videonadzorne posnetke Slovenca in hoteli zaslužiti.

Če smo v objektu sami, smo pod nadzorom lahko tudi mi. FOTO: Jure Eržen
Pravi šok je najbrž doživel Slovenec, ki je v začetku tega meseca odprl poštni nabiralnik pred hišo in v njem našel pismo, v katerem mu je neznanec zagrozil, da bo objavil fotografije, na katerih je in so nastale v njegovi hiši, razen če mu ne izroči 30.000 evrov.
image
Na predajo denarja so prišli policisti in izsiljevalca prijeli. FOTO: Guliver/getty Images

A se je oškodovanec (menda ne gre za znanega Slovenca) obrnil na policijo in kriminalisti so tako na kraju dogovorjene predaje denarja prijeli 21-letnega osumljenca. Odvzeta mu je bila prostost in odrejeno pridržanje. »Kriminalisti so z nadaljnjim zbiranjem obvestil že naslednji dan odvzeli prostost še dvema sostorilcema, starima 22 in 24 let, za katera so ugotovili, da sta skupaj s prvim osumljencem v sostorilstvu izvršila navedeno kaznivo dejanje,« je povedal Miran Šadl, tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor.

Posnetke našli po naključju

Izkazalo se je, da so osumljeni na svetovnem spletu po naključju prišli do posnetkov videonadzornega sistema, nameščenega v stanovanjski hiši oškodovanca. Posnetkov torej niso pridobili sami, temveč jih je objavila neka četrta oseba, in sicer na strani s tovrstnimi vsebinami. Šadl vsebine posnetkov ni razkril, je pa dejal, da je šlo za vsebino, ki bi škodovala njegovi časti in dobremu imenu. Osumljence so torej hitro prijeli, po pojasnilih policije pa se z njimi še niso srečali. »Po prenehanju razlogov je bilo pridržanje odpravljeno, zoper njih pa bo na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje izsiljevanja, za katero je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let,« je povedal Šadl.
30.000
evrov so v zameno za fotografije hoteli izpuliti od žrtve.


Pri 22-letnem osumljencu so bile pri hišni preiskavi najdene tudi snovi, za katere obstaja sum, da gre za prepovedane snovi v športu, zato po opravljeni analizi na Nacionalnem forenzičnem laboratoriju zanj sledi še ena kazenska ovadba, še eno pa si je prislužil, ker je imel doma t. i. topovski udar M81.

Policija svetuje, naj bodo uporabniki previdni pri vgrajevanju videonadzornih sistemov v stanovanja. Po Šadlovih besedah morajo biti pozorni na varnostne nastavitve, predvsem pa spremeniti privzeta gesla proizvajalca, kjer je treba nastaviti bolj zahtevna. »Svetujemo, naj bodo previdni pri vgradnji IP-kamer v zasebna stanovanja, povezanih prek WiFi-povezave. Storilci kaznivih dejanj običajno napadejo usmerjevalnik oziroma router, ki nima nastavljenega zahtevnega gesla. S tem ko dobijo dostop do videonadzornega sistema, spremljajo zasebno življenje oseb, ki se gibljejo na območju videonadzora, zato obstaja nevarnost objave zasebnih slik na internetnih portalih,« je povedal.
Osumljence so hitro prijeli, po pojasnilih policije pa se z njimi še niso srečali.


Nekateri videonadzorni sistemi, ki so povezani v mrežo, pošiljajo signal tudi na zunanje strežnike oziroma storitve v oblaku, kar je priporočljivo preveriti in spremeniti oziroma onemogočiti, predvsem kadar gre za videonadzor zasebnih prostorov oziroma stanovanj, je še dejal. 
Deli s prijatelji