BREZ STREHE NAD GLAVO

Invalida s sinovoma ušla požaru

Štiričlanska družina v Skakovcih je izgubila streho nad glavo, obnavljali so jo pred le nekaj meseci.
Fotografija: Škoda je velika.
Odpri galerijo
Škoda je velika.

Vselej ko ognjeni zublji uničijo dom, je to za družino oziroma lastnike seveda žalosten, tragičen dogodek. Še zlasti pa, ko se to zgodi pred zimo, kot se je družini Fašalek-Rengeo iz Skakovcev 26 v občini Cankova, blizu meje z Avstrijo. Štiričlanska družina – 51-letni Jožef Fašalek, njegova 43-letna partnerica Simona Rengeo ter njuna sinova, 23-letni Peter in 19-letni Gašper – je v soboto zgodaj zjutraj ostala brez strehe nad glavo. Za nameček so jo na novo uredili pred nekaj meseci, julija.

Ob pogledu na hišo, kjer sta invalidna Jožef in Simona v petek zvečer zaspala, sta lahko celo hvaležna, da sta sploh še živa. Tistega dne je minuto po pol šesti zjutraj regijski center za obveščanje aktiviral gasilce treh lokalnih prostovoljnih gasilskih društev zaradi požara v Skakovcih. Pozneje je Uprava RS za zaščito in reševanje poročala, da je »ob 5.31 v kraju Skakovci, v občini Cankova, zagorelo okoli 75 kvadratnih metrov ostrešja stanovanjskega objekta«.

Simona Rengeo je hvaležna za pomoč.
Simona Rengeo je hvaležna za pomoč.

Ob tem je Silvester Rogan, poveljnik PGD Cankova, povedal, da so bili v času požara stanovalci doma, iz gorečega objekta pa so se do prihoda gasilcev na srečo umaknili na varno. Vsi so nepoškodovani. »V intervenciji je sodelovalo 30 gasilcev iz treh prostovoljnih društev, in sicer Cankove, Skakovcev in Gerlincev,« je dodal Rogan.

Po besedah užaloščene gospodinje Simone so gasilci sicer hitro prispeli in so bili tudi učinkoviti. »Res so bili kmalu tukaj in so nemudoma začeli gasiti. Če jih ne bi bilo, bi se vse skupaj končalo še huje, kajti plamen je bil nekaj metrov visok in ogenj se je hitro širil, tako da bi zgorela bivalni del objekta v pritličju ter gospodarski objekt, ki je povezan s stanovanjskim delom,« nam je povedala Simona, ki je razložila, da sta s partnerjem spala, sinova pa sta bila ponoči na zabavi.

V nesreči niso sami

»Mlajši sin Gašper je prišel okoli petih zjutraj in tudi šel spat, a ničesar ni slišal ali videl. Šele pol ure pozneje sem slišala močno pokanje iz kurilnice. Hitro sem šla pogledat in zaradi dima nisem mogla vstopiti. Zato sva z možem takoj zapustila hišo, enako mlajši sin. Poleg gasilcev sem poklicala starejšega sina, ta je prišel domov. Gasilci so dokaj hitro končali svoje delo, nato pa so še pomagali pri saniranju okolice. Seveda so bili zraven tudi sosedje, tako da so nam vsi skupaj vrnili upanje, da v nesreči nismo ostali sami. Prijetno nas je presenetil tudi župan, ki se je takoj pozanimal, ali imamo kakšno možnost za začasno namestitev,« ja povedala Simona in dodala, da bi najraje spali doma, kar naj bi se kmalu tudi zgodilo.

A najprej morajo električarji popraviti napeljavo. Drugega, kot da spet pridejo domov, čeprav na stavbi trenutno ni strehe, ni, se pa družina boji jesenskega deževja.

»Hvala županu, da nam je hitro poiskal začasno namestitev v hiši naših sosedov Šinkovih, ki imajo hišo tudi v Gornjih Črncih, na drugi strani občine Cankova,« je dodala Simona. Župan občine Cankova Danilo Kacijan se je tam oglasil že med gašenjem. Kot nam je povedal, mu je bilo takoj jasno, da objekt ni primeren za bivanje, in zato so hitro začeli iskati možnost začasne namestitve. Imeli so srečo, da so jo našli pri Šinkovih, kar pa ni trajna rešitev. Zato je bolj kot ne jasno, da bo družina potrebovala pomoč. Jožef sploh ni zaposlen, še huje pa je, da je po preživeti možganski kapi šele pred dnevi prišel iz bolnišnice z daljšega zdravljenja, ki se mora nadaljevati.

Tudi Simonini prihodki so skromni, saj je zaposlena v invalidskem podjetju Želva, ki skrbi za usposabljanje in zaposlovanje invalidov. Res je, da sta zaposlena tudi sinova, eden pri Kleparstvu Šinko, drugi pri podjetju Roto iz Černelavcev, a kljub temu bo za novo streho in sanacijo notranjosti potrebnih kar veliko sredstev, po neuradnih ocenah več deset tisoč evrov.

Policisti po ogledu sicer še niso poročali o višini materialne škode. Prav tako uradno ni znan vzrok požara, neuradno pa, kot nam je povedala Simona, naj bi šlo za napako na električnem bojlerju, nato pa naj bi zagorelo ostrešje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije