MIGRANTI

Ilegalce ujeli v taksiju

Objavljeno 23. avgust 2019 19.31 | Posodobljeno 23. avgust 2019 19.31 | Piše: T. Š.

Med bolj nenavadnimi migrantskimi ulovi v policijski mreži tudi kazahstanski taksist.

Ljubljanski taksi je bil sumljiv primorskim policistom. FOTO: Uroš Hočevar
PIVKA – Ta teden so imeli obmejni policisti znova polne roke dela z ilegalnimi migranti, ki so bili prijeti pri nedovoljenem prestopu slovensko-hrvaške meje. Med njimi sta se znašla celo dva državljana Hrvaške in Italije, ki jima je bil (po postopku in izrečeni globi) dovoljen vstop v Slovenijo – policija ne poroča, ali sta bila tam v vlogi vodnikov migrantov. Toda najbolj nenavadno je bilo odkritje v taksiju ford S max z ljubljanskimi registrskimi oznakami, ki se je na ilirskobistriško območje v začetku tedna pripeljal iz Ljubljane.
image
Obmejni policisti imajo veliko dela s tistimi, ki nezakonito prestopijo mejo. FOTO: Tomi Lombar

Na njegovo pot so policisti postali pozorni v ponedeljkovem popoldnevu v okolici Mašuna (nedaleč od Snežnika). Ko je taksi v Knežaku zavil proti Pivki oziroma notranjosti države, je sledila hitra kontrola vozila in prometa. Možje postave verjetno niso bili pretirano presenečeni nad dejstvom, da je šest potnikov iz Pakistana brez ustreznih dokumentov nezakonito prestopilo državno mejo. Bolj nenavadno je bilo, da je 38-letni taksist, ki sicer biva v Ljubljani, državljan Kazahstana, dejavnost prevozov pa registrirano opravlja v prestolnici.
6
Pakistancev je prevažal v taksiju.


Dva migranta sta zatem zaprosila za azil in sta bila po opravljenih postopkih nastanjena v centru za tujce, preostale so vrnili na hrvaško stran, kazahstanski taksist pa je daljšo policijsko obravnavo končal s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje – kdor tujce nezakonito spravlja na naše ozemlje in jih pri nas prevaža (ali pomaga pri skrivanju), lahko dobi do pet let zapora.
Dva migranta sta zaprosila za azil, preostale so vrnili na hrvaško stran, kazahstanski taksist pa je policijsko obravnavo končal s kazensko ovadbo.


Kazahstancu so odredili hišni pripor na območju Ljubljane, kjer ima prijavljeno bivanje. Po koncu kazni, ki jo bo sodišče šele določilo, pa bo lahko mirno delal naprej za katero izmed slovenskih podjetij. 
Deli s prijatelji