ČEZ MEJO

Hrvata prečkala slovensko mejo in policistom povzročala preglavice

Zaradi nezakonitega prečkanja meje so enemu odredili pripor, drugega pa predali centru za socialno delo.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Mariborski policisti so imeli v petek polne roke dela z mlajšima hrvaškima državljanoma, ki sta v Slovenijo nezakonito pripeljala šest tujcev. Z avtomobilom so prečkali državno mejo, na delu, kjer ni mejnega prehoda.

Hrvata, stara 17 in 27 let, sta z najetima osebnima avtomobiloma znamke Renault Twingo na območju Policijske postaje Gorišnica po lokalni cesti, ki vodi čez državno mejo iz Hrvaške v Slovenijo, nedovoljeno in na mestu, kjer ni mejnega prehoda, spravila skupno šest tujcev, dva državljana Iraka in štiri državljane Irana. Nihče od njih, vključno z voznikoma ni imel
ustreznega dovoljenja za prestop državne meje na tem mestu, njuni potniki, vsak sta prevažala po tri, pa tudi ne pogojev za vstop ali prebivanje v naši državi, so sporočili s PU Maribor.

Nedovoljen prehod državne meje so zaznali policisti, ki su ju želeli ustaviti, vendar se voznika na znake policistov nista ozirala. Z nevarno vožnjo sta se želela izogniti policijski patrulji in pobegniti, s svojo vožnjo pa sta ogrožala življenje in zdravje tako tujcev, njunih potnikov kot drugih udeležencev v cestnem prometu.

Med begom pred policisti sta vozila tudi po nasprotnem pasu, brez smernih kazalcev spreminjala smeri vožnje, se nepravilno razvrščala pred križišči in znakov policistov, naj se ustavita, nista upoštevala. Med begom sta zapeljala v slepo ulico, tam ustavila vozili in zbežala iz njiju. Iz vozil so zbežali tudi tujci.

Policisti so jih kmalu dohiteli in prijeli, pri tem pa ugotovili, da noben od voznikov nima vozniškega dovoljenja. Kljub temu, da sta bila avtomobila najeta, so jima ju zasegli.


Člana hudodelske združbe


Postopek so prevzeli mariborski kriminalisti, ki so ugotovili, da sta oba voznika dejanje storila kot člana hudodelske združbe, ki se ukvarja s tem, da tujce, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo ali pogojev za prebivanje v njej, za plačilo prevaža čez državno mejo.

Zaradi utemeljenega suma, da sta izvršila kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 308. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), so ju privedli na zaslišanje k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča na Ptuju. Po zaslišanju je preiskovalna sodnica zoper polnoletnega osumljenca odredila pripor, mladoletnega osumljenca pa izpustila in ga predala Centru za socialno delo Spodnje Podravje.

Med pridržanjem so policisti zoper oba, zaradi številnih kršitev cestno prometnih predpisov in zaradi nedovoljenega prehoda državne meje, sestavili in podali tudi obdolžilni predlog na Okrajno sodišče v Ormožu. Oba so na to sodišče 19. septembra 2020 tudi privedli, sodišče pa jima je izdalo sodbo, s katero ju je spoznalo za odgovorna storitve vseh očitanih jima prekrškov.
Zaseženi vozili je sodišče vrnilo lastniku vozil (Rent-a-car).

Za kaznivo dejanje prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države, po VI. v zvezi s III. odstavkom 308. členu KZ-1, je predpisano, da se storilec kaznuje z zaporom od treh do petnajstih let in denarno kaznijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije