POŠAST

Grozljivka v Sloveniji: Branko tri ure mučil Danico

Zagovornik bi sodbo za ugrabitev razveljavil.
Fotografija: Branko Mrkun potem, ko ga je prvostopenjsko sodišče spoznalo za krivega, poskuša prepričati višje sodnike. FOTO: Mojca Marot
Odpri galerijo
Branko Mrkun potem, ko ga je prvostopenjsko sodišče spoznalo za krivega, poskuša prepričati višje sodnike. FOTO: Mojca Marot

CELJE – Na celjskem okrožnem sodišču so marca na dve leti in štiri mesece zapora obsodili Branka Mrkuna, ki je aprila lani ugrabil nekdanjo partnerico Danico Doberšek, nato pa jo zvezal ter ji grozil z ubojem. Njegov zagovornik Matej Sršen je takoj po izreku napovedal, da se bo na sodbo pritožil, kar je tudi storil, višji sodniki pa so razpisali javno sejo.

Te se je udeležil nepravnomočno obsojeni Mrkun, ne pa tudi njegov zagovornik, prav tako ne tožilka Ksenja Cizl. Ta je bila sicer z razsodbo prvostopenjskega sodišča zadovoljna. Razočarana pa je bila tudi oškodovanka Danica Doberšek, nekdanja direktorica celjskih Nepremičnin, ki pa je že nekaj let v pokoju. Mrkuna se tudi zelo boji, kar je večkrat poudarila tudi med sojenjem.



Nad razsodbo je bil razočaran tudi Mrkunov zagovornik Sršen, ki je v zaključni besedi poudaril, da je sodišče storilo napako že na začetku, ker je dopustilo vložitev neposredne obtožnice, namesto da bi zahtevalo preiskavo, v kateri bi lahko razčistili vsa sporna dejstva.

V pritožbi je poudaril tudi zmotno in nepopolno ugotovljeno dejansko stanje in zato predlagal razveljavitev prvostopenjske sodbe in novo sojenje, zadovoljen pa bi bil tudi z drugačno sodbo in drugačno sankcijo za svojega klienta, a ni navedel, kakšno.

Nedopustno se mu zdi tudi to, da je proces vodila okrožna sodnica. Kar več pripomb je višjim sodnikom natrosil tudi sam Mrkun. Med drugim se je obregnil ob sestavo višjega senata, a zahtevka za izločitev katerega od članov na koncu ni podal. Višji sodniki bodo o pritožbi razsodili v 30 dneh.
 

Grozil s smrtjo


Mrkuna so na prvi stopnji obsodili, ker je 20. aprila lani v večernih urah oškodovanko pričakal v garaži pred njenim domom. S pištolo jo je prisilil, da je sedla v njegov avto, levo roko ji je z debelejšo vrvjo privezal za ročno zavoro. Odpeljal jo je v Lešje v Škofjo vas, kjer ji je v nedokončanem objektu z lepilnim trakom zvezal roke in noge. Potem jo je tri ure zasliševal in ji grozil s smrtjo.

Ključni razlog za ugrabitev je bila pravnomočna sodba v pravdi, s katero je nepremičnina v Lešju pripadla nekdanji partnerici. Izpustil jo je, ko mu je obljubila, da jo bo prepisala nanj. Sprva je bila zoper njega vložena obtožnica zaradi nasilništva, sojenje se je na celjskem okrajnem sodišču že začelo, po zaslišanju oškodovanke pa je tožilstvo obtožbo spremenilo in Mrkuna obtožilo ugrabitve; zadevo so prestavili na okrožno sodišče.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije