PET LET OD GROZE

Grozljiva obletnica: ozadje mafijskega obračuna na osrednji portoroški plaži (FOTO)

Mineva pet let od groze na portoroški plaži, ko so naokoli švigale krogle. Med vpletenimi je bil tudi domnevni vodja slovenske celice kavaškega klana.
Fotografija: V nevarnost so spravljali tudi druge. FOTO: Moni Černe
Odpri galerijo
V nevarnost so spravljali tudi druge. FOTO: Moni Černe

21. aprila bo minilo natanko pet let od streljanja na osrednji portoroški plaži, kjer je bilo zaradi lepega vremena in dela prostega dne mnogo naključnih sprehajalcev, tudi družin z otroki. Krvavi obračun se je zgodil nedaleč od otroškega igrišča, ljudje so v grozi bežali, dogodek je zelo pretresel javnost. Grozodejstvo dlje od preiskave (še) ni prišlo. Policisti so leto dni po streljanju sicer sporočili, da so ovadili štiri osebe, tožilstvo je istega leta zahtevalo preiskavo, priče in nekateri osumljenci so bili pred preiskovalnim sodnikom tudi zaslišani, na tej točki pa je zadeva obtičala. Zakaj sta se Koprčan in Portorožan sprla, po čigavem naročilu naj bi Beograjčan streljal in kdo vse je bil v krvavi obračun vpleten, pa razkrivamo danes.

V središču Portoroža, natančneje na vrtu bara Kapelca, je tistega dne okoli sedmih zvečer sedelo kakšnih deset možakarjev. Med njimi tudi (domnevni) vodja slovenske celice zloglasnega kavaškega klana Klemen Kadivec, Liridon Hoxhay, Aleksandar Đurđević, Duško Dević z vzdevkom Ludi Dule, Dejan Torić. Slednjega ljubljanski policisti zdaj intenzivno iščejo v povezavi z umorom Igorja Mančiča, ki so ga ustrelili januarja letos na Viču v Ljubljani pred očmi otrok. Menda sumijo, da je angažiral morilca. Po zanesljivih informacijah so se v Portorožu (kot skoraj vsak konec tedna) dobili, odšli na kosilo in rezervirali mize za koncert srbske pevke Milice Todorović v Pergoli.

Koprčan Luka Staraj naj bi napeljeval k umoru. FOTO: Instagram
Koprčan Luka Staraj naj bi napeljeval k umoru. FOTO: Instagram

Do koncerta je bilo torej še kakšne tri ure. Aleksandar Đurđević iz Portoroža, ki se je ukvarjal z gostinstvom, poleg pa menda še z nezakonitimi posli, je družbi povedal, da je v sporu s Koprčanom, nekdanjim nogometašem, 32-letnim Luko Starajem. O Staraju smo poročali maja lani, ko so mu neznanci v ulici, kjer živi, poslali sporočilo v obliki dveh močnih petard, decembra pa so mu eksploziv namestili še na (napačna) vrata stanovanjske hiše. Možakarja sta imela neporavnane račune, baje zaradi domače konoplje, ki naj bi mu jo slednji izročil pred nekaj meseci, in to medtem, ko je bil prav zaradi domnevnega prometa z drogo v hišnem priporu. Drogo naj bi mu izročil pri koprski Čevabdžinici Sarajevo '84. A ker je Đurđević ocenil, da je roba slaba, mu denarja zanjo baje ni dal, šlo je za okoli 15.000 evrov. Marihuane naj Staraj ne bi hotel vzeti nazaj, zahteval da je denar. Zaradi tega sta Đurđevića dan pred streljanjem na domu iskala Srb (ki je na plaži potem potegnil pištolo) ter njegov rojak (ki je imel po streljanju tudi vlogo voznika), je družbi menda razložil Đurđević.

Vse načrtovano

Potem ko so kakšne pol ure sedeli na vrtu, mu je zazvonil telefon, na drugi strani je bil Staraj, ki je predlagal, da se srečata. Đurđević ni omahoval, povabil ga je v Kapelco, kamor pa Koprčan ni hotel. Predlagal mu je, da sam pride na plažo. Đurđević je zato zapustil družbo in odkorakal na plažo, kamor sta iz nasprotne strani prišla Staraj in Beograjčan, po zanesljivih informacijah 42-letni Dragiša Arbutina z vzdevkom Giška. Slednji da je s prijateljem iz Srbije za plačilo 5000 evrov in na poziv dveh Starajevih prijateljev (tako je potem govoril Arbutina) prišel rešit njun spor. Po besedah Beograjčana ga je »hotel samo prestrašiti«. Slovenski kriminalisti so po zanesljivih informacijah potem ugotovili, da je Staraj za domnevna plačanca na svoje imel najel sobo v Hotelu Piran in avto. Giška je sicer stari znanec srbskih policistov, sodišč in kronistov, ki so poročali o njegovih ropih, tudi zlatarn in pošt, ki jih je izvrševal v hudodelski združbi, slednjo pa je po ugotovitvah tamkajšnjih preiskovalcev tudi vodil. V avtomobilu je Staraja in Giško čakal 51-letni voznik, prav tako državljan Srbije, ki je dvojico takoj po streljanju odpeljal v neznano.

Družba je videla, da se tam nekaj dogaja, da mahajo z rokami, zato so možakarji vstali in se napotili proti plaži, kjer se je trojica prepirala. Ko je Arbutina videl, da se približujejo, je nenadoma izvlekel pištolo in streljal proti njim, izstrelil naj bi najmanj pet nabojev. Krogle so švigale mimo naključnih obiskovalcev, na bližnjem igrišču so se igrali otroci, zaradi streljanja je nastala popolna panika, vsi so se razbežali. En naboj je 42-letnega Devića zadel med ramo in srce. Bil je v smrtni nevarnosti. Kljub temu se je privlekel do bližnjega lokala, od koder so poklicali reševalce in policijo. Odpeljali so ga v izolsko bolnišnico, od tam pa v ljubljanski klinični center.

Klemen Kadivec je bil tudi zraven. FOTO: Moni Černe
Klemen Kadivec je bil tudi zraven. FOTO: Moni Černe

Dević je bil po nesreči ustreljen že leta 2006 v Šiški pred lokalom Aladin. V desno stran prsnega koša je dobil naboj, ki naj bi ga vanj nehote izstrelil njegov takratni prijatelj Žarko Tešanović. Zaradi pomanjkanja dokazov proti njemu je bila preiskava ustavljena. Pozneje si je Tešanović streljal v glavo, a je preživel. Od takrat ne vidi oziroma naj bi mu po navedbah nekaterih nekaj vida vendarle ostalo. Spomnimo, tudi slednji je povezan s Klemnom Kadivcem, ki ga je po mnenju sodišča novembra 2019 skupaj s pozneje brutalno umorjenim Danijelom Božićem zvabil v past, ker so ga zaradi domnevne kraje droge na Okroglem hoteli ugrabiti. Tešanoviću strežejo po življenju.

Dan po obračunu je množica policistov na parkirišču izolske bolnišnice preiskovala notranjost belega terenskega vozila znamke BMW z ljubljansko registracijo. Trojico so aretirali, po zanesljivih podatkih Klemna Kadivca, Aleksandra Đurđevića in Dejana Torića. Policisti so potrdili, da je bilo to povezano s preiskovanjem okoliščin streljanja na portoroški plaži pa tudi da so jih izpustili.

Streljanje niti po petih letih ni dobilo epiloga. Vodja koprskega državnega tožilstva Barbara Milič Rožman nam je odgovorila, da so leta 2019 zahtevali preiskavo, za druge odgovore pa nas je napotila na koprsko okrožno sodišče. Predsednica koprskega okrožnega sodišča Samanta Nusdorfer pa je pojasnila. »V zvezi z vašim novinarskim vprašanjem vam odgovarjamo, da gre za fazo postopka, ki ni javna, zato vam žal odgovora ne moremo podati.«

Klemna Kadivca, Aleksandra Đurđevića in Dejana Torića so aretirali na parkirišču izolske bolnišnice. FOTO: Miran Jerman
Klemna Kadivca, Aleksandra Đurđevića in Dejana Torića so aretirali na parkirišču izolske bolnišnice. FOTO: Miran Jerman

Staraj naj bi se po dogodku bahal, da je dober prijatelj sorodnika enega od koprskih kriminalistov, kar naj bi mu po njegovih besedah pomagalo, navajajo viri. Osumljen pa je zaradi napeljevanja k umoru. Đurđević, ki v zadevi ni osumljen, se je iz Portoroža preselil v Srbijo.

Arbutina, ki ga naši policisti niso prijeli, je osumljen poskusa umora, povzročitve posebno hude telesne poškodbe in povzročitve splošne nevarnosti. Njegov 51-letni prijatelj iz Srbije je osumljen pomoči storilcu po storitvi kaznivega dejanja, tudi on je roki pravice dosegljiv. Policisti so prepričani, da je na plaži pištolo izvlekel tudi 33-letni državljan Bosne in Hercegovine, kolega Dejana Torića, ki je z družbo sedel pred Kapelco. Slednjega so prijeli v Ljubljani, ga priprli in osumili poskusa umora ter povzročitve splošne nevarnosti, pozneje pa naj bi ga izpustili. Pred koprskim preiskovalnim sodnikom so priče zatrdile, da on ni streljal. Dević od streljanja ene roke ne more več uporabljati. Nedavno se je vrnil iz ljubljanske bolnišnice, nekaj časa je bil tudi v komi in ga še še vedno pestijo zdravstvene težave.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije