Goljufiva policistka Marjana (36) zanika krivdo

Marjani Van sodijo zaradi krive izpovedbe v kazenskem postopku. Sodelovala je v šovu Kmetija išče lastnika.
Fotografija: Ker Marjana Van očitkov na predobravnavnem naroku ni priznala, se bo začelo sojenje. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Ker Marjana Van očitkov na predobravnavnem naroku ni priznala, se bo začelo sojenje. FOTO: Oste Bakal

Ker nekdanja policistka Policijske uprave Maribor, sicer diplomirana varstvoslovka, 36-letna Marjana Van s Podgradja pri Ljutomeru, na predobravnavnem naroku ni priznala krivde za očitano kaznivo dejanje krive izpovedbe v kazenskem postopku, sodniku okrožnega sodišča v Murski Soboti Stanislavu Jugu ni ostalo drugega, kot da razpiše glavno obravnavo.
Vanova (desno) je nastopila v resničnostnem šovu Kmetija išče lastnika. FOTO: Arhiv Slovenskih novic
Vanova (desno) je nastopila v resničnostnem šovu Kmetija išče lastnika. FOTO: Arhiv Slovenskih novic

Vanovi, ki je lani prejela izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi na PU Maribor, tožilka specializiranega državnega tožilstva Lucija Helbl očita storitev kaznivega dejanja krive izpovedbe v kazenskem postopku, za kar je zagroženih do pet let zapora. Zadeva se nanaša na njeno domnevno krivo pričanje v kazenski zadevi na Okrajnem sodišču v Lendavi zoper sosedo, ki jo je ovadil drugi sosed. Tožilka je že uvodoma povedala, da bo v primeru priznanja krivde za obtoženo predlagala polletno zaporno kazen pogojno na dve leti. Kljub predlagani mili sankciji, ki v nobenem primeru ob priznanju ne bi smela biti višja, Vanova krivde ni priznala.

Zato bo sodnik Jug na glavni obravnavi opravil dokazni postopek in ocenil, ali obtožba drži vodo. Zaradi tega bo treba izvesti kar veliko dokazov, ki jih je predlagalo tožilstvo, na predobravnavnem naroku pa je tudi zagovornik obtožene odvetnik Dejan Bačič predlagal nove.


Predvsem naj sodišče pridobi zapisnik »spornega« sojenja na lendavskem sodišču. Ob tem naj sodišče od tožilstva ter s Policijske postaje Maribor I ter Policijske uprave pridobi podatke o tem, koliko kazenskih ovadb je bilo vloženih zoper njegovo varovanko, prav tako koliko policijskih zaznamkov je bilo spisanih zoper njo. Vse ovadbe in obtožbe, ki jih je, kot je dejal odvetnik Bačič, veliko, naj bi vložil njen sosed Darko Bukovec. Ker tožilka ni nasprotovala novim dokazom, jih je sodnik sprejel in jih bodo izvedli na glavni obravnavi 20. januarja.

Sicer pa je obtožena, mati triletnega in štirimesečnega otroka, zelo dobro znana širši slovenski javnosti še posebno po dogajanju v resničnostnem šovu Kmetija išče lastnika, ko so se menda mnogi policijski kolegi sramovali ob njenem početju. Predlani in lani naj bi zlorabila položaj policistke, si predvsem izmišljevala prometne prekrške državljanov in jih sankcionirala, zaradi česar so jo najprej suspendirali, nato pa z njo prekinili sodelovanje. Policijsko uniformo je slekla, a menda s pritožbami in tožbami poskuša priti nazaj v službo.

Takoj po odpovedi na PU Maribor si je poiskala službo v sosednji Avstriji. Od lanskega septembra pa je na porodniškem dopustu in pogosto obiskuje različna sodišča po severovzhodu države. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije