IZGINIL JE

Goljuf še 8-letniku izmaknil 10 evrov

Matjaž Žitnik in njegova žena sta posojala Svenšku, ta je izginil. Nazadnje je zakoncema in njunima otrokoma grozil po telefonu.
Fotografija: Svenšek je živel v hiši tik ob Žitnikovi. FOTOgrafije: Marko Feist
Odpri galerijo
Svenšek je živel v hiši tik ob Žitnikovi. FOTOgrafije: Marko Feist

NOVELO – Blizu Kostanjevice na Krasu leži vasica Novelo, v njej pa živi Matjaž Žitnik; dom ima tu kot njegovi predniki. Pred leti se je poročil in je oče dveh otrok; malce neugodna je njegova trenutna življenjska situacija, saj je – kot marsikateri rojak – brezposeln. Žena je trenutno tista, ki redno dela, Matjaža pa že nekaj časa žre težava, zaradi katere smo se tudi dobili z njim. Na osebo, zaradi katere je imel težave, je želel opozoriti druge ljudi.

»Lani poleti sem ostal v Gorici brez avta in sem štopal ob cesti, da bi me kdo zapeljal vsaj del poti,« pripoveduje Žitnik. V spominu mu je ostal vroč poletni dan, ko je na njegov dvignjeni palec upočasnil in ustavil bel polo ljubljanskih registrskih oznak: »Voznik se je predstavil kot Mitja, po pripovedovanju je bil namenjen v enega od primorskih krajev, da bi preveril stanje svojih kamionov,« prvo snidenje z znancem podoživlja Žitnik; nato doda, da se je možakar sam ponudil, da ga zapelje domov, on pa ga je povabil noter na kavo.
Žitnik ima dovolj groženj, šel je tudi na policijo. FOTO: Marko Feist
Žitnik ima dovolj groženj, šel je tudi na policijo. FOTO: Marko Feist

Postal je sosed, nato izginil

Po kavi je sledilo še nekaj kratkih, nadaljuje Novelčan, vmes je domov prišla tudi žena in tudi ona spoznala Mitjo, na Primorsko naj bi prišel s štajerskega konca: »Vedno se je predstavljal kot Mitja Svenšek« pojasni Žitnik, »dejal mi je, da živi v Gorici v blokovskem naselju pa da se precej dolgočasi. Povabil sem ga, naj še kdaj pride mimo.«
Čez nekaj poletnih tednov naj bi se možakar res oglasil: »Razšel naj bi se s partnerico in ostal brez bivališča zaradi prepovedi približevanja, mi je dejal, tudi podjetje naj bi bilo blokirano. Z ženo sva predlagala, naj ostane pri nas, in je bil dva meseca, potem smo mu pomagali najti najem.« Hišo, ki je takoj za Žitnikovo, naj bi možakar najel pri Žitnikovi bližnji sorodnici.
V naslednjih mesecih je možakar v Novelu zaživel, sosed zanj pravi: »Bil je zagnan, delal je, pomagal, kar koli je bilo za peljati, se je ponudil. Moj mlajši sin se je navezal na njega.« Tako Žitnik ni razmišljal, ko je prvič slišal prošnjo, ali mu posodi denar: »Nismo imeli dosti, ampak smo mu posodili nekaj sto evrov.« Nato naj bi Štajerec izginil in z ženo sta se spraševala, kaj bosta naredila.
Grozeča sporočila FOTO: Marko Feist
Grozeča sporočila FOTO: Marko Feist

V tistem času so Žitnika tudi drugi spraševali po njegovem znancu, ki ga je vmes imel za prijatelja: »Grem po pico v Komen, pa me vprašajo za soseda. 'Lepo ga pozdravi, naj pride kaj mimo,'« so mi naročili. Isto na bencinskem servisu. Ampak takrat nisem dojel, kaj mi sporočajo,« zdaj priznava Žitnik. Ker sta bila soseda in pogosto videna skupaj, naj bi tudi Žitnik po svojem pripovedovanju pobral del zamere med ljudmi: »Šele pozneje sem izvedel, da je okoli razlagal, da smo mi njemu dolžni. Bilo pa je prav obratno!«

Od Primorske do Štajerske

Čez nekaj časa je Štajerca pot znova prinesla nazaj v Novelo: »Nekaj denarja je vrnil, a si je kaj kmalu hotel spet sposoditi. Jaz nisem imel, da bi mu dajal – je pa nato od moje žene izprosil, in ne samo od nje, kot se je izvedelo.« Žena je namreč nekega dne videla, da njun osemletni sin preklada svojo denarnico sem ter tja: »Povedal je, da mu je Mitja rekel za deset evrov, ampak naj ne pove staršem, da bo dal denar,« kar malce razburjeno pripoveduje Žitnik.
To je sodu izbilo dno, po prepiru naj bi priseljenec znova izginil iz vasi, z Žitnikom in ženo se je začelo izmenjevanje SMS-sporočil glede denarja: »Meni in ženi je pošiljal sporočila z grožnjami in obtožbami. Grozil je s fizičnim obračunom, v zadevo je vpletel moja mladoletna otroka. Ovadil sem ga na policijo.« Iz novogoriške policijske uprave je njihov predstavnik za stike z javnostjo Dean Božnik potrdil, da so v drugi polovici 2017. obravnavali sum kaznivega dejanja goljufije v okolici Kostanjevice na Krasu: »Osumljenec si je sposodil gotovino in je ni vrnil oškodovancem. V povezavi s prej omenjenim sumom kaznivega dejanja goljufije je bil novogoriškim policistom letos prijavljen tudi sum kaznivega dejanja grožnje,« navaja Božnik.
Svenška smo večkrat poskušali priklicati, da bi izvedeli tudi njegovo plat zgodbe in obrambo pred sumi Primorcev in tamkajšnje policije. Telefon je bil dosegljiv, a je zvonil v prazno, oglasil se ni nihče. Med iskanjem podrobnosti o osumljencu pa smo naleteli na obvestilo Svenšku na oglasni deski okrajnega sodišča v Slovenski Bistrici. Predsednica mariborskega okrožnega sodišča Alenka Zadravec je pojasnila, da je zadeva pravnomočno zaključena s sklepom o ustavitvi postopka, a je dodala: »Obdolženec pošte v tem kazenskem postopku ni dvigoval.« Po naših podatkih naj bi postopek potekal zaradi suma tatvine in zatajitve.
Grozeča sporočila FOTO: Marko Feist
Grozeča sporočila FOTO: Marko Feist

Božnik iz novogoriške policijske uprave je poudaril, da vse občane opozarjajo na upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov: »Če so tudi sami postali oškodovanci tovrstnih kaznivih dejanj, naj jih nemudoma prijavijo policistom.« Policija pa je prav malo po našem obisku na severnem Primorskem izsledila Svenška, ki ga sedaj obravnavajo organi pregona ter zbirajo informacije o morebitnih kaznivih dejanjih istega osumljenca. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas