Gasilci reševali mačka (FOTO)

Mucek se je znašel na električnem drogu in ni znal z njega.
Fotografija: Gasilci so z električnega droga reševali mačka. FOTO: 112 Ptuj
Odpri galerijo
Gasilci so z električnega droga reševali mačka. FOTO: 112 Ptuj

Čeprav imajo gasilci te dni največ dela s pomočjo ljudem prek civilne zaščite, ko razdeljujejo zaščitne maske, hrano in podobne reči, ter z gašenjem požarov v naravnem okolju, pa morajo včasih posredovati tudi zaradi česa drugega. Tako so imeli na veliki petek nekaj minut po 18. uri v Slovenskih goricah prav posebno posredovanje.

V Vintarovcih, občina Destrnik, so namreč posredovali gasilci PGD Destrnik in reševali mačka z električnega droga. Pred tem je dežurni električar Elektra Maribor odklopil elektriko in se je vse dobro končalo.

Sicer pa tega, da so pogumne gasilke in gasilci vedno in vsakomur pripravljeni pomagati, četudi s tem ogrožajo lastna življenja, ni treba posebej poudarjati. Posebej so občudovanja vredni prostovoljni gasilci in gasilke, ki v vsakem trenutku priskočijo na pomoč, seveda brez kakršnega koli plačila in pogosto tudi brez besedice zahvale. Gasilska zveza Slovenije združuje je tisoče pogumnih deklet in fantov, ki so del največje slovenske stanovske organizacije. Ta je lani obeležila visok jubilej – 150. letnico organiziranega gasilstva v Sloveniji. Hkrati je minilo tudi 70 let od ustanovitve Gasilske zveze Slovenije, ki povezuje 1.345 prostovoljnih gasilskih društev z več kot 165.000 članicami in člani. Leto jubilejev je minilo tudi v pripravah na mednarodno gasilsko olimpijado, ki bo v knežjem mestu Celju od 18. do 25. julija 2021. Gre za največje mednarodno tekmovanje, na katerem bodo nastopile mladinske in članske ekipe iz več kot 30 držav z vseh celin. Kako pomembno je gasilstvo v Sloveniji, pove tudi podatek, da so gasilke in gasilci v letu 2018 opravili natanko 19.732 intervencij, v katerih je sodelovalo kar 135.606 gasilcev in gasilk.

Tudi sicer je zanimivo pogledati slovensko gasilstvo v številkah. Prvo prostovoljno gasilsko društvo je bilo v naši državi ustanovljeno daljnega leta 1869 v Metliki in to leto velja tudi za začetek organiziranega gasilstva na Slovenskem. Nekaj desetletij kasneje, pred 70 leti, je bila ustanovljena Gasilska zveza Slovenije, ki danes povezuje več kot 120 gasilskih zvez in 1.345 prostovoljnih gasilskih društev. Vanje je po vsej državi vključenih več kot 165.000 članov. V letu 2019 je minilo tudi 50 let od ustanovitve Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča v Metliki.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije