PRETRESLJIVE PODROBNOSTI

Franc se je zlomil in zadušil zadeto ženo

Objavljeno 02. julij 2020 06.57 | Posodobljeno 03. julij 2020 13.44 | Piše: Boštjan Celec

Pet let zapora najverjetneje čaka morilca Franca Hlastana. Še pred sodbo pa o tem, kako je bilo živeti z odvisnico Cirilo.

Po dejanju je Franc menda le jokal.
Iz obtožbe: Franc Hlastan je v družinski hiši v Notranjih Goricah vzel življenje svoji ženi Cirili Hlastan Ribič tako, da jo je porinil na posteljo, ji z eno roko čez obraz pritiskal vzglavnik, ovit v PVC-vrečko, jo z drugo držal za vrat ter se s koleni opiral na njena ramena, da je preprečil njene gibe z rokama. Na tak način jo je držal in stiskal tako močno in tako dolgo, da je umrla zaradi popolne zapore nosu in ust, torej zadušitve.

So na NIJZ vedeli?

Pa se je 3. decembra 2018 nekaj minut pred tretjo uro popoldne vse skupaj zgodilo natanko tako, je na včerajšnjem predobravnavnem naroku zanimalo ljubljanskega okrožnega sodnika Marka Justina. »Točno tako,« mu je odvrnil Hlastan. S tem je priznal krivdo za uboj 48-letne žene.

5 do 15 let zapora je zagrožena kazen za uboj.

Glede na vse okoliščine, ki so privedle do družinske tragedije, se je tožilka Tina Sočan odločila, da 57-letnemu medicinskemu tehniku v zameno za priznanje krivde ponudi kazen na spodnji meji predpisane, torej pet let zapora. A včeraj sodbe še niso izrekli, to bodo storili 22. julija, potem ko bodo na predlog obtoženčevega odvetnika Benjamina Peternelja zaslišali sinova zakoncev Hlastan, stara 20 in 22 let. Marsikaj bosta bojda vedela povedati o razmerah v njihovi družini.

Obtožen uboja, a ni v priporu
Franc Hlastan je eden redkih storilcev uboja, ki niso v priporu. Zaradi ponovitvene nevarnosti je sicer bil na Povšetovi do 25. februarja 2019, potem pa so ga izpustili. O tem je sodnike prepričal njegov odvetnik Peternelj, ki jim je v predlogu za odpravo pripora omenil izvedensko mnenje psihiatra, da ne obstaja realna nevarnost, da bi Hlastan, če bi bil na prostosti, ponovil kaznivo nasilno dejanje ali predstavljal nevarno in konkretno nevarnost za zdravje in življenje soljudi.

image
Cirila je umrla zaradi zadušitve. FOTO: BLAŽ SAMEC
Cirila naj bi bila zadnje čase nenehno na bolniški, sicer pa je bila v javnosti znana kot doktorica znanosti z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer je delala kot nacionalni ekspert s področja javnega zdravja. Že pred 20 leti naj bi zapadla v svet uživanja alkohola in uspaval. Zloraba alkohola je bila menda na dnevnem redu, sanvale pa naj bi denimo jemala v enormnih količinah, vsak dan v povprečju kar 250 miligramov, čeprav je največji priporočeni odmerek 10 miligramov.

Pred izrekom sodbe bodo zaslišali tudi njenega moža, ki ji je torej vzel življenje. Zagotovo mu bo kdo postavil vprašanje, ali so pri Cirilinem delodajalcu – eni najpomembnejših zdravstvenih ustanov v državi – vedeli za njene hude težave. Po mnenju odvetnika Peternelja so: »Zato bi izpostavil soodgovornost delodajalca in zdravstvenega sistema za odvisnost žrtve. V službi so zagotovo morali vedeti za njeno odvisnost in so jo torej posredno podpirali.«

Vpila je, da se ne bo zdravila

Prav materina odvisnost je, sta že v preiskavi povedala sinova, življenje preostalih članov družine spremenila v pekel. Oče po njunih besedah ni bil nikoli nasilen do matere, ves čas naj bi si prizadeval le za njeno ozdravitev, jo spodbujal in jo vozil v zdravstvene ustanove. Zaradi materine odvisnosti že kakih šest let pred njenim ubojem niso živeli kot družina. Zaradi svoje odvisnosti naj bi nad njimi izvajala psihično nasilje, kričala, razbijala ter v njih metala vse, kar ji je prišlo pod roke. Znašli so se v veliki denarni stiski, saj naj bi ves družinski denar zapravila za alkohol in tablete, kupovala naj bi jih tudi na črnem trgu.

image
Priznal je, da je vzel ženi življenje. FOTOGRAFIJE: MARKO FEIST
Nekajkrat se je sicer s pomočjo strokovnjakov poskušala izviti iz primeža odvisnosti, toda vselej neuspešno. Nazadnje so jo zdravili na enoti za zdravljenje odvisnosti na Poljanskem nasipu. Tudi na dan tragedije se je z možem dogovorila, da jo okrog poldneva pelje na pregled, ko se je zjutraj prebudil, pa je ni bilo doma, je Hlastan povedal v preiskavi. »Okrog 12.30 je prišla domov v zelo slabem stanju, nato pa takoj spet odšla od doma in se vrnila okrog 14. ure. Očitno je bila v trgovini, saj je s seboj prinesla steklenice piva. Po jedi je odšla v zgornje prostore, nato pa sem zaslišal njeno vpitje.« V stanju, v katerem je bila tudi tedaj, naj bi imela že prej pogoste izpade histerije, ker je domači niso mogli pomiriti, so že večkrat klicali policijo.

»Odpravil sem se v spalnico, da preverim, kaj se z njo dogaja. Stala je ob postelji in vpila, da ne bo šla na zdravljenje. Med njenim vpitjem sem se v nekem trenutku zlomil, to je bila posledica dogajanja celotnega tedna.« Pograbil je blazino ... »Ko sem videl, kaj sem storil, sem mlajšemu sinu, ki je bil doma, rekel, naj odide. Po njegovem odhodu sem poklical policijo in prijavil svoje dejanje.«

Ves družinski denar naj bi zapravila za alkohol in tablete, kupovala naj bi jih tudi na črnem trgu.

Mlajši sin, ki je bil v času dogodka v svoji sobi, je v preiskavi dejal, da je med očetom in materjo slišal prepir, ki pa je bil med njima običajen. »Prepirala sta se glede njenega odklanjanja zdravljenja, nato pa je vse potihnilo. Čez nekaj minut je oče objokan prišel k meni, da se je zgodilo nekaj, zaradi česar bo prišla policija, naročil mi je, naj odidem do brata, ki je bil takrat v službi, in res sem odšel.«

Ni je hotel zapustiti
Tožilstvo se strinja z izvedencem za psihiatrijo, da je Cirila zadnja leta svojega življenja prilagodila uživanju sanvala in temu, kako ga bo pridobila. Njena odvisnost je kajpak vplivala na vso družino, s svojim ravnanjem jo je torej pahnila tudi v hudo finančno stisko. Ne glede na vse je Franc ni hotel zapustiti, saj sta bila poročena že 20 let, prepričan je bil tudi, da sama ne bi mogla preživeti. Neposredno pred storitvijo kaznivega dejanja se je znašel v osebni stiski, zato ni šlo za načrtovano ravnanje. Psihiater je sicer menil, da je bila njegova sposobnost obvladovanja svojega ravnanja v času izvršitve kaznivega dejanja uboja zmanjšana, vendar ne bistveno. Franc Hlastan je torej ženo zadušil prišteven.

Na OKC so klic prejeli ob 14.55, moški se je predstavil in sporočil: »Pred desetimi minutami sem v Notranjih Goricah vzel življenje svoji ženi Hlastan Ribič Cirili.« Tja so poslali več patrulj, policistka se je pozneje spominjala, da jih je osumljenec počakal pred hišo in da je ves čas postopka jokal.

Sprva osumljen umora
Po Cirilini smrti so policisti Hlastana ovadili zaradi kaznivega dejanja umora (od 15 do 30 let zapora), po preiskavi in zaslišanju prič pa so tožilci menili, da mu ni mogoče očitati zvijačnosti oziroma pretkanosti v smislu zahrbtnosti – ta bi bila zakonski znak umora. Zato so pravno kvalifikacijo spremenili v njegovo korist in v milejšo obliko najhujšega kaznivega dejanja zoper življenje in telo, torej v uboj.
Deli s prijatelji