STRAŠLJIVO

FOTO: V eksploziji sta se hudo opekla

Pri popravilu avta eksplodirala pločevinka z neznano snovjo. Uroša Novaka odpeljali v celjsko bolnišnico, Blaža Tacerja v Ljubljano.
Fotografija: Zgorelo je tudi vozilo, ki ga je Uroš popravljal. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Zgorelo je tudi vozilo, ki ga je Uroš popravljal. FOTO: Dejan Javornik

VODICE PRI KALOBJU – V delu Kozjanskega, kjer so tudi Vodice pri Kalobju, visoko nad glavno cesto Šentjur–Dobje pri Planini, je veter v zadnjih dneh delal takšne zamete, da je bila večina prometnih znakov povsem neprepoznavnih. Iz snega so štrleli le še njihovi skrajni vršički. Zima je torej pokazala najostrejše zobe, gasilci pa so imeli dela čez glavo.

»Nič ni, saj ni nič!« sta po prvem šoku še zatrjevala ter se nabita z adrenalinom na neki način tolažila oba nesrečnika, govorimo o 23-letnem Urošu Novaku in tri leta starejšem Blažu Tacerju. Tisti, ki so ju videli v petek po šesti uri zvečer, so se lahko samo prijeli za glavo in jima hiteli pomagati. Samo nekaj trenutkov prej sta se namreč po vseh štirih s hudimi opeklinami priplazila iz Uroševe delavnice. Bilo je naravnost srhljivo. Prvi vtis je bil, kot da je nekdo vrgel napalm na tisto delavnico.
V Vodicah pri Kalobju je po eksploziji zagorelo v garaži v gospodarskem poslopju. FOTO: Dejan Javornik
V Vodicah pri Kalobju je po eksploziji zagorelo v garaži v gospodarskem poslopju. FOTO: Dejan Javornik

Vnetljiva snov

Uroš se je izučil za kleparja. Njegova babica Marija, s katero smo govorili dan pozneje, ga je zelo pohvalila; da je silno marljiv in umirjen, da si je doma uredil delavnico ter priskrbel ogromno opreme in orodja, samo da je lahko počel tisto, kar ima najraje in kar najbolje zna, popravljal avtomobile. »Z Blažem sta si švogra (svaka, op. a.),« je še dodala 85-letna ženica, ki ne bo nikdar pozabila tega petkovega večera.
Marija preživlja nočno moro, posledico prizora, ko je zrla v opečenega vnuka. FOTO: Dejan Javornik
Marija preživlja nočno moro, posledico prizora, ko je zrla v opečenega vnuka. FOTO: Dejan Javornik

Bila je v hiši, ki si jo deli, kot pravi, s sinom Cvetkom in snaho Marinko, starši Tineta, Jasne in Uroša. Pričakovala je spokojen zimski večer, čez nekaj trenutkov pa se je zgodilo ravno nasprotno. Zaslišala je glasno pokanje, prepričana je bila, da ga je povzročal sneg. Mešanec Suki, se spominja, ni nič renčal. Vseeno je šla do vrat. In videla nočno moro.
Uroš in Blaž sta že prej popravljala renault kangooja. Uroš naj bi tudi varil. Kot smo izvedeli pozneje s celjske policije, sta si prostor ogrevala s pečjo na trda goriva. Tedaj je nekaj usekalo in eksplodiralo. Marija je bila prepričana, da se je vžgalo olje, s policije so nam sporočili, da vzrok bržkone tiči v »pregreti pločevinki z neznano vnetljivo snovjo«!
Odličen klepar Uroš bi med popravilom kmalu oslepel. FOTO: Facebook
Odličen klepar Uroš bi med popravilom kmalu oslepel. FOTO: Facebook

Zahtevna akcija

Sledila je, kot rečeno, silovita eksplozija, zaradi nje pa se je v hipu vnelo. Po naših podatkih je bil nekje v bližini tudi starejši brat Tine. Ta naj bi tudi poklical na pomoč. Prisebnim gasilcem, ki jih je čakala izjemno zahtevna akcija, se je že naslednji dan prav Tine javno zahvalil: »Hvala za hiter in uspešen pristop vsem gasilskim enotam!«
Gasilci so imeli zaradi snega in ozkega cestišča veliko težav. FOTO: PGD Kalobje in PGD Dobje
Gasilci so imeli zaradi snega in ozkega cestišča veliko težav. FOTO: PGD Kalobje in PGD Dobje

Akcijo je vodil Dejan Hribernik iz PGD Kalobje. Kot vodja intervencije je moral ukrepati modro in pospešeno ter se soočati s silnimi logističnimi težavami. Dobro je vedeti, da je domačija Novakovih na samem in da do tja vodi ozka pot, ki se je na zasneženi petek prelevila v ozko gaz. Hribernik je nemudoma zbral 37 gasilcev iz treh PGD, Dobja, Kalobja in Slivnice. Napotili so se s šestimi vozili, toda do požarišča je lahko poslal samo dve. »Nikakor si nisem smel privoščiti, da bi sami sebe zaparkirali,« je obrazložil.
Le malo je manjkalo in ogenj bi planil še na hišo. FOTO: Dejan Javornik
Le malo je manjkalo in ogenj bi planil še na hišo. FOTO: Dejan Javornik

Tja so prišli v petnajstih minutah. Očividcev in vaščanov, ki so prišli pomagat, je bilo že toliko, da so v najboljši možni veri zaprli gasilcem dostop. Zato je moral Hribernik urediti še promet, poklical je plužno enoto in zaprl cesto vsaj sto ali dvesto metrov od domačije.

Močno opečena

Ogenj so pravzaprav obvladali že pred njihovim prihodom. Zaradi domačinov, ki držijo – tako v dobrem kot slabem – vselej skupaj in so ga s pomočjo snega kmalu umirili. »Bila je sreča v nesreči,« je moral priznati tudi Hribernik. »Obilica snega je namreč preprečila, da bi ogenj skočil še na domačijo …« Le malo je namreč manjkalo, saj je bil del hiše že lepo v sajah.
Poskrbeti je bilo treba še za oba nesrečnika. Videl je, da z njima ni dobro. Poklical je reševalce in ju za prvo silo oskrbel.
Tudi babica Marija je bila priča opisani grozi: »Vnuk je imel glavo čisto opečeno, zaradi opeklin ni videl nič, oči je imel povsem zatekle. Videla sem, da sta imela oba močno opečene roke. Blaž je bil za nameček opečen še od pasu navzdol. Odpeljali so ga v Ljubljano, Uroša v Celje.« Tedaj je globoko zavzdihnila: »Le za las sta ubežala najhujšemu.« Z mislimi je bila ves čas z njima. »Celo noč nisem spala. Pravzaprav sem s pomočjo tablet za živce zaspala šele, ko se je zdanilo.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije