HVALEŽNI GASILCEM

FOTO: Streha zgorela, živali rešili

Ogenj sredi dneva zajel gospodarsko poslopje. Gasilci obvarovali hišo in bližnje objekte.
Fotografija: Z zublji se je spopadlo 19 gasilcev. FOTO: Pge Krško
Odpri galerijo
Z zublji se je spopadlo 19 gasilcev. FOTO: Pge Krško

Krško – V petek okoli poldneva se je pripravljalo na dež, tudi v Posavju. Milan Franko, ki si zdaj, ko je v pokoju, čas krajša tudi z delom na kmetiji, je bil na Mikotah, naselju, lučaj od Rake v občini Krško, zunaj, pri gospodarskem poslopju, ko je nenadoma zagorelo. »Bili smo doma, jaz sem bil ob stavbi, in res ne vem, zakaj je zagorelo. Sin je takoj poklical gasilce, jaz pa sem poskušal pogasiti ogenj, a streha je bila naenkrat vsa v plamenih, tako da nisem mogel nič,« je dan po požaru dejal Milan in pokazal povsem črn ročni gasilni aparat, s katerim je krotil rdečega petelina, ki mu je pustil sledi tudi na dlaneh, mehurji pričajo o vročini in ognju.

Milan, ki ženi Ivanki pomaga na domačiji, je hvaležen gasilcem, ki so bili hitro na kraju požara in so rešili živali. V pritličju je bil namreč svinjak, v njem pa več prašičev in kure, nadstropje višje še zajci. »Nobeni živali ni nič, vse so žive,« je hvaležen.

Domači so imeli veliko dela s pospravilom uničene strehe in krme. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Domači so imeli veliko dela s pospravilom uničene strehe in krme. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Kot je povedal vodja intervencije Rudi Vrščaj, gasilec Poklicne enote Krško, so bili o požaru obveščeni ob 12.22. Že ob klicu je bilo rečeno, da gori hlev, v katerem so živali, je pa bil požar, ko so prišli na kraj dogodka, popolnoma razvit. »Streha je bila vsa v plamenih. Na srečo so bili spodnji prostori, kjer so bile kokoši in prašiči, nedotaknjeni, tako da smo najprej rešili živali in pogasili streho. Na podstrešju so bile bale sena, tam so sušili sončnice, morali pa smo varovati še dva sosednja objekta, hišo in gospodarsko poslopje. Potrebovali smo eno uro, da smo vse pogasili, potem pa smo požarišče predali požarni straži, da je preprečila nove vžige,« je dejal Vrščaj. Sodelovalo je šest poklicnih gasilcev ter šest gasilcev PGD Raka in sedem gasilcev PGD Smednik, ki so bili po intervenciji premočeni zaradi dežja. Kot je poročal regijski center za obveščanje, je ogenj uničil ostrešje objekta, velikega okoli 20 x 10 metrov, in puhalnik zraka, gasilci so prostor pregledali s termovizijsko kamero. Na straži so ostali člani PGD Smednik in Raka.

»Po prvih informacijah je zagorelo v ostrešju objekta, škode naj bi bilo za 25.000 evrov,« je dejal Robert Perc s Policijske uprave Novo mesto. V soboto dopoldne so si požarišče ogledali tudi policisti in kriminalist, da bi ugotovili vzrok požara.
Požarišče so si ogledali tudi policisti. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Požarišče so si ogledali tudi policisti. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije