NEURJE

FOTO: Skedenj kljub nalivu gorel kot bakla

Tudi okoli Kočevja je v soboto divjalo neurje. Strela je udarila v skedenj s senom in mehanizacijo.
Fotografija: Kljub močnemu dežju in gasilskemu posredovanju je skedenj pogorel. FOTOgrafiji: Milan Glavonjić
Odpri galerijo
Kljub močnemu dežju in gasilskemu posredovanju je skedenj pogorel. FOTOgrafiji: Milan Glavonjić

SLOVENSKA VAS – Gasilci s Kočevskega so v noči na nedeljo bolj malo spali, saj so bili ob neurju z vetrom, dežjem, nalivi in pokanju strel poklicani v Slovensko vas. Tam je fekalna voda zalila več kletnih prostorov, hkrati pa je strela na robu vasi udarila v leseni skedenj, velik približno sto kvadratnih metrov.
Po prvih ocenah je škode za več deset tisoč evrov.
Po prvih ocenah je škode za več deset tisoč evrov.

»Skozi deščice na objektu se je sprva videl gost dim, nato je začel bruhati ogenj. Zakričala sem, Franc, strela je udarila,« je povedala soseda Kristina Pust.

Zmedena je s partnerjem Francem Činklom komaj zmogla poklicati gasilce. »Nenadoma so zublji visoko švigali. Redkokdo si je upal ven, saj je grozeče pokalo, ves čas je tudi neusmiljeno deževalo. To je bila vojna nebes z zemljo,« so se jutro po nevihti pomenkovali sosedje.

Lastnik skednja Tadej Debeljak je imel v njem zloženih približno 400 bal sena, zraven pa še nakladalko, grablje, mešalec in drugo kmetijsko orodje ter nekaj lesa. Gasilci so rešili le manjšo cisterno.


»Posredovanje ob udaru strele, ki v hipu sproži temperaturo okoli 800 stopinj, je misija nemogoče. Ogenj je tudi tokrat ob posredovanju 40 mož iz PGD Kočevje, Stara Cerkev, Šalka vas in Slovenska vas kazal ubijalsko moč, čeprav je ves čas deževalo, vmes smo gasilci gorečo baklo, takšen je bil videti skedenj v plamenih, napadali z vso močjo. Ustavili smo ga, da se ne bi širil,« je dejal Igor Kalinić, predsednik PGD Kočevje.

»Takole se matraš s košnjo, z delom na zemlji, potem pa te narava kaznuje. Še veliko huje bi bilo, če bi strela udarila v večji skedenj tod blizu, ali v strnjene hiše,« se je Tadej tolažil ob pogorišču. Škode je za več deset tisoč evrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije