GROZIL, DA JIH BO POBIL

FOTO: Razkrivamo, kdo je ugrabil avtobus in umrl po aretaciji

Objavljeno 06. april 2019 07.15 | Posodobljeno 08. april 2019 12.47 | Piše: Aleksander Brudar, Tomica Šuljić

V četrtek zvečer je 49-letni Primož Zupan sejal strah sredi Ljubljane. Po posredovanju policije je izgubil zavest, oživljanje je bilo neuspešno.

Tako so Zupana septembra lani odpeljali iz kranjske poslovne stavbe, kjer je grozil z eksplozivom. FOTO: Primož Piculin
LJUBLJANA – Kaj natančno se je v četrtkovem večeru dogajalo v glavi 49-letnega Primoža Zupana iz Kranja, ne bo nikoli znano. Po policijski rekonstrukciji dogajanja pa je jasno vsaj to, kaj je počel. Najprej se je na osrednji ljubljanski avtobusni postaji vkrcal na avtobus, ki je ob 20. uri odpeljal na Bled. Iz podjetja Arriva so sporočili, da ni imel vozovnice: »Voznik avtobusa ga je pozval k plačilu vozovnice, kar je tudi storil.« Toda avtobus se še ni dobro pognal iz prestolnice, ko je Zupan začel šariti po nahrbtniku (ki ga je imel s seboj) ter iz njega potegnil izvijač: »Ko je avtobus zapeljal, je omenjeni potnik vstal in z izvijačem začel groziti potnikom in vozniku.« Na prvem postajališču, pri Tivolskem parku, je zato voznik ustavil avtobus, odprl vsa vrata in poklical policijo. »Omenjeni potnik je zapustil vozilo. Policija je naredila zapisnik o dogodku. Nihče na avtobusu ni bil poškodovan,« so zapisali pri Arrivi. Policisti so odnesli nahrbtnik, ki ga je Zupan pustil na sedežu. Pri Arrivi so še poudarili, da so ponosni na voznika, »ki je v izredni situaciji ravnal preudarno in v prvi vrsti poskrbel za varnost naših potnikov«.

Kakšno uro pozneje si je Zupan izbral avtobus Ljubljanskega potniškega prometa (LPP). Na avtobusni postaji Ajdovščina v središču Ljubljane (nasproti nekdanje Metalke) je vstopil na avtobus mestne proge 6B, ki vozi na ljubljanski zahod ter nato naprej proti Brezovici do končne postaje v Notranjih Goricah. A po dveh postajah, pri Drami, je Zupan voznika z grožnjami in izvijačem prisilil, da je spremenil smer vožnje in skozi Trnovo odpeljal proti avtocesti. Po naših informacijah je voznik avtobusa imel srečo, da Zupan ni imel neposrednega dostopa do njega. »Nekaj avtobusov ima steklena zaščitna vrata. Voznik je imel srečo, da je vozil prav takšnega,« nam je pojasnil dobro informirani vir. Vseeno pa je Zupan eno izmed teh zaščitnih stekel okoli šoferja razbil.

7 potnikov je bilo na ugrabljenem avtobusu.

Tragedija na Barjanski cesti

Šofer je zelo trezno ocenil položaj in vse do ustavitve vozila skrbel za zaščito sedmih potnikov na avtobusu, sebe in drugih udeležencev v prometu, saj ga je ugrabitelj tudi prisilil, da je peljal skozi rdečo luč. »Tudi ko je voznik prevozil rdečo luč, je to storil kontrolirano. Da ni ogrozil občanov. Poleg tega je miril gospoda, da ga bo odpeljal tja, kamor želi,« je včeraj pripovedoval direktor Ljubljanskega potniškega prometa Peter Horvat. In zaupal, da voznik SOS-tipke ni sprožil, saj je bil ves čas pod nadzorom ugrabitelja. K sreči je voznik opazil policijsko patruljo in jo z mahanjem in utripanjem luči opozarjal, da nekaj ni v redu. Dodaten znak je bil še vožnja skozi rdečo, zaradi česar sta se policista z modrimi prižganimi lučmi podala za njim. Na operativno-komunikacijskem centru so že prejeli tudi klice prestrašenih potnikov, ki so se umaknili v zadnji del avtobusa. Ugrabitelj je grozil, da jih bo pobil, če ne bodo šli do bencinskega servisa na Barju.


Po besedah direktorja LPP Petra Horvata se voznik po četrtkovem dogodku dobro počuti. Včeraj je imel tako ali tako prosti dan, počival bo lahko tudi čez vikend, tako da se na delovno mesto vrne v ponedeljek. Takrat se bosta še enkrat srečala in mu bodo, če bo zaradi dogodka še pod stresom, pomagali. Voznik se, kot pravi Horvat, ne želi javno izpostavljati.

Policistom je malo pred priključkom na avtocesto uspelo ustaviti avtobus. Kot je povedal vodja oddelka za organizirano kriminaliteto na PU Ljubljana Stojan Belšak, so od ugrabitelja zahtevali, da odvrže orožje, s katerim je grozil. Ukazov ni upošteval, je pa izstopil iz avtobusa in se začel oddaljevati. Ko se je obrnil in zamahnil proti policistoma, sta uporabila plinski razpršilec ter ga onesposobila in vklenila. Primož Zupan se je ves čas upiral. »Na kraj dogajanja so prispele še druge patrulje in skupaj so začeli izpraševati potnike. Medtem je osumljeni začel kazati znake zdravstvenih težav oziroma neodzivanje. Policisti so mu zato odstranili prisilna sredstva za vezanje in vklepanje, ga postavili v varni položaj in začeli oživljati,« je nadaljeval Belšak. Kmalu zatem so na kraj dogodka prispeli še reševalci in nadaljevali oživljanje, a je Zupan med postopkom umrl.

Zakaj se je spravil na voznika in potnike, policisti niso mogli ugotoviti. »Edina zahteva osumljenca je bila, da voznik upošteva njegove ukaze in da ga pelje na lokacijo, kamor je želel,« je povedal Belšak. »Zakaj je želel odpeljati v smeri Barja, žal ni bilo ugotovljeno. Njegovo vozilo smo našli v bližini Avtobusne postaje Ljubljana. Je bilo zaseženo in bo pregledano.« V nahrbtniku, ki ga je ugrabitelj pustil na avtobusu za Bled, so našli več predmetov, ki so jih zavarovali in poslali v Nacionalni forenzični laboratorij, da bi ugotovili, ali so v njih morda prepovedane snovi. Policisti dogodek obravnavajo kot kaznivo dejanje ugrabitve.

Grozil že v Kranju

Primož Zupan je stari znanec policije. Nazadnje je nase opozoril konec marca letos, ko je v enem od ljubljanskih blokov z gasilnim aparatom, ki ga je tudi sprožil, razbijal stekla. Ko so ga policisti obvladali, so ga odpeljali v zdravstveno ustanovo. Septembra lani pa je vstopil v prostore večnadstropne poslovne stavbe v Kranju, kjer je tudi Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve. Na ramenih je tudi takrat nosil nahrbtnik in uradnikom navrgel, da ima eksploziv, in se zaprl v eno od pisarn. Po približno dveh urah in posredovanju policijske pogajalke se je predal.


Stojan Belšak s PU Ljubljana je povedal, da policisti takšnega primera ugrabitve, kot se je zgodila v četrtek zvečer, še niso obravnavali. Če že, kot pravi, je šlo predvsem za kršitev javnega reda in miru na avtobusih, ko se je kakšen potnik po vplivom alkohola neprimerno vedel do voznika. Prvi mož LPP Peter Horvat pa je pojasnil, da so lani zabeležili le tri manjše dogodke na avtobusih, pri enem od njih je šlo za verbalni napad na voznika. Leta 2017 ni bilo niti enega. »Gre za tragičen dogodek, ki se je žalostno končal, pokazal pa je, da so policisti in vozniki usposobljeni za takšne primere,« je še izpostavil in dodal, da je Ljubljana še vedno varno mesto.

Kot so nam včeraj povedali na PU Kranj, policisti takrat niso ugotovili znakov uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Takrat Kranjčan pri »sebi ni imel nevarnih predmetov, grožnje niso bile izrečene, dejanska nevarnost ni obstajala. Dogodek je bil posledica njegovega zdravstvenega stanja. Po intervenciji je bil predan zdravniški službi v nadaljnjo obravnavo.« »Da v njegovem ravnanju niso podani zakonski znaki nobenega kaznivega dejanja zoper splošno varnost ljudi in premoženja niti zakonski znaki drugega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti,« so sklenili tudi na kranjskem tožilstvu.
No, policija je Zupana še pred tem obravnavala zaradi večkratnih kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja proti uradni osebi, poškodovanja tuje stvari, lahke telesne poškodbe, nasilja v družini in protipravnega odvzema prostosti. Pa tudi zaradi kršitve nedotakljivosti stanovanja in kaznivega dejanja zatajitve. V večini primerov je bil nato hospitaliziran zaradi psihičnih težav, nato pa iz bolnišnice odpuščen na prostost.

»Ni policija tista, ki o tem odloča,« je pojasnil Belšak in razložil, da zdravnik na kraju samem oceni, ali se storilca lahko da v pripor ali pa se ga hospitalizira. In ko je oseba enkrat hospitalizirana, zadeva ni več v rokah policije, ampak zdravstvene ustanove, ki ga obravnava. »Če bi ocenili, da bi ga bilo treba dati v pripor, bi o tem obvestili policiste,« še doda Belšak. Po njegovih besedah je moški tudi tokrat deloval zmedeno, nerazsodno, »kar bi lahko bila posledica uporabe kakšnih substanc«, a tega pred končano obdukcijo ne morejo potrditi. Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je imenovala petčlansko komisijo, ki bo natančno proučila vse okoliščine primera, tudi to, ali bi lahko bila smrt ugrabitelja povezana z ravnanjem policistov, ko so zoper njega uporabili prisilna sredstva.
Tudi ko je voznik prevozil rdečo luč, je to storil kontrolirano. Da ni ogrozil občanov.
Povezane vsebine
Deli s prijatelji