OGNJENI ZUBLJI

FOTO: Posestvo šole zajel uničujoč požar

Objavljeno 20. februar 2019 10.36 | Posodobljeno 20. februar 2019 10.36 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Ogenj se je z delovnega stroja bliskovito razširil. Škoda se bo verjetno štela v več sto tisoč evrih.

Uro in pol po začetku požara so ognjeni zublji še vedno butali skozi streho. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
NOVO MESTO – Gost dim se je včeraj popoldne vil nad posestvom novomeške kmetijske šole Grm na Sevnem pod Trško goro, nad Centrom biotehnike in turizma. Pravi vzrok požara v prvem trenutku še ni bil znan, prvi klic na pomoč na številko 112 pa je govoril o požaru na delovnem stroju.

image
Šlo je za požar velikih razsežnosti. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

A žal so se ognjeni zublji v trenutku razplamteli in v plamenih je bil hitro del posestva. Požar je na začetku spremljalo tudi nekaj eksplozij, očitno so eksplodirale jeklenke za hladilnico. Posebna previdnost je veljala tudi zaradi cisterne za gorivo, ki je bila pod streho, zato je bilo gibanje v okolici strogo omejeno in dovoljeno le poklicanim.

image
Delo gasilcev je bilo izjemno zahtevno in nevarno. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

»Požar smo omejili na en objekt, velik približno 20 krat 50 metrov, in se prebijamo v notranjost, težava pa je, da gre za velik obseg, v notranjosti objektov so bile nevarnosti, te nam je uspelo umakniti – to sta bila gorivo in plin –, bo pa gašenje zagotovo trajalo še kar dolgo. V tem trenutku se z ognjem bori 25 gasilcev prostovoljnih gasilskih društev in devet poklicnih, prihajajo pa še okrepitve,« je uro in 20 minut po klicu na pomoč dejal Gregor Blažič, direktor in poveljnik Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto.

image
Marko Glušič, vodja medpodjetniškega izobraževalnega centra na centru biotehnike in turizma Grm FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Ogenj sta prva opazila delavca, ki sta nameravala nakrmiti konje na pašniku nad posestvom. Je zagorelo zaradi delovnega stroja ali v objektu, bo pokazala kriminalistična preiskava. »Požar je bil opažen na začetku stavbe na posestvu kmetijske šole Grm. Gasilci imajo težko delo, saj obstaja nevarnost, da bi se ogenj razširil na druge stavbe, prav tako vreme ni naklonjeno gašenju zaradi vetra. O višini škode je prezgodaj govoriti, bo pa zagotovo precejšnja. Uničeni so notranji deli stavbe, strojnice, hladilnice z dušikovimi komorami in pridelkom jabolk. V objektu je tudi učni laboratorij z vso opremo,« je našteval Marko Glušič, vodja medpodjetniškega izobraževalnega centra na centru biotehnike in turizma Grm, ki je povedal, da je v stavbi tudi cisterna za pogonsko gorivo s kapaciteto 10.000 litrov.

100 tisočakov je bil vreden najdražji stroj.

»Cisterna ni bila polna, morda je bila napolnjena pet- ali šestodstotno,« je dodal Glušič. Domačini in zaposleni so z grozo opazovali ognjene zublje, ki so tudi po dobri uri gašenja še vedno butali skozi streho. Izvemo, da so bili v prostorih, ki jih je zajel ogenj, tudi delavnica, prostor in oprema za žganjekuho, učilnice aranžerskega oddelka, pa povsem na novo opremljen učno izdelovalni laboratorij, ki so ga dokončno opremili šele pred kratkim, prvič pa predstavili ravno pred dnevi za informativni dan.
Ogenj sta prva opazila delavca, ki sta želela nakrmiti konje na pašniku nad posestvom.


Oprema je bila zelo draga, najdražji stroj naj bi bil vreden kar 100 tisočakov, zato se bo škoda gotovo štela v več sto tisočih evrih.
Deli s prijatelji