KLANJE ZARADI PSA

FOTO: Noseči Danijeli partner izkrvavel na rokah

Objavljeno 23. oktober 2019 07.15 | Posodobljeno 23. oktober 2019 07.15 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Danijel Brajdič žrtev sosedskega spora. Napadalca pobegnila, a so ju že prijeli.

Danijela Kosec, partnerica pokojnega, pričakuje petega otroka. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
KRŠKO – »Zabodenemu in vsemu okrvavljenemu je še uspelo priti do mene. Vzela sem ga v naročje in na rokah mi je izkrvavel. Dala sem mu še malo vode, da bi lažje počakal reševalce, a je prej umrl,« je včeraj zjutraj v solzah razlagala Danijela Kosec, partnerica pokojnega Danijela Brajdiča iz romskega naselja Rimš v občini Krško. Čez točno en mesec bi Danijel dopolnil 27 let. Štiri otroke ima, najstarejša hčerka je stara devet let, sin je leto mlajši, pa še dve deklici sta, stari tri in šest let. »Peti je na poti,« tiho pripomni Danijela.

4
otroke je imel umorjeni Danijel Brajdič, peti je na poti.

O tem, kaj točno se je v ponedeljek zvečer, ura je bila okoli pol desetih, dogajalo v tem neurejenem romskem naselju, kjer ni elektrike, vodo pa s cisterno pripeljejo gasilci, obstajata dve nasprotujoči si zgodbi.

Prihodnji mesec, 22. novembra, bi Danijel Brajdič dopolnil 27 let.

image
Ob našem obisku so se zbirali ob ognju.
Danijel je bil v ponedeljek ves dan na Drnovem. Tam je pomagal pri različnih opravilih, malo je zidal, pa skrbel za živali in tako zaslužil kak evro. Vrnil se je zvečer, tema je že bila nad naseljem, v katerem biva pet družin. »Mladoletni najstnik in 19-letni Sanad Kovačič sta ga napadla z nožem, enkrat je bil zaboden v vrat, enkrat v hrbet. Še prej sta ga tepla s pestmi in ga brcala, nato pa odvlekla in ga zaklala. Pomagala jima je tudi najstnikova mama,« še izvemo v naselju pri Danijelovih sorodnikih.

»Danijel naj bi sosedu rekel, naj priveže psa, zato sta ga izzivala, naj pride do njiju, če si upa, pa zmerjala sta ga in pozivala k pretepu,« je večerno dogajanje opisovala Danijela, ki niti v sanjah ni pomislila, da sosedje pripravljajo kaj takšnega. »Celo leto so grozili in govorili, da bo Danijel mrtev, a groženj nismo jemali resno. Celo palice so si pripravili in nanje pritrdili nože. Če bi vedeli, da se bo zgodil tak napad, bi bilo drugače, oni so bili pripravljeni, baterije so imeli. Ampak že zdaj grozijo, koga bodo še pospravili,« je potarnala Danijela. »To so morilci,« jo dopolni eden od mladeničev, ki so ob našem obisku sedeli ob ognju.
Med mladeniči, ki so celo v sorodu, so namreč bratranci, je izbruhnil pretep. Osumljenca sta potem, ko sta zabodla 26-letnika, pobegnila. »Zjutraj ju je oče odpeljal na policijsko postajo,« pravijo Romi.

Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih kriminalistov naj bi se sprle in steple tri osebe, ki so se med sabo poznale. Osumljenca sta po dogodku s kraja dogodka pobegnila, vendar so ju policisti in kriminalisti v jutranjih urah prijeli in jima odvzeli prostost.

Le branila sta se

Ob našem odhodu je do nas pristopil brat mladoletnega napadalca in povedal, da to, kar govori nasprotna stran, ni res. On je namreč vse videl. »Ko se je pripeljal Danijel, je govoril grde besede. Rekel je, da je moj pes njegovega ugriznil, ampak to ni možno, ker je moj pes ves čas privezan. Ko je Danijel stopil iz avta, je s pestjo udaril Sanada v obraz in rebra, potem pa vzel sekiro in hotel z njo doseči brata. On se je umaknil, potem pa udaril Danijela. Danijel je vse skupaj začel, Sanad in brat sta se le branila.«

image
Zjutraj so kriminalisti še preiskovali teren, iskali so tudi nož.
Včeraj dopoldne so bili v naselju še kriminalisti, ki so opravljali ogled kraja kaznivega dejanja in ugotavljali okoliščine, na kraju zločina sta bili tudi preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka, za pokojnega pa je bila odrejena sodna obdukcija.
Kot je sporočila Alenka Drenik, predstavnica Policijske uprave Novo mesto, so bili policisti okoli 21.30 obveščeni, da naj bi na dvorišču stanovanjske hiše na območju Policijske postaje Krško izbruhnil pretep, ena oseba pa naj bi bila hudo poškodovana. »Tja je bilo takoj napotenih več policijskih patrulj in reševalci. Ugotovljeno je bilo, da je 26-letni moški zaradi hudih poškodb, povzročenih z neznanim ostrim predmetom, umrl na kraju dogodka. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih kriminalistov naj bi se sprle in steple tri osebe, ki so se med sabo poznale. Osumljenca sta po dogodku s kraja dogodka pobegnila, vendar so ju policisti in kriminalisti v jutranjih urah prijeli in jima odvzeli prostost.«

Brez elektrike in vode

Rimš je eno od štirih romskih naselij v občini Krško. Čeprav so se Romi tam naselili pred šestimi desetletji, v preteklosti so imeli tudi vodo in elektriko, pa je zdaj naselje povsem neurejeno. Gre za kmetijska zemljišča in na tej lokaciji gradnja ni mogoča. Leta 2002 je bilo območje počiščeno in nekaj časa tudi neposeljeno, potem pa so se Romi tu začeli znova naseljevati. V postopku denacionalizacije je bilo zemljišče vrnjeno novomeški škofiji, ta ga je prodala družbi HPG Brežice, delno pa je zemljišče v lasti romske družine, ki ne živi tukaj.

Romi, ki živijo tu, imajo stalno bivališče prijavljeno na naslovu Centra za socialno delo Krško, po novem tudi na naslovu občine Krško. Romom je občina ponujala in jim še vedno ponuja parcele v Kerinovem Grmu, vendar jih vztrajno odklanjajo. Jim pa občina že dolga leta zagotavlja pitno vodo z gasilskimi cisternami. Elektrike nimajo, pomagajo si z agregati.
»Romi naj bi živeli v 20 slovenskih občinah od 212. Kljub ogromnemu primanjkljaju romske skupnosti na vseh področjih lokalne skupnosti ne dobijo nikakršnih dodatnih sredstev. Izjema so razpisi za sofinanciranje projektov osnovne komunalne infrastrukture v romskih naseljih, ki pa se objavijo vsakih nekaj let, višina sredstev pa nikakor ne zadošča za rešitev vseh potreb na tem področju,« so pojasnili na občini Krško. 
Deli s prijatelji