VANDALIZEM

FOTO: Nepridipravi so se znesli nad Prešernom

V Prešernovem gaju so bili na delu vandali, ki so pobarvali kip iz leta 1968.
Fotografija: Kdo je tisti, ki se takole ob koncu šolskega leta vandalsko ustvarja v Prešernovem gaju? FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
Kdo je tisti, ki se takole ob koncu šolskega leta vandalsko ustvarja v Prešernovem gaju? FOTO: Špela Ankele

KRANJ – Kranjčani se še dobro spomnijo, da je bil kip Franceta Prešerna pred dvema letoma kričeče rožnate barve. To barvo, celo skoraj identični odtenek, je bronasti kip v Prešernovem gaju dobil tudi te dni. Razlika je le v tem, da se ga je neznani ulični vandal tokrat lotil malce bolj površno, saj bronastega doprsnega dela, ki ga je kipar Lojze Dolinar ustvaril leta 1968, ni pobarval v celoti; temeljit je bil na obraznem delu, zadnji del pa je popacal bolj nenatančno.


Kdaj in kako bodo Prešernov kip očistili, smo hoteli povprašati na kranjsko enoto zavoda za varstvo kulturne dediščine, a je vodja enote Miloš Ekar pojasnil, da o vandalskem dejanju še niso bili obveščeni. Tako še ni znano, kdaj se bo začelo odstranjevanje kričeče rožnate barve in koliko bo to stalo. »Kipe, tudi tiste v Prešernovem gaju, je skoraj nemogoče zaščititi pred vandali. Največ k preprečevanju takšnih dejanj prispevata vzgoja in obveščanje,« je prepričan Ekar.
Kdo je tisti, ki se takole ob koncu šolskega leta vandalsko ustvarja v Prešernovem gaju? FOTO: Špela Ankele
Kdo je tisti, ki se takole ob koncu šolskega leta vandalsko ustvarja v Prešernovem gaju? FOTO: Špela Ankele

Tako kot predlani si bodo tudi letos konservatorji za začetek podrobneje ogledali pobarvan kip. Odvzeli bodo vzorec barve in pripravili strokovno poročilo, potem pa predlagali potrebne ukrepe restavriranja. Že pred dvema letoma je odstranjevanje barve potekalo v dogovorih z Mestno občino Kranj, lastnico Prešernovega gaja, in sklepati gre, da niti tokrat ne bo drugače. Takrat je odstranjevanje rožnatega čečkanja stalo okoli 280 evrov, vzeli so jih iz občinskega žepa.

Kdo je neznani »umetnik«, ki takole ob koncu šolskega leta čuti, da Prešernu prija rožnata, seveda niti tokrat ni znano. Če mu policisti vendarle nadenejo ime in priimek, ga lahko čaka do 417 evrov globe, odvisno pač, ali gre za vandalizem ali za kaznivo dejanje poškodovanje ali uničenje stvari, ki so posebnega kulturnega pomena. Kazen za tistega, ki mu na sodišču dokažejo poškodovanje stvari kulturnega pomena, je tja do osem let zapora. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije