HOMOFOBIJA V LJUBLJANI

FOTO: Napad na LGBT-klub Tiffany: »Kje ste pi***, pridite ven, pedri!«

Napadalci so razbili vhodna vrata in okna ter grozili osebju kluba, ob prihodu policistov pa so pobegnili.
Fotografija: Razdejanje po napadu. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Razdejanje po napadu. FOTO: Facebook

LJUBLJANA – Skupina oseb je danes zjutraj napadla LGBT-klub Tiffany na Metelkovi v Ljubljani. Napadalci so razbili vhodna vrata in okna ter grozili osebju kluba, ob prihodu policistov pa so pobegnili, je klub zapisal na facebooku. Nastalo je za nekaj tisoč evrov škode, poroča PU Ljubljana in morebitne očividce naproša za dodatne informacije.

Napadalci so po zaprtju kluba razbili vhodna vrata stavbe Lovci, v kateri sta LGBT-kluba Tiffany in Monokel, in vdrli v klub. Kot je razvidno s fotografije, objavljene na facebooku, so poškodovali tudi hodnike.Osebje kluba se je pred nasilneži zateklo v notranje prostore in zabarikadiralo vrata. Napadalci so hoteli priti do njega, razbijali po hodniku in vratih, ga zmerjali in mu grozili, na srečo pa poškodovanih ni. Policija je bila o napadu nemudoma obveščena, ob prihodu policistov pa so napadalci pobegnili.

Policisti zdaj preiskujejo sum javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti in zbirajo obvestila za izsleditev trenutno še neznanih storilcev. Vse, ki o dogodku kaj veste, zato pozivajo, da se zglasijo na PP Ljubljana Center oziroma pokličejo na 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.

V Društvu Škuc nasilni dogodek odločno obsojajo in pristojne organe pozivajo, naj ukrepajo proti nasilnežem v skladu z zakonom. »Izredno zaskrbljeni smo, ker s homofobijo motivirano nasilje in kazniva dejanja naraščajo. Samo v zadnjem mesecu smo bila priča dvema nasilnima napadoma na LGBT-osebe v Sloveniji. Vsako nasilje, sovražno dejanje na osnovi spolne usmerjenosti ali spolne identitete, spodbujanje in širjenje sovraštva do LGBT-manjšin je treba takoj ustaviti.«

Nocoj bodo v Klubu Monokel zato organizirali dogodek pod geslom Tukaj smo, s katerim bodo opozorili, da ne gredo nikamor in se ne bodo pustili ustrahovati. K solidarnostni akciji upora proti nasilju in ustrahovanju pozivajo vse člane in zaveznike skupnosti LGBT.

Šarec obsodil napad

Napad so obsodili tudi društvo Legebitra, zagovornik načela enakosti in predsednik vlade Marjan Šarec. »Napad na klub Tiffany v Ljubljani je strahopetno, bedno dejanje. Žal tovrstno nasilje ni osamljen primer v naši družbi. Prepričan sem, da bodo pristojni organi opravili svoje delo in izsledili storilce,« je zapisal na twitterju.

Tudi zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je opomnil, da moramo imeti kot družba odklonilno stališče do vsakršnega nasilja, ki je usmerjeno proti manjšinam. Po njegovi oceni lahko napad na klub Tiffany, ki je eden redkih odkritih in vidnih prostorov skupnosti LGBT, razumemo kot napad na celotno skupnost LGBT.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije