3,6 PROMILA

FOTO: Mrtvo pijani tovornjakar (32) sploh ni vedel, da je na avtocesti

Morebitno tragedijo je preprečil občan.
Fotografija: Nevarno ustavljen tovornjak na avtocesti. FOTO: PU Novo mesto
Odpri galerijo
Nevarno ustavljen tovornjak na avtocesti. FOTO: PU Novo mesto

NOVO MESTO – V ponedeljek nekaj po 18. uri je na avtocesti pri postajališču Starine v smeri proti Novemu mestu voznik tovornega vozila s svojim neodgovornim in nevarnim ravnanjem močno ogrožal ostale udeležence v prometu. Le odločnemu in pogumnemu ravnanju občana, ki je bil takrat v bližini, gre zahvala, da na avtocesti ni prišlo do prometne nesreče, verižnega trčenja in tragičnih posledic, so sporočili iz PU Novo mesto.

Dejan Kovačević iz Bušeče vasi iz okolice Cerkelj ob Krki je bil na avtocestnem postajališču, kjer je izvajal zimsko službo. V času, ko je bila že tema in s tem slabša vidljivost, je opazil, da je na prehitevalnem in delno na voznem pasu avtoceste obstalo tovorno vozilo. Stekel je do tovornjaka in se povzpel do kabine, kjer je bil voznik, s katerim pa je bilo očitno nekaj narobe; bil je povsem zmeden in ni vedel niti tega, da je na avtocesti. Kovačević je vklopil vse štiri smernike in o nevarnosti obvestil policiste na številko 113.

Janez Ogulin, direktor Policijske uprave Novo mesto, je pogumnega Dejana sprejel in se mu zahvalil za njegov odziv, odločno in pogumno ukrepanje, s čimer je izpostavil lastno varnost z namenom, da bi zavaroval druge. FOTO: PU Novo mesto
Janez Ogulin, direktor Policijske uprave Novo mesto, je pogumnega Dejana sprejel in se mu zahvalil za njegov odziv, odločno in pogumno ukrepanje, s čimer je izpostavil lastno varnost z namenom, da bi zavaroval druge. FOTO: PU Novo mesto
V želji, da bi preprečil tragične posledice in voznike opozoril na nevarno oviro na avtocesti, je oblečen v odsevni brezrokavnik stopil za ograjo med obema smernima pasovoma, vklopil lučko na mobilnem telefonu in z mahanjem opozarjal voznike. Kmalu so na kraj prihiteli tudi policisti, ki so mesto zavarovali.

Rešil mu je življenje

Ugotovili so, da je voznik (32), državljan Hrvaške, pod vplivom alkohola. V litru izdihanega zraka je imel 1,73 miligrama alkohola (3,6 grama na kilogram). Po pregledu v bolnišnici so ga odpeljali v prostore za pridržanje, naslednji dan pa z obdolžilnim predlogom na okrožno sodišče Novo mesto. Sodnica mu je izrekla globo v višini 1220 evrov in stransko kazen 18 kazenskih točk oziroma prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Policijska uprava Novo mesto je naslednji dan prejela klic voznika, ki se je želel zahvaliti občanu, da ga je opozoril na nevarnost, in dejal, da mu je gotovo rešil življenje ali vsaj preprečil hudo prometno nesrečo.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas