NEPOJASNJENA SMRT

FOTO: Mihela in Vinko sta umrla pred hišo

Nepojasnjena smrt 50-letne natakarice in 80-letnega prijatelja. Svaku se je nazadnje javila v četrtek, potem je bila nedosegljiva.
Fotografija: Mihela in Vinko sta umrla nekaj metrov stran od Miheline hiše. Foto: Igor Mali
Odpri galerijo
Mihela in Vinko sta umrla nekaj metrov stran od Miheline hiše. Foto: Igor Mali

GOVEJK, ŽIROVNICA - »Meni se zdi čudno. Kaj pa če jima je kdo kaj naredil? Lahko da je bil še kakšen tretji tam, pa se ne ve? Kot sem jaz slišala, je bilo tam v četrtek zvečer pred hišo še skidano. Zelo čudno.«

Takšna in podobna ugibanja zadnje dni krožijo po Govejku nad Spodnjo Idrijo, kjer so zmrznjena v snegu pred hišo na naslovu Govejk 4 našli 50-letno Mihelo Jereb in njenega 80-letnega prijatelja Vinka iz Idrije. Kaj se je zgodilo, do včeraj niti policistom ni uspelo dognati. Policija prek tiskovnega predstavnika na PU Nova Gorica Deana Božnika sporoča le, da so bili o najdbi dveh oseb, ležečih v snegu, ki nista kazali znakov življenja, obveščeni v soboto ob 16.16.

»Po dosedanjih ugotovitvah njuna smrt ni posledica kaznivega dejanja,« so sprva pomirili, a takoj zatem o vsem skupaj sprožili nova ugibanja. »Drugih podrobnosti v tem trenutku širši javnosti še ne moremo podati, saj kriminalistična policija preverja dodatne okoliščine smrti obeh navedenih oseb,« je zapisal Božnik. Morda jim bodo na vsa odprta vprašanja odgovore dali rezultati sanitarne obdukcije.

Nista ležala skupaj

Povsem razumljivo je, da so takšni delni sklepi policije za Miheline in Vinkove domače zelo obremenilni. »Ni mi jasno, kaj je bilo,« se je v Mihelini domači hiši v Žirovnici, ki je od Govejka oddaljena kakšnih 10 minut vožnje, spraševala njena mama Zofka Jereb v družbi svaka Rudija Nicolettija. Prav Rudi je Mihelo in Vinka v soboto našel pred njeno hišo. Med pogovorom z nami se je spominjal, kako jo je še v četrtek klical in prosil, ali bi v petek lahko prišla pazit njegovega sina. Odgovorila mu je, da je še v Idriji (ura je bila okoli sedmih, pol osmih zvečer) ter da bo čez kakšno uro oziroma do devetih zvečer že v Žirovnici. A tistega večera je ni bilo. Prav tako k domačim ni prišla niti v petek zjutraj. Še več. Od četrtka zvečer je bil nedosegljiv tudi njen mobilni telefon. Sprva si pri njenih najbližjih sorodnikih (mami Zofki, očetu Ivanu ter sestrama Mojci in Jani) s tem niso preveč belili glave, nato pa jih je začelo skrbeti.

Pogled na hišo s ceste Foto: Igor Mali
Pogled na hišo s ceste Foto: Igor Mali


Zofka je v soboto Rudiju naročila, naj gre na Govejk preverit, ali je s hčerko vse v redu. In to je tudi storil. Z avtomobilom se je pripeljal do začetka dovoza do Miheline hiše, tam pa je ob cesti zagledal parkirano Vinkovo vozilo. Na njem je bil že kakšen centimeter snega.

Rudi se je peš odpravil do hiše pod glavno cesto, ki Idrijo povezuje z Žirmi. Ko smo se včeraj pripeljali, je bilo tam toliko snega, da se hiša skoraj ni videla, do nje pa tudi nismo mogli, saj je dostop še vedno preprečeval policijski trak.
Ko je torej Rudi v soboto stopal po poti, je kmalu naletel na grozljiv prizor: mrtva sta ležala na tleh, Mihela 15 metrov pred hišo na dovozni poti, pet metrov stran pa še Vinko. Rudi si ne zna predstavljati, kaj bi šlo lahko narobe. Nekaj metrov stran je na tleh našel njune stvari: »Kot da bi enemu padle na tla.« Med drugim tudi denarnico za kovančke, ki je bila že skoraj pokrita s snegom.
 

Dobra prijatelja

Da bi bila nesrečnika žrtvi zločina, ropa ali česa takega, je po mnenju Rudija in Miheline mame Zofke malo verjetno, saj je bila hiša zaklenjena, nikjer znakov kakega vloma. Skupaj razmišljata, da je Mihela tistega večera, preden bi jo Vinko pripeljal v Žirovnico, verjetno šla domov še kaj iskat, potem pa se je nekaj zgodilo.

»Da bi drug drugemu kaj slabega naredila, tudi ni mogoče,« je prepričana mama Zofka, saj sta Mihela in Vinko pomagala drug drugemu. Vinko, ki je Mihelo spoznal v enem od lokalov sredi Idrije, kjer je bila 50-letnica natakarica, je postoril marsikaj okoli hiše in v njej.Zofka je še povedala, da sta bila le prijatelja in da med njima ni bilo nič drugega: »Bil je zelo dosleden in v redu človek.« Morda bi Miheli lahko ponagajalo zdravje, saj je večkrat potožila, da jo boli pri srcu. Če bi ji takrat na pomoč priskočil Vinko in če bi se še ta zgrudil, bi potem najbrž skupaj obležala, sta ugibala.
Rudi in Zofka, Mihelin oče Ivan ter sestri Jana in Mojca zato upajo, da bo na vsa vprašanja dala odgovore policijska preiskava. Izgubili so namreč osebo, ki so jo vsi imeli zelo radi. »Bila je prijazna, nikoli ji ni bilo težko kaj pomagati. Vsi so jo oboževali,« je sklenila mati. 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije