USODEN ZDRS

FOTO: Gorenjec pred ženo padel v Sočo in umrl

Objavljeno 14. avgust 2019 07.19 | Posodobljeno 14. avgust 2019 07.19 | Piše: Boštjan Fon

Gorenjcu, star je bil 58 let, je med sprehodom ob Velikih koritih spodrsnilo na travi

Reševalci 58-letniku niso mogli več pomagati. FOTO: PGD Bovec
LEPENA – Sredi ponedeljkovega dopoldneva je bovški konec pretresla tragična nesreča turista. Zgodilo se je na območju enega slovenskih turističnih biserov, na predelu Velikih korit Soče nad Lepeno. Reka je tik nad Lepeno v stoletjih izdolbla okoli 750 metrov dolga korita, ki segajo v globino v sušnem predelu leta do 15 metrov globoko, ob večjem vodostaju pa jih Soča popolnoma poplavi.

image
Poleg gorskih reševalcev so na intervencijo odšli še člani Prostovoljnega gasilskega društva Bovec, reševalci medicinske stroke in policisti. FOTO: PGD Bovec

Ob koritih sta dve poti. Urejena turistična pot poteka vstran od njih in se jim približa šele na brvi na njihovi severni strani. Človeška radovednost, predvsem pa želja po doživetju lepote biserne Soče, je čisto ob njej tik nad koriti izhodila ozko in neoznačeno stezo. Ta je na par mestih zelo izpostavljena, domačini pa opozarjajo, da je teren zaradi vlažnosti precej spolzek. Ne pozabijo dodati, da steza nima prav nobene zaščitne ograde ali vsaj napete jeklenice, ob katero bi se lahko popotnik prijel ali zapel s kompletom za samovarovanje. Zato je lahko že vsak delno napačno postavljen korak usoden. Sprehod – sicer ni znano, po kateri poti – se je sprevrgel v tragedijo za 58-letnika z območja upravne enote Radovljica, tam je bil skupaj z ženo. Očitno mu je spodrsnilo na travi, poskušal se je uloviti, a je kljub temu omahnil čez previs v Sočo.

»Nesrečnik je po vsej verjetnosti stopil preblizu roba in mu je pri tem spodrsnilo,« je dejal Sašo Žgajnar s postaje GRS Bovec, ki je bila o nesreči nemudoma obveščena prek pristojnega regijskega operativno-komunikacijskega centra. Na intervencijo so poklicali še člane Prostovoljnega gasilskega društva Bovec, reševalce medicinske stroke in policiste. Vse v upanju, da bi padlega v soških koritih našli čim prej in mu lahko pomagali. »Žal moškemu, ko smo ga opazili pod vodo, nismo več mogli pomagati. Z vrvno tehniko smo ga potegnili na obrežje in predali pristojnim službam,« je še povedal bovški gorski reševalec. 
Deli s prijatelji