USODNO SREČANJE

En strel v glavo za 30 let zapora

Objavljeno 13. avgust 2019 19.25 | Posodobljeno 13. avgust 2019 19.25 | Piše: Boštjan Celeci

Mervan Šljivar se je poslavil od svobode. Pritožil se bo na vrhovno sodišče.

Rambu je vzel življenje nekdanji prijatelj.
LJUBLJANA – Mesec in par dni je v priporu v veliki negotovosti živel 38-letni Mervan Šljivar; toliko časa je namreč takrat minilo, odkar je v njegovi zgodbi potekala pritožbena seja ljubljanskega višjega sodišča. Glede njegove usode je obstajalo nekaj možnosti; najbolj idealna zanj bi bila, če bi ga višji sodniki oprostili, v tem primeru bi smel zapustiti Povšetovo in oditi na prostost, najbolj fatalna pa potrditev prvostopenjske sodbe. In zgodilo se je ravno to. »Prejeli smo sodbo višjega sodišča, s katero je zavrnilo pritožbo kot neutemeljeno in obtoženemu potrdilo izrečeno 30-letno kazen zapora,« je sporočila vodja pristojnega tožilstva dr. Katarina Bergant.

5 let bo minilo od umora Cazinskega Ramba.

Likvidiral nekdanjega prijatelja

Tričlanski senat višjih sodnikov (Katarina Turk Lukan, Maja Baškovič in Igor Mokorel) je namreč v celoti pritrdil ljubljanski okrožni kolegici Vesni Podjed, ki je Šljivarja januarja obsodila na najstrožjo možno kazen po naši zakonodaji.

image
Šljivar je višje sodnike prosil, naj razsodijo pošteno, in zdaj so mu sporočili, kako so se odločili. FOTO: IGOR MALI
Slovenija je od bosanskih pravosodnih organov prevzela kazenski pregon za Šljivarja, obtožba ga je bremenila, da je v noči na 14. september 2014 v lokalu Gold v Ostrožcu pri Cazinu iz brezobzirnega maščevanja umoril Nedžada Kličića, imenovanega Krajiški oziroma Cazinski Rambo. Šljivar je vztrajal, da s tem dejanjem ni imel ničesar in da ga usodne noči ni bilo v tem lokalu. Obtožba pa ga je bremenila, da je v Gold prišel skupaj s pomagači Harisom Gredljem, Sabahudinom Ikeljićem, Draganom Pavlovićem in Mehmedom Rekićem, stopil do nekdanjega prijatelja Nedžada ter mu z natančno odmerjenim strelom v glavo iz pištole vzel življenje. Razlog za tako okrutno dejanje: bila naj bi sprta, posredi naj bi bili tudi neki dolgovi.

Šljivar je potem postal nedosegljiv bosanski roki pravice, Bosancem pa so zaradi sodelovanja pri umoru sodili v domovini in odnesli so jo s precej milimi kaznimi, od slabih treh do šest let zapora. V bosanskem postopku so obremenjevali Šljivarja, češ da je bil ravno on pobudnik Kličićeve likvidacije in njen glavni izvršitelj. Ko pa so jih prek videokonference zasliševali na ljubljanskem sojenju Šljivarju, se dogodkov v lokalu Gold niso hoteli več spominjati oziroma so pripominjali, da bi se lahko z govorjenjem spravili v težave.

Oprostili so ga poskusa uboja na Fužinah in takoj priprli zaradi umora v Bosni.


Tožilstvo je sodišče prepričalo, da je Šljivar zares umoril Kličiča, ob izreku okrožne sodbe pa je iz ust matere umorjenega bruhnil krik: »Morilec!« Tudi Kličićev oče ga je označil za kriminalca, kazen za sinovega morilca pa pokomentiral z besedami: »Trideset let zapora je primerna kazen, toda če vprašate mene, jaz bi mu glavo odrobil.«

Več let se je sicer zdelo, da je Šljivar, ki je živel v Dolu pri Ljubljani, varen pred bosansko roko pravice, toda januarja 2016 se je na ljubljanskih Fužinah zapletel v strelski obračun, sprva je bil zaradi poskusa uboja Fadila Ferhatovića obsojen na šest let zapora, v ponovljenem postopku pa oproščen. Oprostilko so mu na okrožnem sodišču v Ljubljani izrekli januarja 2017, ko je tudi izvedel, da ne more na svobodo, saj je zanj že uveden pripor zaradi umora Cazinskega Ramba.

Ali je s sodbo višjega sodišča zapečatenih 30 let nadaljnjega življenja Mervana Šljivarja? Ne nujno, ker je bil obsojen na 30 let zapora, ima na voljo še eno redno pravno sredstvo, to pa je pritožba na vrhovno sodišče.
Deli s prijatelji