PO STRELSKEM POHODU V IZOLI

Dva ubita, ranjeni toži državo

Objavljeno 30. november 2019 09.45 | Posodobljeno 30. november 2019 10.04 | Piše: Boštjan Celec

Ljubo Patricij Krajnc nad policijo zaradi poškodbe na delovnem mestu. Med morilskim pohodom v izolski bolnišnici ga je ustrelil Darko Gregorič.

Policist Žnidarčič je v bolnišnico prišel službeno in umrl pod streli pobesnelega Gregoriča. FOTO: Marko Feist
Ljubo Patricij Krajnc toži ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) oziroma policijo, terja pa odškodnino zaradi poškodbe pri delu. Na spletni strani delovnega sodišča v Ljubljani je objavljen podatek o 79.333 evrih tožbenega zahtevka. Krajnc je sicer izolski policist, ki je imel 22. avgusta 2016 ogromno srečo, da je preživel strelski pohod pobesnelega 70-letnega Darka Gregoriča v izolski bolnišnici in pred njo.

Umoril zdravnika in policista

image
Policist Žnidarčič je v bolnišnico prišel službeno in umrl pod streli pobesnelega Gregoriča. FOTO: Marko Feist
Tistega ponedeljka okrog 15. ure je bil Krajnc v patrulji s kolegom Danijelom Zagorcem, poklicali so ju na intervencijo v bolnišnico, v kateri naj bi torej odjeknili streli, OKC pa ju je seznanil z opisom osumljenčevega vozila (srebrni chevrolet aveo). Krajnc tedaj še ni vedel za grozljive razsežnosti dogodka, še manj je slutil, da bo med intervencijo hudo ranjen.
Gregorič je prišel na okulistični pregled, po prihodu iz ordinacije pa se je začel razburjati. Do njega je stopil 36-letni urolog Luis Guillermo Martinez Bustamante, mehiški in slovenski državljan ter oče dveh otrok. Besnečega možakarja je poskušal pomiriti. V tistem pa je Gregorič izvlekel pištolo in začel streljati proti njemu. Nesrečni zdravnik je poskušal pobegniti, a je bilo prepozno, 70-letnik je v njegovo glavo in prsni koš izstrelil smrtonosni krogli.
59 tisoč evrov zahteva zaradi nepremoženjske škode.

Zavladala je vsesplošna panika, ljudje so brezglavo bežali in iskali zavetje, Gregorič pa se je napotil proti izhodu. Zagledal je prometnega policista Iva Žnidarčiča, ki je v bolnišnico prišel po poškodbeni list za udeleženca neke prometne nesreče. Hladnokrvno je pomeril tudi v njega in ga umoril.

image
Zdravnik Bustamante je poskušal pomiriti 70-letnika, ta pa ga je ustrelil. FOTO: Boris Šuligoj
Dvojni morilec je nato zapustil bolnišnico, pred njo sedel na klopco in za nekaj minut občemel. Po pripovedovanju priče je nekaj vzel iz vrečke, videti je bilo, kot bi imel še eno pištolo, nato pa vstal, se odpravil na parkirišče do svojega avtomobila, sedel vanj in prevozil nekaj metrov.

Medtem sta na prizorišče prispela policista Krajnc in Zagorac. Ko je Krajnc stopil do avea, da bi z voznikom opravil identifikacijski postopek, so znova odjeknili streli, Gregorič je namreč iz avta začel streljati proti njemu. Izolan se spominja grozovitega strahu, da bo izgubil življenje, saj ga je strelec zadel v roko in pod pazduho, ta krogla mu je prestrelila pljuča. Z Zagorcem sta nato odgovorila na napad in Darka Gregoriča ustrelila.

Zavarovalnica mu je že plačala

Obravnava v Krajnčevi tožbi je stekla pred ljubljansko delovno sodnico Gordano Skočič, pred katero je prišel s svojim odvetnikom Francijem Matozom. V tožbi opisuje, kako hude čase je preživljal in še vedno preživlja zaradi tragedije v Izoli. Zavarovalnica Triglav, pri kateri ima MNZ zavarovano splošno odgovornost, mu je nesporni del odškodnine že izplačala, in sicer nekaj manj kot 44.000 evrov.
Zgrabil ga je strahovit strah, da bo izgubil življenje.

image
Gregoriča so ustavile šele policijske krogle. FOTO: Boris Šuligoj
Delodajalec je po zakonu dolžan delavcu, ki je utrpel škodo pri delu ali v zvezi z delom, povrniti vso nastalo škodo. Ta pa je bila po prepričanju izolskega policista ter njegovega odvetnika neprimerno večja od zavarovalničnega izplačila, zato se je torej odločil, da bo poskusil razliko do po njegovem pravične odškodnine izterjati od delodajalca.
To zahteva zaradi nepremoženjske škode: pretrpljenih telesnih bolečin in nevšečnosti med zdravljenjem, preživetega strahu, zmanjšanja življenjskih aktivnosti in skaženosti (brazgotin). Utrpel pa naj bi tudi precejšnjo premoženjsko škodo (tuja pomoč in nega, potni stroški, stroški zdraviliškega zdravljenja in izgubljeni zaslužek).

Sedem dni je bil hospitaliziran, pozneje se je moral večkrat zdraviti v zdravilišču. Po prihodu iz bolnišnice je še nekaj časa potreboval pomoč pri oblačenju, osebni higieni, pripravi hrane, prenašanju raznih predmetov, zatrjuje v tožbi.

Toži tudi Zagorac

image
V ponedeljek popoldne se je odpravil na morilski pohod v izolsko bolnišnico. FOTO: Boris Šuligoj
In kako je s Krajncem danes? Še vedno je na bolniški, zdravljenja še ni končal. Državna odvetnica Anamarija Zajc Kovačič je z njim pred tričlanskim senatom sodnice Skočičeve sklenila sodno poravnavo. Po tej se odvetniki države strinjajo, da mu pripada odškodnina zaradi izgube dohodka, njegova plača je namreč slabša, odkar je na bolniški. Za nazaj mu bodo plačali 15.200 evrov razlike v plači ter 800 evrov dodatka za tujo nego in pomoč; od zdaj pa bo dobival 400 evrov na mesec, vse dokler se ne vrne na delovno mesto.

Odvetnik je zato spremenil odškodninski zahtevek, njegov klient zaradi premoženjske škode od MNZ zahteva še 1200 evrov (potni stroški in stroški zdraviliškega zdravljenja), zaradi nepremoženjske škode pa 59.000 evrov. A državno odvetništvo se bo o tem delu zahtevka izjasnilo šele potem, ko bodo svoje opravili sodni izvedenci medicinske stroke. Njihove storitve bo moral plačati Krajnc, 1200 evrov bo samo predujem.

Po naših informacijah pa MNZ za odškodnino toži tudi policist Zagorac – zaradi duševnih bolečin. Narok na delovni sodniji še ni razpisan.

Odlikovana za hrabrost
Policija je Krajncu in Zagorcu podelila medaljo za hrabrost. Zablokirala sta izhod s parkirišča bolnišnice, a sta ugotovila, da poskušata odpeljati dva podobna avtomobila. Nista pa kajpak vedela, v katerem sedi oboroženi Gregorič. V hipu je padla odločitev, da vsak stopi k enemu od vozil. Ko je Krajnc stopil proti chevroletu, je začel voznik skozi odprto okno streljati nanj. Skupaj sta ga onesposobila. »Razmišljaš, kaj bi lahko naredil bolje, da ne bi bilo tako hudih posledic, pa tudi da si pomagal, da se ni zgodilo še kaj hujšega. V tistem trenutku nisem razmišljal o tem, da je morda ogroženo tudi moje življenje. Imaš opremo, znanje, zavedaš se, da je tvegana situacija. Ko pa se po taki akciji umiriš, pride za tabo,« je dejal Zagorac.
Deli s prijatelji