Družinska tragedija pretresla Slovenijo: Andrej ga je pokončal s sekiro

Andrej Vrščaj obdolžen umora 69-letnega soseda Vinka Pekliča. Zločin se je februarja zgodil sredi Polzele.
Fotografija: Andrej Vrščaj je za zdaj, ker obtožnica še ni pravnomočna, obdolžen umora.
Odpri galerijo
Andrej Vrščaj je za zdaj, ker obtožnica še ni pravnomočna, obdolžen umora.

Kot so potrdili na celjskem okrožnem državnem tožilstvu, sta mesec na celjsko okrožno sodišče vložili obtožnico zoper 43-letnega Andreja Vrščaja, ki je obdolžen umora 69-letnega soseda Vinka Pekliča, ta je prijateljeval z njegovo mamo. Nanj se je spravil s sekiro in ga večkrat tako močno udaril po glavi, da je nesrečni Vinko zaradi hudih poškodb izdihnil še pred prihodom reševalcev.

Družinska tragedija je na prvi februarski dan močno pretresla krajane Polzele, mnogi še danes ne morejo verjeti, kaj se je spletlo v glavi 43-letnega Andreja, da je dvignil roko nad Vinka, s katerim sta se dolgo poznala, saj je ta večkrat prišel v njihovo hišo in njegovi mami pomagal pri različnih opravilih. Kot je dva dni po tragediji povedal Aleš Slapnik, pomočnik vodje sektorja Kriminalistične policije na Policijski upravi Celje, je na operativno-komunikacijski center malo po 13. uri prva poklicala soseda osumljenega Vrščaja in povedala, da se je na vrtu sosedove hiše zgodilo nasilno dejanje. Na Polzelo so nemudoma odhiteli policisti in kriminalisti, ki so z zbiranjem informacij in opravljenimi pogovori ugotovili, da je bil 69-letni Peklič žrtev kaznivega dejanja.

Mami zlomil roko

Kraj zločina na Pozeli FOTO: Mojca Marot
Kraj zločina na Pozeli FOTO: Mojca Marot
Usodnega dne je osumljenčevi mami na vrtu hiše pomagal pri spravilu drv. »V času kosila je osumljeni starejšega soseda nagovoril, da so šli skupaj na vrt, kjer so pred tem sekali drva. Tam je med njima izbruhnil spor, pri čemer je poskušal osumljenec obračunati s sosedom. V prepir se je vmešala tudi osumljenčeva mama, ki jo je sin tako močno odrinil, da je padla in si zlomila roko. Takoj zatem je pograbil sekiro in z njo večkrat močno udaril soseda po glavi, tako da je ta na kraju dogodka umrl zaradi poškodb. Hip zatem je že sedel v avto in se s kraja dejanja odpeljal v smeri proti Velenju, mi pa smo za njim sprožili iskalno akcijo,« je pred dobrimi tremi meseci na tiskovni konferenci pojasnjeval Slapnik.

Povedal je še, da so jih že ob 16.30 istega dne avstrijski kolegi v Pliberku obvestili, da imajo tamkajšnji policisti v postopku nekoga, ki trdi, da je v Sloveniji nekoga ubil. Osumljeni Vrščaj se je namreč pripeljal do nekega domačina v Avstriji in ga prosil, ali lahko pokliče policiste, češ da je povzročil prometno nesrečo, in celo opozoril na poškodbo, ki je na vozilu nastala, ko je ob tem, ko je zapeljal s parkirnega prostora na Polzeli, zadel sosedov avto. »Ko so policisti res prišli, jim je v brezhibni nemščini (rojen je bil namreč v Nemčiji, op. p.) razložil, kaj je storil in policisti so pri naših seveda preverili, ali morda koga iščejo zaradi navedenega kaznivega dejanja. In izkazalo se je, da je Vrščaj govoril resnico, zato so ga avstrijski policisti pridržali in ga pozno zvečer na mejnem prehodu Holmec predali našim možem v modrem.

Zvonil pri sosedih

Kot je še znano, je osumljeni živel z mamo v isti hiši, a ga nikoli prej niso obravnavali zaradi nasilnih dejanj niti zaradi prekrškov. Vse, kar je zabeleženo o njem v policijski kartoteki, je, da je pred petimi leti nekaj dni veljal za pogrešanega, saj je odšel neznano kam, a se je domov vrnil sam. Pred tremi leti naj bi sosede, tako je še razkril Aleš Slapnik, vznemirjal in nadlegoval s tem, ko je pritiskal na njihove zvonce v blokih. Čeprav so kriminalisti sprva kolebali, ali bodo zoper Vrščaja podali kazensko ovadbo za uboj ali umor, se je tožilstvo po opravljeni preiskavi očitno odločilo, da je v tem primeru šlo za umor. Če bo Vrščaja tudi sodišče spoznalo za krivega, mu grozi do 30 let zapora, kar je najvišja predpisana kazen za tovrstno najhujše kaznivo dejanje pri nas. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije