POVOZIL PEŠKO

Dostava s tragičnim koncem

Objavljeno 01. december 2019 10.30 | Posodobljeno 01. december 2019 10.30 | Piše: Boštjan Fon

Tovornjak s trgovskim blagom je v Novem svetu do smrti povozil peško.

Po naših podatkih se je nesreča zgodila na enem od parkirišč v škofjeloškem blokovskem naselju Novi Svet. FOTO: Špela Ankele
Pri pregledu seznama prometnih nesreč, ki so se zgodile kot posledica vožnje tovornjakov ali večjih kombiniranih vozil v vzvratno smer, lahko najdemo precej takih, ki so se končale tragično, kadar je bil udeležen pešec. Zakon o pravilih cestnega prometa o tem vozniškem manevru pove, da je dovoljen le na kratki razdalji, pri tem pa je treba upoštevati, da je takšna vožnja prepovedana, kadar bi voznik lahko ogrozil drugega udeleženca cestnega prometa.

Motorna vozila, na katerih je zaradi konstrukcije vozila vozniku omogočen pogled na dogajanje za vozilom le s pogledom v vzvratna ogledala, morajo imeti na zadnji strani vozila poleg bele luči vgrajeno napravo za dajanje zvočnega znaka, ki se vklopi z vklopom prestave za vzvratno vožnjo. Tako teoretično zvokovni signal opozori posameznika za vozilom na premik, toda večkrat, predvsem na omejenih ali ozkih območjih, kjer poteka promet, pešec enostavno nima, kljub slišanemu opozorilu, možnosti poiskati pot na varno.
9 ljudi je letos že umrlo na gorenjskih cestah.

Ena teh tragičnih zgodb se je pripetila včeraj zjutraj v Škofji Loki, na mestnem območju, ki mu občani pravijo Novi svet. »Okoliščine kažejo, da se je nesreča zgodila na parkirišču, ko je voznik tovornega vozila izvajal premik in pri tem trčil v starejšo peško. Zaradi poškodb je umrla na kraju dogodka,« so sporočili s PU Kranj, ki je obravnavala jutranjo nesrečo. Ta je zahtevala deveto smrtno žrtev na gorenjskih cestah v letošnjem letu. Naši viri so nam zaupali, da se je pripetila na zadnjem delu Mercatorjevega marketa Novi svet.

Zjutraj je šofer dostavnega tovornjaka, ki ne spada v poslovni sistem tega trgovskega sistema, za trgovino, ki je odprta samo dopoldne, pripeljal naročeno robo. Zložil jo je v skladišče in se nameraval odpeljati naprej, a je moral najprej zapeljati vzvratno, pri tem pa je spregledal peško, ki je bila v tistem za dostavnim tovornjakom. Trčil je vanjo, ženska pa je pri tem utrpela tako hude poškodbe, da je umrla.

Na Gorenjskem slabša varnost
V letu 2018 je na Gorenjskem za posledicami prometnih nesreč umrlo šest ljudi, letos pa že devet, kar je precejšnje zmanjšanje prometne varnosti sodeč po sicer suhoparni statistiki. Da gre res za višanje črnih številk, povedo tudi drugi podatki. Letos so gorenjski policisti obravnavali 1641 prometnih nesreč, 73 več kot leto poprej, pa do konca leta 2019 manjka še dober mesec. Tudi hudo poškodovanih oseb – 88, je letos več kot leta 2018, ko jih je bilo 75. Eden manj kot sto je bilo voznikov, ki so prometno nesrečo povzročili pod vplivom alkohola, spet več kot leto poprej. Do zdaj je napihalo 1130 udeležencev v prometu na gorenjskih cestah, več kot dve stotniji pa jih je bilo ob kontroli mož v modrem pozitivnih na teste za prepovedane droge.
Deli s prijatelji