SOJENJE

Domnevni ropar nosil topit zlato

Objavljeno 20. september 2019 16.59 | Posodobljeno 20. september 2019 16.59 | Piše: Mojca Marot

Anže Jelen je večkrat prinesel zlatnino Antonu Vebru, ki se ukvarja s pretapljanjem nakita.

Tudi včeraj so na celjskem sodišču zasliševali priče, ki so tako in drugače povezane z Anžetom Jelenom. FOTO: Mojca Marot
CELJE – Na sojenju Anžetu Jelenu so tudi včeraj zasliševali priče. Najprej je v sodno dvorano stopil Nejc Jelen, brat obtoženega Anžeta, ki mu obtožnica očita sodelovanje pri štirih odmevnih ropih na Celjskem ter da naj bi bil vodja hudodelske združbe, ki se je združila zato, da bi ropali pri premožnejših družinah in si protipravno prilastili denar in vrednejše predmete.

Nejc Jelen meni, da njegov brat ni bil vodja hudodelske združbe in da na nikakršen način ni povezan z rečmi, ki se mu očitajo. O tem naj bi večkrat vprašal brata, a mu je ta zatrdil, da ni nič kriv. Na vprašanje sodnice, ali ve, kako se je preživljal njegov brat, je Nejc dejal, da je potem, ko se je vrnil iz Amerike, kjer naj bi delal v proizvodnji, opravljal priložnostna dela. Vmes je še pripomnil, da je vse skupaj konstrukt, ki so ga Jelenu namestili, in da se družini dela velika krivica.

»Ko berem članke o tem, kaj se je dogajalo, vam povem, da je to groza,« je dejal Nejc. Ko ga je sodnica vprašala, ali mu je kdo rekel, čemu bi bratu to naprtili, je odgovoril, da so se vsi obrnili proti njemu ter da za tem verjetno stoji Denis Mihalić in da so se vsi dogovorili, da bodo njegovega brata potunkali. »Kako pa je vaš brat poznal Denisa?« je zanimalo sodnico. »Spoznala naj bi se prek Robija Smrguta, ki je bil tudi v zaporu, pozneje naj bi mu prodal avto,« je dejal.
Brat obtoženega je prepričan, da so se vsi obrnili proti Anžetu, da bi ga zašili.


Zaslišan je bil tudi Antonio Štruc, dobri prijatelj Anžeta Jelena, kot je dejal sam. Razlagal je, da sta bila na dan, ko se je zgodil eden od ropov, z Anžetom na Polzeli in pozneje v lokalu Čuk v Velenju, a je v preiskavi tisti dan opisoval drugače kot včeraj. Na prostor za priče je stopila tudi Almira Zornić, ki je bila v času, ko so bili izvedeni ropi, še dekle Anžeta Jelena, a nista več v partnerski zvezi. Povedala je, da sta bila z Anžetom pri Čuku v Velenju tudi 8. februarja, kar pa je dan po ropu v Škalah pri Velenju.

Slednji se je namreč zgodil 7. februarja v večernih urah. Na vprašanje sodnice, kako ve, da je bil ravno 8. februar, pa je dejala, da je preverjala SMS-sporočila. Na vprašanje, čemu jih je pregledovala, je Zornićeva povedala, da je iskala dokaz, da sta bila z Anžetom tisti dan res skupaj. Policistoma v preiskavi pa je dejala, da se je pogovarjala tudi z Anžetovim odvetnikom in da sta skupaj pregledala vse dokumente.

Na sodničino vprašanje, ali so zanjo SMS-sporočila dokumenti, pa je zgolj skomignila. Sodišče je zaslišalo tudi Antona Vebra, ki se ukvarja s pretapljanjem zlatega nakita v granule. Ta je dejal, da je Anže Jelen k njemu vsaj dvakrat prinesel zlati nakit, a da ni vedel, da gre za domnevnega roparja, saj strank ne preverja. Da gre zanj, je izvedel šele, ko je prejel vabilo na sodišče. 
Deli s prijatelji