Domnevne nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme preiskujejo kriminalisti

Policija že od začetka meseca intenzivno zbira informacije, od danes pa tudi NPU vodi predkazenski postopek.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

Preiskavo sumov nepravilnosti pri nakupu zaščitne opreme, ki je od začetka meseca intenzivno potekala na policiji, je danes prevzel Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ki je uvedel predkazenski postopek. Preiskavo vodijo prednostno, že danes so opravili več razgovorov in zasegli poslovno dokumentacijo, so sporočili z Generalne policijske uprave.

NPU je zadevo prevzel na podlagi preteklega aktivnega zbiranja informacij o posameznih primerih nabave zaščitnih sredstev in »v četrtek razkritih novih dejstev«, pri tem pa obravnava tako primere, ki jih je zaznal sam, kot tudi tiste, ki so bili izpostavljeni v medijih.

V predkazenskem postopku preiskujejo razloge za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje proti uradni dolžnosti, javnim pooblastilom in javnim sredstvom. Pri tem zbirajo obvestila in poslovno dokumentacijo ter izvajajo ostale aktivnosti z namenom dokazovanja kaznivega dejanja.

Preiskavo vodijo prednostno, tako kot tudi ostale primere, pri katerih obstaja sum, da si želijo storilci pridobiti protipravno premoženjsko korist z izkoriščanjem aktualnih razmer. V okviru preiskave se je NPU že povezal z nekaterimi drugimi državnimi organi z namenom izmenjave podatkov in nadaljnjega dela, med drugim tudi z državnim tožilstvom. Policija pa poleg tega preverja in spremlja tudi druge posle pri dobavi zaščitne opreme.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije