Divjanje po cesti se je končalo tragično

Destaniju 6, Ademiju 2 leti in pol zapora. Nesrečo povzročila z divjanjem in vožnjo vštric.
Fotografija: Trčenje je bilo usodno za Jordana Latasa. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Trčenje je bilo usodno za Jordana Latasa. FOTO: Igor Mali

Zaradi povzročitve prometne nesreče, v kateri je 13. septembra 2014 na Viru pri Domžalah umrl 22-letni domačin Jordan Latas, bo Elbasan Destani v zaporu prestal šest let, Ardit Ademi pa dve leti in pol.

Latas je tistega dne okoli 15.40 s hondo civic zapeljal s parkirišča nasproti trgovine Tuš na Viru levo na prednostno Papirniško cesto, ko sta po njej pridivjala Destani in Ademi. Takrat je strahovito počilo. Destani je z audijem A6 silovito trčil v hondo, ki jo je odbilo v hidrant, prometni znak in betonsko ograjo bližnje hiše, jo dvignilo v zrak, nakar je spet zadela Destanijev avto. Za voznika Latasa je bilo trčenje usodno.

Elabasan Destani. Obtožena sta se zagovarjala, da sta bila pred tem res v istem lokalu, a ne skupaj, saj sta se poznala le na videz. FOTO: Marko Feist
Elabasan Destani. Obtožena sta se zagovarjala, da sta bila pred tem res v istem lokalu, a ne skupaj, saj sta se poznala le na videz. FOTO: Marko Feist
Čeprav sta obtožena zanikala, je sodišče pritrdilo tožilki, da sta med seboj tekmovala, kdo je hitrejši. Po ugotovitvah dveh izvedencev je Destani na odseku z omejitvijo 50 kilometrov na uro vozil najmanj 160. Čeprav Ademijeve hitrosti nista mogla izračunati, sta upoštevaje izjave prič o skoraj vzporedni vožnji potrdila, da je tudi on vozil približno enako hitro.

V času trčenja je bil Destani na levem voznem pasu, ki je namenjen vozilom iz nasprotne smeri, in je že vsaj 300 metrov pred nesrečo vozil vzporedno z audijem A4, ki ga je pravilno po svojem voznem pasu vozil Ademi.

Sodišče je oba obdolžena obsodilo naklepnega kaznivega dejanja nevarne vožnje, ne pa milejšega kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, kot je sodišče poskušala prepričati obramba. Tožilstvo je po poročanju Dnevnika za Destanija predlagalo devet let zapora, za Ademija pol leta manj, a je nato sodišče Destaniju izreklo šest let, Ademiju pa dve leti in pol, ker je slednji po mnenju sodišča kaznivo dejanje storil v milejši obliki, za katero je zagrožena zaporna kazen do treh let.


Ardit Ademi FOTO: Igor Mali
Ardit Ademi FOTO: Igor Mali
Upoštevali so namreč, da je bil Destani tisti, ki je trčil v hondo in zaradi katerega je Latas izgubil življenje.

Po drugi strani so pri odmeri kazni (zagroženo je do 12 let zapora) upoštevali časovno oddaljenost od dogodka in to, da ima zdaj Destani urejeno življenje (zaposlitev, družino).

Če bo sodba obstala na višjem sodišču, oba čaka tudi stranska kazen prepoved vožnje motornega vozila B-kategorije: dveletna za Destanija in poldrugo leto za Ademija, ki je poklicni voznik. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije