JUNAK

Dijak Matic rešil 12 življenj

18-letni Matic Majcen je prvi zaslišal pokanje in takoj prebudil očeta Janka.
Fotografija: Matic Majcen je hitro reagiral, ko je slišal pokanje.
Odpri galerijo
Matic Majcen je hitro reagiral, ko je slišal pokanje.

VELIKA NEDELJA – Požar, ki je v noči na sredo, menda zaradi dotrajanosti dimnika, zajel večstanovanjski objekt v središču Velike Nedelje, je na glavo postavil življenje dvanajstim ljudem, med njimi nosečnici, nepokretenemu moškemu in srednješolcu, Mariji Š., Janku M., Otiliji M., Maticu M., Mariji L., Marti M., Ivanu M., Mileni M., Francu A., Dragici Š., Štefanu R. in Svetlani K., deloma pa tudi Jelki J., ki sicer živi na Hrvaškem, tukaj pa dostikrat ostane pri sestri Mileni. V nekaj minutah so ostali brez vsega, kar so imeli, lahko so bili veseli le, da so preživeli.

Rešil jih je najmlajši stanovalec

Stanovalci poslopja, imenovanega Marof, v lasti cerkvenega križnega reda, v katerem je bilo sedem stanovanj, za katera so plačevali najemnino, so po včerajšnji, le težko prespani noči strnili spomine. Da tragedija ni hujša, se vsi zahvaljujejo najmlajšemu sostanovalcu, 18-letnemu Maticu Majcnu, ki se je prav v trenutku, ko je zagorelo, vrnil iz gostišča, kjer je bil s prijatelji na pijači. Slišal naj bi nekakšno pokanje.

Marija Lah in Janko Majcen
Marija Lah in Janko Majcen

»Takoj me je zbudil in šel sem na hodnik pogledat, kaj se dogaja. Prebudil sem tudi soseda in ga vprašal, ali je pri njem kaj narobe, ker da močno poka. Rekel je, da nič, a takrat sem z druge strani že zagledal ogenj. Med kričanjem, da naj bežijo ven, sem se nekoliko oblekel in s svojim avtom oddrvel teh nekaj deset metrov do gasilskega doma. Tam sem pustil avto, da pred stavbo ne bi zgorel, in se pripeljal z gasilskim. V tem času so začeli prihajati tudi drugi gasilci in najprej smo rešili ljudi, nato pa začeli gasiti. Ogenj je že zajel vso stavbo in plameni so bili visoki več metrov. Borili smo se, kolikor se je pač dalo, in na koncu smo lahko veseli, da smo vsi živi in zdravi,« nam je razlagal stanovalec in gasilec Janko Majcen. S solznimi očmi je dodal, da so s sinom, partnerico in mamo – živeli so v prvem nadstropju – ostali brez vsega, kar so ustvarjali več kot 20 let. Zdaj si morajo poiskati drugo stanovanje, nekaj pa jim bo pomagala tudi šola, kjer naj bi zbirali za Matica.

Iščejo nadomestna stanovanja

Pogovarjali smo se tudi s sekretarko KS Velika Nedelja, ki šteje okoli 2300 prebivalcev, Matko Majcen. Tudi sama je nekoč živela v Marofu, zadnjih nekaj let pa stanuje v bloku na drugem koncu vasi. Noč je bila po njenih besedah izjemno dramatična, takoj ko je videla plamen nad vasjo, je pobrala nekaj oblačil, ker je slišala, da je mama bežala iz stanovanja slabo oblečena: »Odnesla sem ji bundo in čevlje, pozneje pa je pri meni prespala.«

Stanovalce so reševali skozi okna. FOTO: PGD Velika Nedelja
Stanovalce so reševali skozi okna. FOTO: PGD Velika Nedelja

Marija Lah je dodala, da »česa takega ni nikoli doživela in te noči ne bo pozabila nikdar v življenju«.

Občina Ormož skupaj s tamkajšnjim CSD že išče rešitve, k akciji pa so pozvali tudi v društvu Humanitarček, ki zbira predvsem hrano in druge najnujnejše potrebščine. Tudi OZ RK Ormož je pogorelcem omogočil, da so si nakupili nekaj najnujnejših stvari, in še naprej jim bo stal ob strani ter pomagal pri zbiranju pomoči. »Seveda mora občina takoj pomagati. S centrom za socialno delo smo danes imeli sestanek. Stanovalcem bomo poiskali nadomestna stanovanja. Za zdaj razpolagamo s tremi stanovanji v Ormožu in na Humu, kamor stanovalce lahko že namestimo. Nekaj starejših, ki so sami, pa bomo poskušali namestiti v dom starejših občanov,« nam je včeraj povedal ormoški župan Alojz Sok.

Stavba je v lasti Križniškega reda, ki denarja za obnovo nima, stanovalci pa so plačevali nizko najemnino. Hiša zaradi tega niti ni bila zavarovana, zato si lastniki ne morejo obetati odškodnine za škodo. Izvedeli smo, da je ne bodo obnavljali, temveč pogorišče menda zravnali z zemljo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije