TRAGEDIJA NA KRVAVCU

Deskar pred dekletovimi očmi zgrmel v prepad

Objavljeno 19. februar 2019 20.32 | Posodobljeno 19. februar 2019 20.34 | Piše: Tina Horvat

Ko sta na Krvavcu občudovala prelep razgled, Hrvat izgubil desko. Ob iskanju je z Velikega Zvoha padel 600 metrov globoko v dolino Kokre.

O tragediji na vrhu Zvoha so naslednji dan nemo pričale le še stopinje nesrečnega fanta in njegovega dekleta. FOTO: RTC Krvavec
CERKLJE NA GORENJSKEM, KOKRA – Lepa nedelja je na slovenska smučišča privabila ogromno ljubiteljev zimskih radosti. Med njimi mlad parček iz Hrvaške, fanta in dekle, ki sta se odločila za deskanje na Krvavcu. A žal se je njuna smučarska in ljubezenska pravljica končala tragično. Nesrečnik je okoli pol druge ure zdrsnil po zaledenelem območju in se ubil. Na vrhu Zvoha mu je namreč proti dolini Kokre ušla snežna deska, on pa se je za njo podal v 600-metrsko prepadno steno.

V deskarskih čevljih v steno

image
Veliki Zvoh s Storžičem in Triglavom v ozadju je izjemna razgledna točka. FOTO: RTC Krvavec
Veliki Zvoh je poleti priljubljena izletniška točka in tudi pozimi ob lepih dnevih se nabere veliko smučarjev, ki se želijo pred spustom v dolino malo spočiti in se naužiti prelepih razgledov po bližnjih Grintovcih. Kot smo izvedeli od naših neuradnih virov, sta se na vrhu Krvavca za kratek čas pomudila tudi nesrečni Hrvat in njegovo dekle. Najbrž sta uživala v prelepem sončnem vremenu in občudovala bližnje gore, ko je snežna deska zdrsnila v globino. Bila sta nekaj deset metrov od vrha žičnice, ki smučarje pripelje tik pod vrh Velikega Zvoha (1971 m), v bližini jezera, ki je namenjeno umetnemu zasneževanju smučišča. Ker se gora na zahodno stran, proti Kalški gori in Kalškemu grebenu ter proti Roblekovemu kotu in dolini Kokre spušča v večstometrskem prepadu, so na vrhu postavili visoko jekleno ograjo. Kdo ve, zakaj se je nesrečni Hrvat kljub ograji podal v strmo in prepadno območje v deskarskih čevljih. Potem ko mu je ušla snežna deska, se je deskar namreč napotil skozi ograjo – ta je visoka okoli dva metra – in se začel spuščati v globino. Kot so sporočili s policije, »je zapustil zavarovano območje smučišča in šel iskat desko, pri peš spuščanju po zelo spolzki in strmi snežni grapi pa je zdrsnil čez prepadno steno in zaradi poškodb umrl. Okoliščine ne kažejo na tujo krivdo.« Pojasnili so tudi, da ne gre za smučarsko, ampak za gorsko nesrečo.

600 metrov globoko je zdrsnil in obležal mrtev.

Dekle v šoku

Deskarjeva partnerica se je, popolnoma pretresena zaradi padca, spustila po smučišču nazaj in obvestila odgovorne službe. Od očividcev smo izvedeli, da je bila v šoku in so ji morali v dolino pomagati policisti. Ponesrečenec je po zdrsu obležal 600 metrov nižje, na območju Roblekovega kota Pod lojtro. Negibnega je našel planinec na planinski poti od vasi Kokra do planine Dolga njiva, nato pa so truplo s pomočjo dežurne združene ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči in Gorske reševalne zveze Slovenije (HNMP - GRZS) ter posadke s helikopterjem Slovenske vojske odpeljali v dolino in ga predali pogrebni službi.
Kot nam je povedal Uroš Zupan, pomočnik direktorja RTC Krvavec, tragedijo močno obžalujejo, vendar pa so zagotovili, da je na smučišču Krvavec narejeno vse za varnost smučarjev, seveda če se držijo urejenih delov in se ne podajo zunaj smučišča. »Obžalujemo tragični dogodek, a zgodil se je zunaj smučišča Krvavec in kot smučišče ne moremo imeti nobene odgovornosti zanj. Smučišče Krvavec je dobro označeno, na Zvohu je visoka železna ograja, poleg tega so tudi table, na katerih piše, da je tam onkraj prepovedano smučanje. Ne vem, kaj več bi lahko naredili, to so gore in ne moremo postaviti kitajskega zidu, da ljudje ne bi hodili tja. Vemo, da se na tem območju, kjer se je zgodil zdrs, večkrat zadržujejo tudi freeriderji, a mi tega ne moremo preprečiti,« je poudaril.

Ne vem, kaj bi več lahko naredili, to so gore in ne moremo postaviti kitajskega zidu.

Ne zapuščajte smučišč!

image
Uroš Zupan, pomočnik direktorja RTC Krvavec, zagotavlja, da so naredili vse, da se ne bi dogajale nesreče. FOTO: youtube
Tudi Andrej Kecman, načelnik društva Gorske reševalne službe Kranj, opozarja, naj smučarji na Krvavcu vendarle upoštevajo varnostna opozorila in ne zapuščajo urejenih delov smučišča. »Območje Krvavca je visokogorje in za gibanje pozimi je nujna vsa potrebna zaščitna oprema, od derez in cepinov do lavinske opreme za varnost pred plazovi. Ter seveda znanje. Posamezniki prezrejo opozorila in so prepričani, da se jim nič ne more zgoditi. Žal nesrečni Hrvat ni prvi, lani je nekdo po veliki sreči preživel plaz, ki ga je ujel med smučanjem z Zvoha proti planini Koren, nekaj let nazaj je nesrečnika plaz pokopal za vedno, ko je z vrha Krvavca smučal na severno stran. Te dni so še posebno nevarna zahodna pobočja. Na sončnih straneh je toplo in odjuga, na zahodnih, kakršna je bila tudi grapa, po kateri je zdrsnil Hrvat, pa so zelo zahtevne razmere, saj je mraz in sonce ne stali snega,« je razložil.

Opozoril je tudi na to, da se število nesreč v gorah močno povečuje. »Ja, leto 2019 se je za nas, kranjske gorske reševalce, začelo zelo delovno. Reševanje deskarja je bila že naša osma akcija to leto. To je veliko več kot pretekla leta, upam, da se bo čim prej to ustavilo. Lani smo imeli v vsem letu 27 akcij, predlani pa 19,« je navedel. Pred tednom smo poročali o tragični nesreči na bližnjem Grintovcu, kjer je v smrt zdrsnila mamica dveh otrok. Uporabljala je neprimerno opremo, in sicer tako imenovane kramžarje (verige) namesto derez. 
Deli s prijatelji