NASILNEŽ

Dejan naj bi jo najprej posilil, zdaj še grozi?

Obtoženi zanika, da je napadel 25-letnico. Žrtev se boji priti na sodišče.
Fotografija: Dejan Brajdič
Odpri galerijo
Dejan Brajdič

NOVO MESTO – »Dejan Brajdič uporablja zelo pretkane metode, da doseže svoj cilj,« je obtoženega označil Peter Dirnbek, ena od prič v postopku zoper Brajdiča, ki ga obtožnica bremeni poskusa posilstva in groženj. Brajdič iz največjega romskega naselja v občini Krško, iz Kerinovega Grma, dejanje, ki mu ga očita obtožnica, odločno zanika in vse navedbe 25-letne žrtve označuje za veliko laž, ta pa je povedala, kaj je doživljala v oktobru 2017. Brajdič ji je najprej rekel, da jo bo posilil.

Podrl jo je tudi na tla in jo začel otipavati ter na silo poljubljati, takrat pa je v prostor hiše vstopil neznan otrok in je namere nasilneža preprečil. Dva dni pozneje jo je znova srečal in ji zagrozil, da jo bo posilil. Žrtev je zadevo prijavila policiji, in ko je svojega napadalca srečala dva dni pozneje, ji je ta zagrozil, da jo zdaj pa mora posiliti, ker ga je prijavila policiji.

Zadeva se je seveda znašla na sodišču, kjer pa nikakor ne more priti do epiloga. Zdaj sodi že tretja sodnica, prva dva sodnika sta se namreč okužila z izjavami, ki jih je bilo treba izločiti. Najprej so namreč pričali Romi, za katere se je izkazalo, da so v sorodu z obtoženim, torej so privilegirane priče. In je bilo treba njihove izjave izločiti, s tem pa tudi sodnika, ker je bil seznanjen z njimi.

Potem je nastopila druga sodnica. In spet se pojavi ena priča, za katero se v nadaljevanju izkaže, da je prav tako v sorodu. In okužena sodnica se znova izloči. Zdaj je torej sojenje pred tretjo sodnico, a kaj, ko žrtve ni na sodišče. Menda se boji groženj obtoženega, in takrat, ko je razpisana obravnava, ponikne, nihče je ne more najti. Niti policisti nazadnje niso bili uspešni, čeprav so imeli nalog za prisilno privedbo.

Oškodovanka je prišla na sodišče pred mesecem dni. Ker nima svojega prevoza, so jo v Krško peljali zaposleni v večnamenskem centru, kjer dela tudi Dirnbek, in čeprav je imel veliko volje delati z otroki in je z veseljem spremljal njihov
Zgodilo naj bi se v Kerinovem Grmu. FOTOGRAFIJI: Tanja Jakše Gazvoda
Zgodilo naj bi se v Kerinovem Grmu. FOTOGRAFIJI: Tanja Jakše Gazvoda
napredek, hkrati je poskušal tudi zmanjševati razkorak med večinsko in romsko skupnostjo, se je iz obupa in razočaranja zdaj odločil, da bo dal predčasno odpoved, čeprav bi mu pogodba potekla čez dve leti. In glavni boter tej odločitvi je, kot je izpostavil, prav Brajdič.
 

Padale grožnje in opazke


»Ko smo se torej pred mesecem dni vrnili s sodišča v romsko naselje, nas je tam pričakalo kakšnih 15, morda 20 ljudi, ki so v sorodu z Dejanom. Glasno so nasprotovali, da smo jo peljali, padle so številne grožnje in opazke, Dejan Brajdič pa je to opazoval z varne razdalje. Otroci so povedali, da jih je Dejan aktivno spodbujal, naj mi vzamejo telefon, s katerim sem snemal dogajanje, čeprav se zavedam, da sem s tem v prekršku. Ko namreč tehtam možnost dokazovanja in protipravnost snemanja, se zavestno odločim za prvo, in sicer zaradi slabih izkušenj, ki jih imam v takšnih situacijah. So pa bile potem varnostne razmere v romskem naselju tako slabe, da nam je delodajalec za naslednji dan, ko je bil petek, odobril delo od doma. Izvedel sem, da je dekle od takrat ves čas v strahu, in tudi iz tega je razvidno, da ima Brajdič izjemno velik vpliv na del romske skupnosti, a ne na vse. Pred dvema mesecema je Brajdič ponaredil moj podpis in lažno prevzel sanitetni material. Zadevo sem prijavil tudi na policijo,« je še povedal Dirnbek, Brajdič pa je vse njegove navedbe, ki ga obremenjujejo, označil za laž.

Sojenje se bo nadaljevalo z vnovičnim zaslišanjem žrtve. Ko jo bodo seveda našli. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas