UMRL NA DOMAČEM PRAGU

Razkrivamo podrobnosti tragične smrti slovenskega velikana

Objavljeno 17. september 2019 07.18 | Posodobljeno 17. september 2019 10.17 | Piše: Tina Horvat

Bil je prvi človek, ki je smučal z najvišje gore na svetu.

Davo Karničar ni dočakal jubileja prvega smučanja z Everesta.
JEZERSKO – Včeraj pozno popoldne je z Jezerskega prišla žalostna novica, da se je med gozdnimi deli pod njegovimi ljubimi Grintovci sklenila pot legendarnega alpinista in alpinističnega smučarja, 56-letnega Dava Karničarja, prvega zemljana, ki je smučal z najvišjega vrha sveta Mount Everesta. »Okoliščine kažejo, da se je pri žaganju višje drevo prelomilo in padlo na moškega, ta je na kraju nesreče umrl. Delal je sam, našli so ga svojci,« so o tragediji včeraj zvečer sporočili s Policijske uprave Kranj. Prihodnje leto bo minilo ravno 20 let od tega podviga, a obletnice žal ni dočakal. Poleg tega je smučal z vseh najvišjih vrhov vseh sedmih celin.

image
Davo je smučal z vrhov vseh sedmih celin.
Še nedavno, pred dvema letoma, smo trepetali zanj, ko se je odpravil še hujšemu izzivu naproti – smučarskemu spustu z druge najvišje gore na svetu – K2, ki zaradi zahtevnosti velja za ubijalsko goro, vendar so mu bolečine v križu to preprečile in je ostal v baznem taboru. Takrat je modro dejal, da tako zahtevna gora ni primerna za polovičarstvo in improvizacijo, zato se je brez slabe vesti vrnil v domovino. Odrekel se je ekstremnim vzponom oziroma osemtisočakom, nadvse rad pa je smučal in hodil v hribe s svojo družino, ženo Petro in še zlasti z najmlajšim sinom, komaj triletnim Martinom. S Petro imata še tri otroke, Davo pa ima od prej še štiri.

Po par mesecih mirovanja in okrevanja se je nato spomladi letos odpravil na 6190 metrov visoki Denali, ki je najvišji vrh Severne
image
Z bratom Drejcem, sedanjim županom Jezerskega, sta leta 1995 prva smučala z Anapurne.
Amerike, saj je z režiserjem Miho Kačičem in snemalcem Rožletom Bregarjem snemal film, za katerega je dejal, da bi ga rad dokončal v prihodnjem, zanj jubilejnem letu.

Žal je usoda hotela drugače in junaka Everesta, za katerega smo pri njegovih podvigih v najvišjih gorstvih držali pesti vsi Slovenci in Slovenke, vzela tako rekoč na domačem pragu, na njegovem Jezerskem, na katero je bil tako navezan, da je vedno rad govoril, da živi v raju. 
image
Usoda je junaka Everesta vzela tako rekoč na domačem pragu, na njegovem Jezerskem. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Povezane vsebine
Deli s prijatelji