MAFIJSKO OZADJE?

Danijel je bil žrtev brutalnega umora

Objavljeno 03. december 2019 07.09 | Posodobljeno 03. december 2019 10.39 | Piše: Boštjan Celec

Truplo 35-letnega Ljubljančana našli v gozdu pri Naklem. Pogrešan je bil od novembrskega pretepa v Ankaranu.

Policisti so na lovu za Danijelovimi morilci.
Temačne slutnje koprskih preiskovalcev kaznivih dejanj in svojcev 35-letnega Ljubljančana Danijela Božića so se žal uresničile. Ni več živ. Na listi pogrešanih oseb je bil od 15. novembra, ko so preiskovali incident v Ankaranu, izginil pa je še pred prihodom policistov, nazadnje so ga videli v Regentovi ulici. Odtlej je obstajal utemeljen sum, da je bil žrtev ugrabitve, najbolj črn scenarij pa je že od vsega začetka nakazoval tudi na sum, da je bil morda umorjen. Za njim so se namreč izgubile vse sledi, domačim se ni oglašal, v svojem avtomobilu je pustil denarnico, dokumente, telefon, oblačila, pri sebi naj ne bi imel niti evra.

image
The dead body is seen lying on the ground behind a cordon tape. FOTO: Getty Images/Istockphoto

Dvaindvajsetletna Klemen Kadivec iz okolice Ljubljane in Črnogorec Bojan Stanojević sta zdaj že obtožena, da sta v bližini ankaranske lekarne in skladišč Mercatorja pretepla Ljubljančana Žarka Tešanovića in ga lažje ranila. Med napadom je bila uporabljena pištola, s katero ga je eden od storilcev udarjal po glavi. Tega je sicer na Obalo pripeljal ravno Božić, ki pa se je kmalu zatem znašel na seznamu pogrešanih oseb, policija pa je začela preiskovati sum njegove ugrabitve.

Vodja koprskih kriminalistov Dean Jurić je včeraj razkril, da je Božič res mrtev, in predstavil prve ugotovitve iz preiskave. V Ankaranu je zapustil vozilo in odšel neznano kam, naslednjega dne pa so njegovi svojci na PP Ljubljana Vič podali prijavo, da ga pogrešajo, saj ni prišel domov in se ne oglaša na telefon. Božić sicer v zvezi z ankaranskim pretepom ni bil osumljenec.

image
Lani so streli odjeknili na portoroški plaži.

»Z nadaljevanjem preiskave je bilo ugotovljeno, da obstajajo razlogi za sum, da je bilo v izvršitev kaznivega dejanja nasilništva na območju Ankarana vpletenih več oseb in da obstajajo razlogi za sum, da je bil pogrešani žrtev ugrabitve. Nadaljnje ugotovitve so nakazovale, da bi lahko bil proti svoji volji odpeljan iz Ankarana na območje Kranja.«

Od minulega petka do nedelje so potekale preiskovalne dejavnosti na širšem območju Kranja, »pri katerem je sodelovalo prek 200 policistov in kriminalistov, 60 pripadnikov Gasilsko reševalne službe Kranj ter Potapljaško reševalne enote Kranj. Pri izvajanju aktivnosti so uporabljali tudi vsa razpoložljiva sredstva – droni, termalne kamere, specialistični psi, detektorji ...«

image
Kriminalist Jurič je sporočil, da preiskujejo umor. FOTO: DEJAN JAVORNIK

V nedeljo pa: »Ob 11.10 so pripadniki Posebne policijske enote v okolici Kranja našli truplo, ki je po oblačilih ustrezalo pogrešanemu Danijelu Božiću. Na kraju najdbe je bil v sodelovanju z obducentom Inštituta za sodno medicino opravljen ogled kraja kaznivega dejanja, pri katerem je bilo ugotovljeno, da je smrt najdene moške osebe nesporno nastopila kot posledica nasilnega dejanja.« Po naših podatkih so ga našli v gozdu.

Včeraj je »nacionalni forenzični laboratorij izdelal DNK-profil najdene osebe in potrdil, da gre za truplo pogrešanega Danijela Božića. Po potrditvi identitete najdenega trupla so bili danes obveščeni tudi svojci,« so sporočili s PU Koper in dodali, da v sodelovanju s kolegi z drugih PU nadaljujejo intenzivno preiskavo kaznivih dejanj nasilništva, nedovoljene proizvodnje orožja ali eksploziva in prometa z njim, ugrabitve in umora.

Ob 11.10 so našli truplo, ki je po oblačilih ustrezalo pogrešanemu Danijelu.

Eden od dveh, ki sta pretepla Tešanovića, je bil lani v družbi, ki se je znašla v navzkrižnem streljanju na portoroški plaži. V tem je bil hudo ranjen Ljubljančan Dušan Dević - Duško, ki je že pred leti komaj ušel smrti v Ljubljani, ko je bil za strele v lokalu Aladin nekaj časa osumljen prav Tešanović. Ta je bil na kranjskem sodišču obsojen kot član kriminalne združbe, ki je skozi Slovenijo tihotapila 20 kilogramov kokaina. 

Ankaranski pretep na sodišču

Sojenje Klemnu Kadivcu in Bojanu Stanojeviću, ki sta obtožena, da sta pretepla Tešanovića, je razpisano za jutri na okrajnem sodišču v Kopru, obtožni predlog ju bremeni kaznivega dejanja nasilništva, enega od njiju pa tudi nelegalnega posedovanja orožja. Na nadaljnje postopke že od pretepa naprej čakata v priporu.
Povezane vsebine
Deli s prijatelji