PONAREJANJE DENARJA

Cviček in sladkarije kupovali s ponaredki

Peterica iz romskega naselja v Šentjerneju obtožena ponarejanja denarja. V obtok spravili več bankovcev po 50 evrov, 11 so jih našli še pri hišni preiskavi.
Fotografija: Urška Koprivšek FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Urška Koprivšek FOTO: Marko Feist

Novo mesto – Povprečen Slovenec, ki vsak dan hodi v službo, plačuje davke in druge stroške, težko razume, kako lahko nekdo, ki ne dela nič in živi od socialne podpore, vozi prestižen avto, na primer audija Q7, kot ga je še nedavno Igor Jurkovič iz Šentjerneja, dokler ni končal za zapahi. A zgodba, ki se je začela odvijati na novomeškem sodišču, vsaj nekoliko osvetljuje ozadje bogastva, zaradi katerega zagotovo ni dobil niti enega žulja; združba, katere vodja naj bi bil, naj bi unovčevala ponarejen denar, 50-evrske bankovce, ki so jih v obtok dajali predvsem na večernih prireditvah, ko je pozornost gostincev in trgovcev manjša.

Zanikala sta krivdo

Sledi ponarejenih bankovcev so policiste vodile v romsko naselje na Trdinovi v Šentjernej, kjer naj bi imela glavno vlogo 28-letni Igor Jurkovič in njegova leto mlajša partnerica Urška Koprivšek. Ali priznata očitke iz obtožnice, gre za kaznivo dejanje ponarejanja denarja, za katero po kazenskem zakoniku grozi do osem let zapora, nismo mogli slišati. Jurkovič je še zaprt na Dobu zaradi ropa in nasilništva, Koprivškovo, ki je nameravala na sodišče, pa so ravno tistega jutra domači policisti odpeljali na celjsko policijo. Zakaj, ne vemo. Prišla ni niti njena mama Herizanda Koprivšek, ki naj bi po obtožbi tudi pomagala pri razpečevanju ponaredkov, sta pa pred roko pravice stopila Marinko Cener, Igorjev brat, in Milan Franko, slednji ima zaradi serije tatvin začasno bivanje v novomeškem zaporu.

Milan Franko in Marinko Cener očitkov nista priznala. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Milan Franko in Marinko Cener očitkov nista priznala. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

A tako Marinko kot Milan sta bila jasna in kratka: »Nisva kriva.« Milan Franko je v tistem času živel v romskem naselju, pomagal naj bi pri razpečevanju ponaredkov, ko pa je zadeva prišla na dan, so se prijateljske vezi skrhale in Franko, ki je brez doma, je bil prisiljen zavetišče najti v prostranih gozdovih nad Šentjernejem in se je preživljal tako, da je vlamljal v vikende in zidanice. Zato je zdaj za zapahi. Kazen bi že odslužil, če si ne bi enkrat prostega izhoda razlagal malo po svoje in zlorabil te ugodnosti, zato je še vedno v zaporu, menda bo še mesec in pol. A zdaj ima, kot je povedal, nov dom in novo partnerico.


Na sodišču po šestih letih

Zadeva s ponarejenim denarjem se je dogajala v letu 2013, na sodišče pa je prišla šele zdaj. Birokracija zahteva svoje, tu je še več oškodovancev, pa pet obtoženih in pet zagovornikov po uradni dolžnosti, ki so seveda vložili ugovor na obtožbo. Potem je še vrstni red na sodišču, novomeško je namreč zadnje mesece zasuto s tihotapci ilegalcev.

Obtožba pravi, da naj bi Igor Jurkovič in Urška Koprivšek marca 2013 neznano kje priskrbela več ponarejenih bankovcev po 50 evrov. Že po serijskih številkah je bilo očitno, da so nepristni, saj jih je imelo več enako številko, pa tudi na otip bi se lahko ugotovilo, da niso pravi, zato so jih unovčevali takrat, ko so prodajalci manj pozorni.

Igor Jurkovič je zaprt na Dobu zaradi ropa in nasilništva. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Igor Jurkovič je zaprt na Dobu zaradi ropa in nasilništva. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Po obtožbi naj bi jih v promet spravljali Igor, Urška, Milan Franko, Herizanda Koprivšek in Mirko Cener. S ponaredki so se prodajalci srečali maja 2013 na Vinski vigredi v Metliki, na prireditvi Noh šiht v Trbovljah junija 2013, aprila istega leta na kresovanju v Lipjah pri Velenju, pa na prireditvi Carrara fest v Celju. Kar nekaj bankovcev jim je uspelo unovčiti, 11 pa so jih policisti našli pri hišni preiskavi na Trdinovi.


Prepoznal ga je na otip

Čeprav je bila noč, je prodajalec na stojnici na Vinski vigredi takoj zatipal, da ima opravka s ponaredkom. »Pristopil je moški in najprej sploh ni vedel, kaj bi kupil. Izbral si je za 10 evrov sladkarij. Najprej je plačal z bankovcem za 20 evrov, nato pa si je premislil in zahteval, naj mu tega vrnem, v roke pa mi je porinil 50-evrski bankovec. Že na otip se mi je zdel sumljiv, brez reliefnega tiska. Možakarja sem poskušal zadržati, a je pobegnil, varnostnik, ki sem mu povedal, kaj se je zgodilo, pa je rekel, da se s tem ne bo ukvarjal,« je v preiskavi povedal prodajalec, ki je pozneje v izkupičku našel še en ponaredek.

Tudi na prireditvi Noh šiht ni šlo gladko pri plačevanju. Ko je natakar, ki naj bi mu Urška liter cvička plačala s 50-evrskim bankovcem, ugotovil, da ta ni pravi, je ponaredek Igor iztrgal natakarju iz rok. Oba je natakar prepoznal ob prepoznavi, sicer pa so tisti večer v izkupičku našli sedem ponaredkov. Prav toliko se jih je znašlo med izkupičkom prireditve Carrara fest v Celju.
Višja državna tožilka Nada Črnugelj je imela za vse predlagane kazni, če bi krivdo priznali: za Urško 17 mesecev zapora, za Igorja 13, za Milana dva meseca, prav toliko za Herizaldo, za Marinka pa štiri mesece zapora.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije