PREOBRAT

Zvezdnik Kmetije se veseli v arestu

Objavljeno 13. november 2018 09.04 | Posodobljeno 13. november 2018 09.06 | Piše: Aleksander Brudar

Fahrudin Čaušević pravnomočno oproščen. Zgolj podobnost za obsodbo ni dovolj.

Fahrudin Čaušević je pravnomočno oproščen. FOTO: Igor Mali
LJUBLJANA – Devetega novembra sta minili natanko dve leti od vloma v stanovanje na naslovu Cesta Dolomitskega odreda 6 v Ljubljani. Kot vse kaže, storilca najverjetneje ne bosta nikoli odkrita. Vanj s sostorilcem ni vdrl zmagovalec resničnostnega šova Kmetija: Nov začetek Fahrudin Čaušević, bolj znan pod vzdevkom Faki. Ljubljansko višje sodišče je namreč potrdilo oprostilno sodbo prvostopenjskega in tako Fakija v celoti razbremenilo krivde glede poskusa velike tatvine. Boljše novice si na Dobu, kjer zdaj prestaja dve leti in osem mesecev dolgo zaporno kazen zaradi ropa in velike tatvine, zagotovo ne bi mogel želeti.

image
Fahrudin Čaušević je pravnomočno oproščen. FOTO: Igor Mali

»Zbrano dokazno gradivo ne omogoča zanesljivega sklepa o tem, da je obtoženec edini možni storilec obravnavanega poskusa kaznivega dejanja,« je bilo jasno višje sodišče.

Spomnimo, da sta 9. novembra 2016 okoli osmih zvečer dva storilca, kot izhaja iz obtožnice, najprej odstranila železno mrežasto ograjo na prezračevalnem jašku kletne garaže v bloku in vstopila.

V petem nadstropju sta se po lestvi povzpela skozi vzdrževalni jašek na streho ter se spustila do stanovanja v najvišjem nadstropju. Po vlomu skozi balkonska vrata sta odšla brez plena. Pred blokom ju je srečal stanovalec in tisti brez lestve ga je poškropil s solzivcem. Po prepričanju tožilstva je bil to Faki.

image
V ta blok sta pred dvema letoma vlomila dva, še vedno neznana storilca. FOTO: Dejan Javornik

Tožilstvo se je pri tej trditvi opiralo na ugotovitve sodnega izvedenca mag. Gregorja Kovača, ki je povedal, da se storilec 1 s posnetka videonazorne kamere pri vhodu v blok in Čaušević po gibanju ujemata v 87,5 odstotka in da imata zelo podoben način hoje. Poleg tega naj bi bil storilec s posnetka enake višine kot obtoženi, prav tako enako številko čevljev in širino ramen. A kot piše v sodbi višjega sodišča, pritožba samo z navajanjem omenjenih dejstev ne more uspeti.

»Izražena odstotna vrednost podobnosti, četudi visoka, namreč ne presega ravni verjetnosti in nikakor ne more zadostovati za gotovo sklepanje, da gre za isti osebi, še zlasti ne ob upoštevanju vseh ugotovljenih očitnih specifičnih razlik med storilcem 1 in obtožencem, to je, da nimata enakih spodnjih in zgornjih delov oblačil niti enakih obuval,« je zapisala predsednica senata treh višjih sodnic Milena Jazbec Lamut.
 

Ni mogel smrdeti po solzivcu


Tožilstvu prav tako niso bili v pomoč predmeti, ki so jih ob prijetju pri Fakiju našli policisti (radijska zveza motorola, svetilka, podkapa črne barve in rokavice). Sodnice so se strinjale, da gre lahko zgolj za indice v smeri očitanega kaznivega dejanja, ki pa ob izostanku drugih prepričljivih obremenilnih dokazov, ne dokazujejo, da je Faki storilec. Še kar se tiče zasežene podkape se je namreč izkazalo, da je bila ta drugačna, kot pa jo je videla priča.

2 leti in 8 mesecev zapora prestaja na Dobu.

Pomagati pa si niso mogli niti s solzivcem. »Tudi po presoji pritožbenega sodišče je še posebno nelogično, da bi policisti pri obtožencu zaznali vonj po solzivcu, če ta med policijsko obravnavo sploh ni imel oblečenega enakega zgornjega dela oblačil kot storilec s posnetka, ki naj bi uporabil solzivec,« piše v sodbi višjega sodišča. 
Povezane vsebine
Deli s prijatelji