KRIMINALKA V MARIBORU

Zvezano je ves dan prevažal v prtljažniku

Objavljeno 26. oktober 2019 20.44 | Posodobljeno 26. oktober 2019 20.44 | Piše: Oste Bakal

Srhljive podrobnosti Hrvatovih zločinov, zagrešil je kar tri ugrabitve. 26-letnik osumljen vrste kaznivih dejanj na Štajerskem in na Obali.

Aleksandru Miljušu naj bi pri ugrabitvi pomagala moški in ženska.
MAROBOR –  Kriminalisti in policisti PU Maribor so raziskali serijo kaznivih dejanj, ki naj bi jih po naših neuradnih podatkih storil 26-letni Aleksandar Miljuš, državljan Hrvaške s stalnim bivališčem v Bosni, od maja letos pa začasno prijavljen v Sloveniji. Najmanj 15 različnih hudih kaznivih dejanj je obtožen, kriminalisti pa še vedno pozivajo oškodovance, da se jim javijo, saj obstaja sum, da je seznam Hrvatovih zločinov še precej daljši.

image
Šestintridesetletna voznica, ki jo je napadel v Miklavžu, je imela prazno denarnico in velikansko srečo. FOTO: Aleš Andlovič

Na začetku oktobra je bil osumljen dveh ropov, ugrabitve in kaznivega dejanja v zvezi s spolno nedotakljivostjo, toda to še zdaleč ni bilo vse. Po objavi v medijih in na poziv policije so se oglašale nove in nove žrtve; kriminalisti so tako podrobneje preiskali več še ne pojasnjenih tatvin, ugrabitev in ropov.

image
Inšpektor Meglič je znova pozval žrtve, naj spregovorijo.

Beno Meglič, vodja sektorja kriminalistične policije PU Maribor, je navedel, da je Hrvat med drugim osumljen kar treh ugrabitev, tatvine osebnega vozila in petih tatvin registrskih tablic. Zgodba zase pa je vsekakor ugrabitev mlajše ženske 2. oktobra.
 

Prvič so ga izpustili


Nočna mora za 22-letnico iz Dupleka se je začela tisto sredo v večernih urah. Ko je končala delo v gostinskem lokalu v Miklavžu, je sedla v svoj avtomobil in se napotila proti domu. Osumljeni ji je z avtom zaprl pot. »Zamaskiran je prisedel v njeno vozilo, vanjo uperil pištolo in ji ukazal, naj pelje. Med vožnjo jo je oropal, vzel ji je denarnico in mobilni telefon,« so po aretaciji javnosti pojasnili na mariborski policijski upravi.

V priporu je, zato se lahko ljudje počutijo varne.

Dodali so, da je bila mlada ženska tudi žrtev spolne zlorabe pod grožnjo s pištolo. Po zločinu je Hrvat žrtev odpeljal nazaj na kraj ugrabitve, jo vrgel iz vozila in ji zagrozil, naj niti ne pomisli, da bi ga prijavila policiji. Bil je celo tako predrzen, da ji je povedal, kje bo našla svoj avto, če ga ne bo izdala. A ženska je dejanje in moškega prijavila, policisti pa so ga aretirali čez nekaj ur na naslovu, kjer je bival.

Policisti so po prijetju sporočili, da ga sumijo še ene ugrabitve, 23. avgusta letos v središču Maribora, in to v sostorilstvu z 42-letno državljanko Slovenije in pet let mlajšim državljanom Slovenije; šlo naj bi za razreševanje dolžniško-upniškega razmerja med vpletenimi, žrtev pa naj bi bila ranjena. Kot je pojasnil prvi mariborski kriminalist, so Hrvata zaradi ugrabitve in lahke telesne poškodbe policisti aretirali že 27. avgusta, prav tako tudi njegova domnevna sostorilca, a so nato vse tri izpustili, saj po mnenju tožilstva niso bili podani priporni razlogi.

Hrvat je nato med 25. in 26. septembrom ugrabil žensko. Grozil ji je s pištolo in od nje izsilil plačilno kartico in PIN-kodo, da je z bankomata dvignil denar. Odvzel ji je tudi osebni računalnik in dokumente. Z orožjem v roki jo je prisilil, da je nanj prepisala osebni avtomobil.

Grozil ji je s pištolo in od nje izsilil plačilno kartico in PIN-kodo, da je z bankomata dvignil denar.

Inšpektor Meglič je poudaril, da je osumljenec s svojo žrtvijo ravnal zelo nečloveško. Več kot en dan je zvezano prevažal v prtljažniku vozila, nato jo je izpustil in se odpeljal. Avto je policija nekaj dni pozneje našla v Ljubljani, ga zasegla moškemu, ki ga je uporabljal, in ga vrnila lastnici. Ta ni podala prijave na policijo, saj je bila preveč prestrašena.
 

Od Maribora do Kopra


Hrvatu so pripisali tudi rop trgovine v Mariboru 11. septembra, ko je z nožem zagrozil prodajalki in mu je ta izročila gotovino. Teden dni po ropu je odpeljal osebni avto VW beetle, v katerem so bili kontaktni ključi, a so ga policisti hitro našli in ga vrnili lastnici. Kradel je tudi registrske tablice in jih nameščal na ukradena vozila.

Osumljenec naj bi ropal tudi 30. septembra zvečer v Miklavžu. Tedaj je prehitel 36-letno voznico, ji z avtomobilom zaprl pot, zagrozil s pištolo in zahteval denar. Ko je ugotovil, da je denarnica prazna, jo je odvrgel v kanal. Hrvat pa ni deloval le na Štajerskem, marveč po do zdaj zbranih podatkih tudi na Obali. Tako je 29. septembra ponoči vlomil v prostore nogometnega kluba na območju PU Koper in ukradel več stvari, osumljen je tudi petih tatvin, med 17. in 28. septembrom.

Za vsa kazniva dejanja so kriminalisti na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali kazenske ovadbe. Šestindvajsetletnik na sojenje čaka v priporu, če mu bodo tožilci lahko dokazali našteta kazniva dejanja, pa zagotovo ne bo kmalu na prostosti.

15
kaznivih dejanj je 26-letni Hrvat osumljen za zdaj.

Inšpektor Beno Meglič je znova pozval žrtve, naj ne molčijo. Prav tako kriminalisti prosijo vse, ki bi kar koli vedeli o podobnih dejanjih, da jim to sporočijo na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200. »Z odločnim ukrepanjem ter hitro preiskavo je policija 26-letnega osumljenca prijela. V priporu je, zato se lahko ljudje počutijo varne,« je še poudaril Meglič. 
Deli s prijatelji